REVIEWS

GAME OF THRONES EPISODE FIVE: A NEST OF VIPERS

Disclaimer : Τα φασόλια οι γίγαντες, χρειάζονται προσεκτικό μούλιασμα προτού μαγειρευθούν, προκειμένου να πετύχουμε την ιδανική υφή στο πιάτο μας. Επίσης κάθε παρουσίαση επεισοδικού τίτλου, περιέχει ήπια spoilers για τα προηγούμενα επεισόδια της σειράς, όπως είμαι βέβαιος δεν είχε κανείς υποπτευθεί, ποτέ.

Επάνω που είχα αρχίσει να εγκαταλείπω κάθε ελπίδα για την αυτοματοποιημένη πλέον διαδικασία παραγωγής της Telltale και με σχετικά αλγεινές εντυπώσεις από το Sons of Winter, ομολογώ πως ξεκίνησα το προτέλευταίο τούτο επεισόδιο της σειράς με πολύ λίγες, έως ελάχιστες προσδοκίες. Το μπαράζ αρνητικών reviews που είχαν ήδη εμφανισθεί στον ειδικό τύπο, έδειχνε δυο πράγματα. Αφ’ενός πως δεν είμαι ο μοναδικός πρώην μαγεμένος και νύν μπαϊλντισμένος οπαδός της αναγέννησης των interactive movies και αφ’ετέρου πως η Telltale έχει πραγματικά εξαντλήσει τα όρια του τρέχοντος μοντέλου αφήγησης των παιχνιδιών της.

GOT51Θα σε πιάσω στα χέρια μου, δεν θα σε πιάσω, μπάσταρδε Ramsay…

Προς μεγάλη μου έκπληξη λοιπόν, το προτελευταίο επεισόδιο της σαιζόν, στα ενενήντα λεπτά που διαρκεί, κάνει τα πάντα σωστά. Οι αποφάσεις είναι μεγάλες και δραματικές, οι σκηνές δράσης άψογα σκηνοθετημένες και η πανταχού παρούσα Game Of Thrones-ική μαυρίλα και αίσθηση Πως Φρικτά Πράγματα Συμβαίνουν Σε Όλους Συνέχεια, καταφέρνει να ξεφεύγει από την γραφικότητα. Πρόκειται ίσως για το επεισόδιο με τις περισσότερες guest εμφανίσεις αστέρων της τηλεοπτικής σειράς, ένα τέχνασμα το οποίο παραμένει “φρέσκο” και προσδίδει την δέουσα κινηματογραφική γοητεία στα τεκταινόμενα. Ο νεαρός Asher βρίσκεται προ δυσσάρεστης εκπλήξεως όταν η αχώνευτη και άθλια Καλίσι ξηγιέται μπαμπέσικα και του αρνείται τους μισθοφόρους που του είχε υποσχεθεί ως αντάλλαγμα για την βοήθειά του στην κατάληψη της Mereen, ο συμπαθής χαχόλος Gared Tuttle βρίσκεται να χαροπαλεύει με White Walkers ενώ τα βήματά του τον οδηγούν ολοένα και πιο κοντά στο αινιγματικό North Grove και ο δυσσαδερός άντρακλας Rodrik βλέπει τα πάντα γύρω του να καταρρέουν, σχεδόν ανήμπορος να αντιδράσει. Παράλληλα, η Mira έχει ένα ζόρικο τετ-α-τετ με την παρεξηγημένη Σέρσεϊ και η κορύφωση του επεισοδίου με έκανε πραγματικά να ανατριχιάσω, να ανακαθίσω και να βαράω μανιασμένα τα πλήκτρα φωνάζοντας διάφορα ημι-ηρωϊκα (“Όχι μπάσταρδοι”, “Θα μου το πληρώσετε σιχαμένοι, θα πουλήσω ακριβά το τομάρι μου”) σίγουρο σημάδι πως συναισθηματικά, το επεισόδιο έχει βρει τον στόχο του.

GOT52Να κι ένας αληθινά εύθυμος τύπος που σίγουρα δεν αστειεύεται

Με το πέρας του Nest Of Vipers, τα πάντα είναι έτοιμα για μια τελική, αιματηρή και αμφιβόλου εκβάσεως σύγκρουση του πολύπαθου Οίκου των Forresters με τους μισητούς Whitehills και Boltons. Έχω μάλιστα ιντριγκαριστεί ιδιαίτερα αναφορικά με την δομή και την παρουσίαση του φινάλε της σαιζόν, καθώς, έαν η τελική επιλογή του Nest of Vipers δεν αναιρεθεί με κάποιο φτηνό τρικ (μια κίνηση που θα κρινόταν το λιγότερο ατυχής εκ μέρους της Telltale) θα πρέπει να δημιουργηθούν δυο ουσιαστικά εκδοχές του τελικού επεισοδίου, κάτι ιδιαίτερα φιλόδοξο, που η Telltale δεν έχει επιχειρήσει ως τώρα.

GOT55Χαμένα πλάνα από το The Witcher 1.5 : The Lost Weekend

Παρά την κόπωση που μου είχε δημιουργήσει το “Μοντέλο Telltale” (ειδικά με τις -σχεδόν- παράλληλες κυκλοφορίες του Game of Thrones με το Tales From The Borderlands), το γράψιμο, η σκηνοθεσία και η παρουσίαση του Nest of Vipers, αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον μου για τη σειρά και μου προσέφεραν δυνατές συγκινήσεις. Εάν το φινάλε εκπληρώσει τις υποσχέσεις του (τόσο σχεδιαστικά όσο και σε επίπεδο περιεχομένου), η Telltale θα μπορεί να προσθέσει άλλο ένα διαμάντι στο interactive movie στέμα της.

Pros

 • Άψογος ρυθμός και κλιμάκωση της δράσης
 • Η ψευδαίσθηση της επιλογής αναπαρίσταται σωστά μετά τα στραβοπατήματα του τέταρτου επεισοδίου
 • Μερικές από τις εντονότερες και πιο καλογραμμένες στιγμές της σειράς μέχρι τώρα

Cons

 • Σκέφτομαι να το γράφω σε κάθε παρουσίαση interactive movie εφεξής, καθαρά για φετιχιστικούς λόγους. Προφανώς εάν δεν σας συγκινεί το είδος αυτό της ψηφιακής διασκέδασης, ο τίτλος δεν έχει να σας προσφέρει απολύτως τίποτε. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 91%

91%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

2 Comments

 1. Για άλλη μια φορά το ριβιού παίζει να είναι καλύτερο. Πάντως η γρφή σου δείχνει ότι σε κούρασε. Φαντάσου δηλαδή κι εμάς που δεν τα μπορούμε αυτά τα interactive movies.

  Αν μετά την ολοκλήρωση της σειράς σκάσει καμία καλή προσφορά με όλα τα επεισόδια αξίζει για κάποιον πυο έχει διαβάσει τα βιβλία κι έχει δει τη σειρά; Ή να τα πάρω παγωτά;

  Μπάσταρδους προσφωνούσες τους ζωντανούς απογόνους της Σέρσει?

 2. Όχι όχι, άλλα παλλικάρια ηύντουνε. Φαντάζομαι δηλαδή, το lore μου του Game of Thrones είναι καθαρά περιορισμένο στην τηλεοπτική σειρά και για τα πανηγύρια. Παραδόξως, το προηγούμενο με είχε κουράσει, αυτό έφυγε αέρας, ήταν η μια ένταση πίσω από την άλλη, δεν προλάβαινε να κουράσει.

  Εντάξει τώρα αν δεν παλεύεις καθόλου το interactive movie θέμα, προφανώς μόνο σε τεράστια έκπτωση για το φανμποηλίκι της υπόθεσης. Ως interactive εξαλογία επεισοδίων της τηλεοπτικής σειράς πάντως, στέκεται ανετότατα!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL