REVIEWS

FACE NOIR

Μπορεί όσοι ασχολούνται με τα adventure games να παραπονιούνται ότι εσχάτως τα παιχνίδια της κατηγορίας που περικλείουν φόνους και μυστήριο έχουν ελαχιστοποιηθεί, μία ματιά όμως στις πρόσφατες κυκλοφορίες θα διαψεύσει, εν μέρει, τον ισχυρισμό τους. Εκτός της επανακυκλοφορίας του “Memento Mori” σε enhanced έκδοση, μας ήρθαν τα “Testament of Sherlock Holmes”, “Eleusis”, αλλά και το “Cognition”, για να κορέσουν τη δίψα μας για αναζήτηση στοιχείων και αποκάλυψη δολοφόνων. Ωστόσο, μία αστυνομικού περιεχομένου περιπέτεια, που εξελίσσεται στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1930 και μας εξιστορεί τη δράση ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ που προσπαθεί να ξετυλίξει το νήμα της αλήθειας, σε μία πολύ περίεργη υπόθεση, είναι πάντα ευπρόσδεκτη από όλους μας και έρχεται να συμπληρώσει ιδανικά μία πεντάδα αξιόλογων τίτλων.

ΕΝΑΣ ΙΤΑΛΟΣ ΕΠΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

O Jack Del Nero αποτελεί την κεντρική φιγούρα της ιστορίας μας. Πρώην αστυνομικός, Ιταλικής καταγωγής, εκδιωγμένος από το σώμα, έχοντας πρώτα εκτίσει ποινή φυλάκισης, κατόπιν κατηγορίας για ανάμειξή του σε σκάνδαλο διαφθοράς, πλέον εργάζεται ως ιδιωτικός ντετέκτιβ. Στην εναρκτήρια σκηνή τον βλέπουμε να βρίσκεται σε ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο, όπου και αποτυγχάνει να εμποδίσει την απογείωση ενός αεροπλάνου. Αμέσως μετά έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με έναν μυστηριώδη άντρα, ο οποίος και τον πυροβολεί εν ψυχρώ. Ο χρόνος γυρίζει περίπου 24 ώρες πίσω, για να ανακαλύψουμε όλα όσα συνέβησαν και οδήγησαν στο συγκεκριμένο συμβάν.

Face Noir Snap1Εδώ ενδέχεται να παιδευτείτε πολύ μέχρι να βρείτε τη λύση…

Ο πρωταγωνιστής μας αναλαμβάνει να εντοπίσει την θετή κόρη του πλούσιου επιχειρηματία Harvey Webber, ονόματι Susan. Ο Webber τον πληροφορεί ότι ένας όρος του διαζυγίου με την πρώην γυναίκα του του επιβάλλει να πληρώνει τα έξοδα της Susan μέχρι εκείνη να κλείσει το 21ο έτος της ηλικίας της. Οι βάσιμες υποψίες για τα πάρε-δώσε που έχει η θετή θυγατέρα του, που ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός, με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, από τον χώρο του θεάματος, θα αποτελέσουν το επιχείρημά του στα δικαστήρια, προκειμένου να σταματήσει να την “πριμοδοτεί”. Αυτό που του ζητά είναι να εξασφαλίσει φωτογραφίες που να επαληθεύουν τις υποψίες του. Αφού καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία, ο Jack κατευθύνεται στο μπαρ που βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο όπου διαμένει, για να απολαύσει ένα ποτό από την Greta, την όμορφη ιδιοκτήτρια του εν λόγω μπαρ. Μπορεί η τσέπη του να είναι συνεχώς άδεια, η έλξη που νιώθει όμως προς το αλκοόλ είναι κάτι που δε μπορεί να καταπολεμήσει με τίποτα, εξ’ ου και η βραδινή, μετά τη δουλειά, διαδρομή του περιλαμβάνει πάντοτε μία επίσκεψη στο στέκι της Greta. Η συνήθης εξέλιξη της βραδιάς διαταράσσεται από το τηλεφώνημα ενός αγνώστου, που του γνωστοποιεί ότι ο Sean MacLeane, πρώην συνεργάτης του και συγκατηγορούμενος στην υπόθεση που του κόστισε τη δουλειά του, βρίσκεται στην πόλη. Το επόμενο που του λέει είναι να κατευθυνθεί στο λιμάνι Melville του Brooklyn, καθώς εκεί θα έχει μία συνάντηση που σίγουρα τον ενδιαφέρει. Ο Jack γνωρίζει καλά ότι τέτοιες συναντήσεις, στη μέση της νύχτας και κατόπιν ενός ανώνυμου τηλεφωνήματος, είναι κάτι περισσότερο από επικίνδυνες.

Παρ’ όλ’ αυτά, η ιδιοσυγκρασία αλλά και η περιέργειά του δε του επιτρέπουν να πάει για ύπνο και να αγνοήσει όσα μόλις άκουσε. Η απόφασή του να κατευθυνθεί στο λιμάνι Melville θα τον μπλέξει σε μία υπόθεση που περιλαμβάνει όλα όσα καθένας μας δε θα ήθελε να έχει στη ζωή του: Εύρεση ενός πτώματος, κατηγορίες εις βάρος του για διάπραξη δολοφονίας, παρουσία αγνώστων, που ενδιάμεσα φροντίζουν να τον ξυλοφορτώσουν, αλλά και στοιχεία που είναι ικανά να τον παρασύρουν σταδιακά όλο και βαθύτερα στον βούρκο της σάπιας και υποκριτικής κοινωνίας της διεφθαρμένης Νέας Υόρκης, όπου το χρήμα εξαγοράζει συνειδήσεις, εξασφαλίζει το σφράγισμα των στομάτων που δε πρέπει να ανοίξουν και μετατρέπει σκοτεινές παρουσίες σε παντοδύναμες μορφές της νύχτας.    

Face Noir Snap2Όπως και να το κάνεις, για βιβλιοπωλείο δε μοιάζει τούτο το μέρος

Το πρώτο στοιχείο που μου τράβηξε το ενδιαφέρον αναφορικά με το Face Noir, είναι ακριβώς το ότι ο πρωταγωνιστής μας δεν είναι ο κλασσικός ήρωας μίας ιστορίας, αλλά περισσότερο ένας αντι-ήρωας: Αλκοολικός, άφραγκος, ανυπόληπτος, δίχως την παρουσία μίας γυναίκας στη ζωή του και με ένα δωμάτιο ξενοδοχείου-αχούρι για σπίτι. Δεν έχει όνειρα για το μέλλον, δείχνει να έχει συμβιβαστεί με την κατάσταση που βιώνει, έχει αποδεχθεί την επαγγελματική αποτυχία του και δε δείχνει να έχει διάθεση να προσπαθήσει για κάτι καλύτερο. Ταυτόχρονα όμως δε χάνει την ικανότητα αυτοσαρκασμού του, χαρακτηριστικό παράδειγμα του οποίου είναι το σημείο όπου πρέπει να πηδήξει πάνω από ένα κενό και να πιαστεί σε μία σκάλα. Εκεί ο ντετέκτιβ μας αναρωτιέται αν τα γεμάτα πίσσα πνευμόνια και το πολύπαθο συκώτι του θα αντέξουν κάτι τέτοιο, που στο παρελθόν θα αποτελούσε παιχνιδάκι να πράξει. Στο παρελθόν όμως όλα ήταν καλύτερα για εκείνον, κι όχι μόνο όσα σχετίζονται με τη σωματική του κατάσταση. Νομίζω ότι κεντρική φιγούρα με ψυχισμό που να παραπέμπει τόσο πολύ στον αντίστοιχο πραγματικών ανθρώπων είχαμε χρόνια να δούμε σε παιχνίδι…

ΟΣΑ ΕΠΙΔΕΧΟΝΤΑΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ…

Οι σχεδιαστές του παιχνιδιού, οι Ιταλοί Gabriele Papalini and Marco Sgolmin της Mad Orange Games, πολύ εύστοχα εντόπισαν ένα σχετικό κενό στο είδος των adventure games και αποφάσισαν να μας δώσουν μία νουάρ ιστορία, που περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα τέτοιο σκηνικό: Τοποθεσία η Αμερική της δεκαετίας του ’30, λίγο μετά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, μουντή ατμόσφαιρα, φιγούρες που ανταποκρίνονται στην εμφάνιση και στη νοοτροπία των ανθρώπων εκείνης της εποχής, αναζήτηση στοιχείων που να φωτίζουν το παρελθόν ορισμένων χαρακτήρων και –φυσικά- αφήγηση των τεκταινομένων από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή, με την απαραίτητη συνοδεία flashbacks, που μας πληροφορούν για γεγονότα που έχουν προηγηθεί και ρίχνουν φως στην υπόθεση.

Αν κάπου εδώ αναρωτιέστε για ποιο λόγο παρέβλεψα την ύπαρξη του L.A Noire στα PCs και έκανα λόγο για ύπαρξη ενός τέτοιου κενού, η απάντηση είναι απλούστατη: Όταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός του Face Noir, προ τεσσάρων ετών, δεν είχε εμφανιστεί το παιχνίδι της Rockstar, ενώ άγνωστο ήταν ακόμη και το αν και πότε θα το βλέπαμε στις οθόνες των υπολογιστών μας. Και όχι, δε χρειάζεται να ανοίξουμε πάλι συζήτηση για το κατά πόσο είναι ή όχι “καθαρόαιμο” adventure game εκείνο, έχουμε άλλον τίτλο να ασχοληθούμε στο παρόν κείμενο.

Face Noir Snap3Σίγουρα το πιο “έξυπνο” σημείο του παιχνιδιού

Εκείνο που οι Ιταλοί δείχνανε να αδυνατούν να κάνουν, ήταν να εξελίξουν μία αγγλόφωνη έκδοση για τη δημιουργία τους. Έτσι λοιπόν από το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και κυκλοφόρησε στα Γερμανικά το παιχνίδι, δεν είχε υπάρξει συζήτηση για την προσαρμογή του στα αγγλικά. Αυτό ίσχυε μέχρι πρότινος, αφού κατόπιν πρωτοβουλίας των στελεχών της Phoenix Online Studios, επήλθε συμφωνία με την ιταλική Mad Orange Games και οι δραστήριοι δημιουργοί του Cognition, που, ας μη ξεχνάμε, έχουν αναλάβει και τον σχεδιασμό του Moebius της Jane Jensen, ανέλαβαν να του παράσχουν το αναγκαίο voice acting. Δε περιορίστηκαν όμως σε αυτό, αλλά συνέβαλαν στην εξάλειψη ορισμένων στοιχείων που είχαν κριθεί προβληματικά κατά την αρχική κυκλοφορία του και σχετίζονταν με το interface, αλλά και με ορισμένους εκ των γρίφων. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα παιχνίδι που δεν υστερεί στους παραπάνω τομείς, κάνοντας την εμπειρία μας μαζί του απροβλημάτιστη.

…ΚΙ ΟΣΑ ΟΧΙ

Εκεί που τα μέλη της Phoenix Online Studios δε μπορούσαν να βάλουν χέρι, ήταν στην οπτική απεικόνιση του Face Noir, η οποία κρίνεται –επιεικώς- φτωχή. Δεδομένου ότι οι πόροι του διδύμου των Papalini και Sgolmin υπήρξαν περιορισμένοι όταν ξεκίνησαν να το εξελίσσουν, η επιλογή της freeware μηχανής γραφικών Wintermute φάνταζε απολύτως λογική. Η εν λόγω game engine όμως δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδώσει πρόσωπα και τοποθεσίες με ποιότητα εφάμιλλη εκείνης άλλων τίτλων της κατηγορίας, οπότε το Face Noir είναι ένα 3rd person 2.5D point ‘n’ click adventure game που μοιάζει να μας ήρθε από το πρόσφατο παρελθόν, κάπου στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Για να φέρω ένα παράδειγμα, τα γραφικά των Black Mirror ΙΙ και ΙΙΙ, που κουβαλάνε πλέον και μία τετραετία στην πλάτη τους (καθώς ουσιαστικά αποτελούσαν ένα παιχνίδι, χωρισμένο στα δύο), συγκρινόμενα με εκείνα του Face Noir, είναι σαφώς ανώτερα.

Face Noir Snap4O Jack θα αντλήσει πλήθος πληροφοριών από το αστυνομικό τμήμα

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα δυσανασχετήσετε έντονα με τον κόσμο που παρουσιάζει το παιχνίδι της Mad Orange Games. Εξαιρουμένων των close-ups των διαφόρων χαρακτήρων, κατά τις συνομιλίες που έχουμε μαζί τους, οπότε και η υστέρηση είναι εμφανής, κατά τα άλλα τα γραφικά του Face Noir δε θα τα χαρακτήριζε κανείς άσχημα. Εντύπωση προκαλεί η επιλογή της κάμερας σε ορισμένα σημεία, καθώς παρακολουθούμε τον πρωταγωνιστή από αρκετά μεγάλη απόσταση (π.χ. όταν βρίσκεται εντός του πολιτιστικού μουσείου στο Central Park, αλλά και στα ναυπηγεία), ενώ η ποικιλία των τοποθεσιών που επισκεπτόμαστε μας αποζημιώνει με το παραπάνω για την έλλειψη υψηλής λεπτομέρειας. Όμορφη πινελιά, που διασκεδάζει τις εντυπώσεις, αποτελούν τα ενδιάμεσα σκίτσα που βλέπουμε κάθε φορά που προχωράει η ιστορία, κατόπιν ολοκλήρωσης ορισμένων ενεργειών από πλευράς μας. Στα σημεία εκείνα, και λόγω και του γενικότερου ύφους του, το παιχνίδι μου θύμισε αρκετά το αλησμόνητο Max Payne. Ένα δυσάρεστο χαρακτηριστικό όμως που προέκυψε από τους περιορισμούς της ανάλυσης που έχει η Wintermute engine, είχε να κάνει με το scaling που γίνεται για την προβολή στην 42’ full HD TV που διαθέτω. Εκεί η τελευταία γραμμή διαλόγων δεν ήταν ορατή, κάτι που δε συνέβη στο laptop μου, με ανάλυση 1280×800. Μοναδική επιλογή που είχα, προκειμένου να απολαύσω “καναπεδάτος” το παιχνίδι ήταν να κλικάρω την “Maintain 4:3 aspect ratio” επιλογή, που με περιόρισε σε λιγότερες ίντσες, αλλά με τους υπότιτλους να εμφανίζονται κανονικά.        

Για το voice acting δε νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσω κάτι, καθώς, όπως προανέφερα, η συνδρομή της Phoenix Online Studios υπήρξε αποδοτικότατη, με το αποτέλεσμα να κρίνεται θετικό, δίχως αστοχίες και παραφωνίες. Ο Jack, ως αφηγητής της προσωπικής του ιστορίας, επιτελεί με επιτυχία την αποστολή του, ενώ πολύ μου άρεσαν οι φωνές του Sean MacLeane και της Greta Reed, η πρώτη για την ιδιαίτερη προφορά και η δεύτερη για τον ερωτισμό της. Η μουσική υπόκρουση περιλαμβάνει ορισμένα πολύ ταιριαστά τζαζ κομμάτια, όπου κυριαρχεί το σαξόφωνο, τα οποία όμως αποδεικνύονται λίγα στον αριθμό κι ως εκ τούτου καθίστανται επαναλαμβανόμενα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διάρκεια της περιπέτειας δεν είναι μικρή, χρήσιμη θα ήταν η ύπαρξη τριών-τεσσάρων επιπλέον ενορχηστρώσεων. Τέλος, και σε αυτό το παιχνίδι παρατηρούμε το φαινόμενο του ελλιπούς lip synchronization, το οποίο εσχάτως μάλλον τείνει να γίνει μάστιγα.

Ο χειρισμός της περιπέτειας ακολουθεί τις πεπατημένες οδούς. Ο κέρσορας παίρνει τη μορφή εργαλείου, στόματος ή ματιού, αναλόγως της ενέργειας που μπορούμε να επιτελέσουμε, με δεξί κλικ του ποντικιού κάνουμε pick up κάποιου αντικειμένου ή το διαλέγουμε από το inventory για να το χρησιμοποιήσουμε και με αριστερό παίρνουμε μία περιγραφή του ή εναλλάσσουμε τις διαθέσιμες εντολές μεταξύ τους. Η εμφάνιση των hotspots πραγματοποιείται από ένα εικονίδιο που βρίσκεται στο άνω δεξιά τμήμα, ενώ πιο δίπλα είναι εκείνο που μας οδηγεί στο menu επιλογών. Ενδιαφέρον και πρωτοτυπία παρουσιάζει η δυνατότητα της 2D ή 3D απεικόνισης του inventory μας. Στην πρώτη περίπτωση εμφανίζεται στο άνω μέρος της οθόνης με τα αντικείμενα να είναι ορατά από την κλασσική πλαϊνή σκοπιά, ενώ στη δεύτερη πατάμε το mouse wheeler ή το space button για να εισέλθουμε εντός αυτού και μπορούμε να δούμε κάθε αντικείμενο ξεχωριστά, σε ψευδο-3D μορφή.  

Face Noir Snap5Άσχημο πράγμα να βρίσκεις πτώματα οπουδήποτε πηγαίνεις….

Η ΜΠΙΛΙΑ ΣΤΟ 10

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβει ο οποιοσδήποτε ότι το Face Noir δε φιλοδοξεί να κερδίσει κανέναν βασιζόμενο στον τεχνικό τομέα του. Αυτό, αν μη τι άλλο, το γνωρίζανε πολύ καλά οι Papalini και Sgolmin, οπότε και το σημείο όπου εστιάσανε, είναι η πλοκή της ιστορίας, τα πολλά πρόσωπα –και όχι μόνο- που αυτή περιλαμβάνει και το μυστήριο που κρύβεται μέχρι την τελική έκβαση. Όσο προχωράμε στο παιχνίδι, συνεπώς προκύπτουν νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, που περιπλέκουν ολοένα και περισσότερα τα πράγματα. Η τροπή, από ένα σημείο κι έπειτα, είναι τέτοια, που πραγματικά σε κάνει να απορείς πού θα καταλήξει το όλο story. Την ίδια στιγμή, η έμπνευση που είχαν οι δημιουργοί να μας δίνουν, ανά διαστήματα, τον έλεγχο και του Sean MacLeane, για να δούμε τι είχε συμβεί προτού ο Jack μπλέξει στην υπόθεση, ανεβάζουν κατακόρυφα το ενδιαφέρον, ενώ δίνουν και αρκετές απαντήσεις για όσα βλέπουμε να συμβαίνουν όταν ο χρόνος επιστρέφει στη δράση του Ιταλικής καταγωγής ντετέκτιβ.

Σε μία νουάρ ιστορία, τα πρόσωπα που εμφανίζονται δε μπορούν παρά να είναι πολλά και με έντονη δραστηριότητα, αλλά και πλούσιο παρελθόν, το καθένα. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και στο Face Noir, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε το ευφυές χτίσιμο των χαρακτήρων που βλέπουμε να παρελαύνουν κατά τη διάρκεια της περιπέτειας. Ο μικροαπατεώνας Smiley, η Greta Reed, οι αστυνομικοί Leroy Malone και Victoria Diaz, αλλά και οι οργανώσεις που έρχονται αντιμέτωπες με έπαθλο ένα πολύ ιδιαίτερο πρόσωπο, επανδρώνουν ιδανικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να ανακαλύψει την αλήθεια ο ντετέκτιβ Del Nero. Είχα καιρό να παίξω ένα adventure game το οποίο να με κάνει να σκέφτομαι συνεχώς τι μπορεί να έχουν σκεφτεί οι δημιουργοί του και να μου εξάπτει τόσο πολύ τη φαντασία.

Οι γρίφοι του Face Noir στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι πολύ εύκολοι. Βασίζονται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στη σωστή χρήση και αξιοποίηση των αντικειμένων που συλλέγουμε και δε θα σας δυσκολέψουν. Εξαίρεση ενδέχεται να αποτελέσει το σημείο όπου θα καλεστείτε να ενώσετε κάποια κομμάτια πλοίου μεταξύ τους, στο ναυπηγείο, για να δημιουργήσετε μία αυτοσχέδια γέφυρα. Η δυσκολία έγκειται ακριβώς στο ότι εκεί, όπως προανέφερα, η κάμερα βρίσκεται κάπως μακριά και υπό περίεργη γωνία, με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανές πώς ακριβώς τοποθετούνται κάθε φορά τα κομμάτια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανική version τα κομμάτια που έπρεπε ο παίκτης να βάλει σωστά ήταν τρία, τα οποία εδώ γίνανε δύο. Προφανώς τα στελέχη της Phoenix Online Studios αποφάνθηκαν ότι το εν λόγω σημείο δεν ήταν και το καλύτερο/πιο ορθά σχεδιασμένο του παιχνιδιού, οπότε και κρίνανε απαραίτητο να επέμβουν και να το τροποποιήσουν ελαφρώς.

Face Noir Snap6Ποια ήταν άραγε τα κίνητρα του Sean για τις παρελθοντικές πράξεις και αποφάσεις του;

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

Πολύ καλή προσθήκη αποτελεί η σύνδεση ορισμένων πληροφοριών που έχει συλλέξει στην πορεία της έρευνάς του ο Jack, προκειμένου να προχωρήσουμε παρακάτω. Σε μία οθόνη όπου μας παρουσιάζονται αναλυτικά, πρέπει να επιλέξουμε ποια δύο πεδία θα συνδυάσουμε μεταξύ τους, ώστε να καταλήξει ο ήρωάς μας σε κάποιο λογικό συμπέρασμα και βάσει αυτού να κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις σε κάποιον συνομιλητή του, ή να σκεφτεί τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια. Σε αντιδιαστολή με αυτό το πλήρως “adventurίστικο” στοιχείο, έρχονται κάποιες arcade χαρακτήρος ενέργειες που πρέπει να πράξουμε. Αυτές είναι το άνοιγμα κάποιων κλειδαριών, διαδικασία την οποία μπορούμε πάντως να προσπεράσουμε μέσω του skip button, αλλά και η αποφυγή εντοπισμού μας από φρουρούς, σε δύο περιπτώσεις. Ούτε το τελευταίο είναι κάτι που θα απαιτήσει πολλαπλή επανάληψη από μεριάς μας, καθώς τα περιθώρια πραγματοποίησης της κίνησής μας δεν είναι τόνο στενά.   

Πέραν τούτων, από τα μέσα κι έπειτα υφίστανται και ορισμένα στατικής εικόνας puzzles, επίσης όμως μικρής δυσκολίας. Ένας σπασμένος κύλινδρος που πρέπει να ενώσουμε σωστά, το ίδιο και μία κούκλα, ένα σύμβολο που πρέπει να σχηματίσουμε σωστά, ορισμένα γράμματα που θα χρειαστεί να βάλουμε σε σειρά, μία αποκωδικοποίηση κειμένου, ενώ δε λείπει κι ένας μικρός λαβύρινθος, που αποτελεί το υπόγειο σύστημα υδροδότησης της Νέας Υόρκης.

Ουσιαστικά η αρκετά μεγάλη διάρκεια (περί τις 13 ώρες) του παιχνιδιού οριοθετείται από την πλούσια έκταση του κόσμου του κι όχι από την (μη) δυσκολία των γρίφων του. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνουμε, θα βρεθούμε σε διάφορα σημεία, θα κάνουμε πολλούς διαλόγους, θα μάθουμε πράγματα, θα συγκεντρώνουμε στοιχεία, θα φτάσουμε σε αποκαλύψεις και σε κάποια συμπεράσματα, έως ότου φτάσουμε στο φινάλε. Μισό λεπτό, σε ποιο είπα ότι θα φτάσουμε; Όχι, το Face Noir ΔΕΝ έχει φινάλε κι αυτό είναι ένα σημείο το οποίο σηκώνει πολλή συζήτηση. Ουσιαστικά καταλήγει σε ένα τεράστιο cliffhanger, κόβεται στη μέση και απλά καλούμαστε να περιμένουμε να κυκλοφορήσει η συνέχειά του. Με δεδομένο όμως ότι το πρώτο αυτό μέρος αρχικά κυκλοφόρησε πέρσι, εύλογο θα ήταν να περιμένουμε ότι θα υφίσταντο ήδη κάποιες πληροφορίες για το sequel. Μια και τέτοιες δε βρήκα, έκρινα απαραίτητο να επικοινωνήσω με τους δημιουργούς του, οπότε και έμαθα ότι το Face Noir II θα βασιστεί στη Unity engine, είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο σχεδιασμού και δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη ημερομηνία κυκλοφορίας του.

Face Noir Snap7Ευτυχώς ο λαβύρινθος που εντοπίζεται στο υπέδαφος της Νέας Υόρκης δεν είναι δαιδαλώδης

Προσωπικά αυτό με κάνει να δυσανασχετώ έντονα, καθώς πέραν του ότι, για μία ακόμη φορά σε adventure game, ουσιαστικά παίρνουμε μισό παιχνίδι τώρα και αναμένουμε το άλλο μισό, δε γνωρίζουμε καν το διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι εκείνο να μας έρθει. Η όλη ιστορία θυμίζει έντονα τα Black Mirror II και ΙΙΙ, αφού κι εδώ η ιστορία αποφασίστηκε να σπάσει σε δύο μέρη, για να μη βγει τεράστιο το παιχνίδι. Το ζήτημα είναι ότι το Black Mirror III δεν άργησε πολύ σε σχέση με το ΙΙ, για το δεύτερο Face Noir πόσο θα χρειαστεί άραγε να περιμένουμε; Σε κάθε περίπτωση, αυτή την κατάσταση να αγοράζουμε το ½ μίας ιστορίας και να μπαίνουμε στην αναμονή για το άλλο ½ εγώ δε μπορώ να την καταλάβω. Επαναλαμβάνω, μπορώ κάπως να το ανεχτώ αν το μεσοδιάστημα είναι 2-3 μήνες. Αν όμως μιλάμε για 7, 8, μπορεί και 10 ή 12 μήνες, τότε το πράγμα τραβάει πολύ, πάρα πολύ, πόσω μάλλον όταν δε μας έχει πληροφορήσει η εταιρεία ότι ουσιαστικά αυτό που αγοράζουμε είναι το πρώτο μισό της ιστορίας (κάτι που στα episodic adventure games γίνεται εν γνώσει μας).

ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΠΟΥΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΑΣ

Δε ξέρω αν κατέστη σαφές ότι το συγκεκριμένο adventure game με δίχασε έντονα. Από τη μία με απορρόφησε πλήρως στον κόσμο του, με έκανε να ξεχάσω σχεδόν ολοκληρωτικά την υστέρησή του στον γραφικό τομέα και να διερωτηθώ πολλές φορές τι συμβαίνει τελικά με την περίεργη και πολύπλοκη ιστορία που μας δίνει. Μπορεί οι γρίφοι του να μην αποδείχθηκαν η πρόκληση που θα ήθελα και θα επιθυμούσα, η πλούσια διάρκειά του όμως με αποζημίωσε και γι’ αυτό. Από την άλλη, με άφησε με ένα αίσθημα μεγάλης απογοήτευσης και ανολοκλήρωτης εμπειρίας, καθώς η υπόθεση δε καταλήγει πουθενά, μένει εντελώς μετέωρη και δε γνωρίζω καν πόσο θα χρειαστεί να περιμένω για να δω τη συνέχειά της.

Face Noir Snap8Λίγο πριν το τέλος συναντάμε και σημείο όπου υφίσταται χρονικός περιορισμός στην εύρεση και χρήση ορισμένων αντικειμένων

Αν κάπου εδώ πιστεύετε ότι έρχεται το σημείο που θα σας παροτρύνω ή θα σας αποτρέψω αναφορικά με την αγορά του εν λόγω παιχνιδιού, θα σας απογοητεύσω, καθότι δεν θα το κάνω κάτι τέτοιο. Κρίνω ότι καθένας σας είναι σε θέση να καταλάβει από το κείμενο που προηγήθηκε αν η αγορά του -πρώτου αυτού- Face Noir ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που έχει ή όχι. Με την τιμή του να έχει οριστεί στα $19.99, είστε εσείς εκείνοι που θα επιλέξετε αν θέλετε να διαθέσετε το συγκεκριμένο ποσό τώρα, ή να περιμένετε για την κυκλοφορία και του δεύτερου μέρους…

σ.σ.: Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμάς (και, ας μη κρυβόμαστε, το θεωρούμε και μιας μορφής διάκριση) το ότι καταφέρνουμε, για μία ακόμη φορά, να παρουσιάσουμε ένα παιχνίδι ακριβώς με τη λήξη του σχετικού εμπάργκο (07:01 τοπική ώρα της Πέμπτης 18/07, 00:01 ανατολική ώρα). Ασφαλώς προτεραιότητά μας πάντοτε αποτελεί η έγκυρη και όχι απαραιτήτως και πολύ έγκαιρη ενημέρωσή σας, αλλά όταν μπορούμε να συνδυάζουμε αυτά τα δύο, δε χάνουμε την ευκαιρία να το πράξουμε…

 

Pros

 • Εξαιρετική αποτύπωση του κόσμου που προσφέρει
 • Χορταστική διάρκεια και αριθμός τοποθεσιών που επισκεπτόμαστε
 • Πολύ δυνατή ατμόσφαιρα
 • Πλήθος χαρακτήρων, καθένας εκ των οποίων έχει σαφή λόγο ύπαρξης στην ιστορία
 • Μας ιντριγκάρει συνεχώς αναφορικά με την τελική έκβασή του…

Cons

 • …η οποία όμως δεν έρχεται ποτέ, καθώς το παιχνίδι καταλήγει σε ένα τεράστιο cliffhanger
 • Χρειαζόταν τρία-τέσσερα επιπλέον μουσικά κομμάτια
 • Αρκετά φτωχό παρουσιαστικό
 • Οι περιορισμοί της Wintermute engine ενδέχεται να σας δημιουργήσουν προβλήματα στη σωστή εμφάνιση των υποτίτλων σε full HD ανάλυση

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 79%

79%

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

8 Comments

 1. Εγώ πάντως τσίμπησα άγρια. Σαξόφωνο, κατεστραμμένος πρωταγωνιστής και μόνο τύψεις. Το θέλω.

  ΥΓ Μάνο αν δεν έχεις δει ΑΚΟΜΑ το εκπληκτικό L.A.Noire, απλά στερείς από τον εαυτό σου μια από τις κορυφαίες γκέημινγκ εμπειρίες όλων των εποχών.

 2. Το θέμα για εμένα δεν είναι τόσο πολύ η πληρωμή και του δεύτερου μέρους.
  Κυρίως με ενοχλεί το ότι δε ξέρω πότε -αλλά και αν τελικά, καθώς ποτέ δε ξέρεις τι μπορεί να γίνει- θα δω το τέλος της ιστορίας.
  Κι όταν η ιστορία είναι πολύ δυνατή, όπως δείχνει να είναι αυτή του Face Noir, η ξινίλα για την -αγνώστου διαστήματος- αναμονή, γίνεται μεγαλύτερη…

 3. Συγγνώμη αλλά διαφωνώ με την κριτική. Ευτυχώς που το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν το πλήρωσα γιατί θα έκλαιγα τα λεφτά μου. Εκτός από τα όμορφα backgrounds δεν βρήκα τίποτα άλλο καλό. Το voice-acting ειδικά είναι άθλιο και το πιο κύριο: η ιστορία δεν είναι απλά μία κλισεδιάρικη νουάρ ιστορία, είναι μια κλισεδιάρικη νουάρ ιστορία που μοιάζει να έχει γραφτεί από 15χρονο που δεν έχει δει καν ιδέα τί είναι νουάρ, απλά περιγράφει τί φαντάζεται ότι είναι. Δεν ξέρω αν υπάρχει κενό στην αγορά τελευταία, αν χρειάζεται κάποιος νουάρ παιχνίδια όμως υπάρχουν άπειρα, από L.A. Noire και τη σειρά Blackwell πιο πρόσφατα μέχρι το Discworld Noir.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL