REVIEWS

ION FURY: AFTERSHOCK

Τέσσερα χρόνια μετά από την κυκλοφορία του Ion Fury, το είδος των παλαιομοδίτικων First Person Shooters (Boomer Shooters για τα cool παιδιά ανάμεσα μας), συνεχίζει να ρίχνει κατά ριπάς ποιοτικούς τίτλους στο προσκήνιο, όπως τα Turbo Overkill, Forgive Me Father, PowerSlave Exhumed, Project Warlock II, Warhammer 40,000: Boltgun, Hrot, Dread Templar, Prodeus κ.α. Ανάμεσα τους έρχεται αθόρυβα σχεδόν και το DLC του Ion Fury, Aftershock. Εύλογα θα αναλογιστεί κανείς πως το διάστημα που μεσολάβησε είναι πολύ μεγάλο για μια τέτοια κυκλοφορία. Το τελικό αποτέλεσμα όμως δικαιώνει τους δημιουργούς. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε το γιατί.

Στο Ion Fury: Aftershock, η Shelly “Bombshell” Harrison, όχι μόνο δεν επευφημείται ως ήρωας για την ανατροπή των σχεδίων του τρελού χονδρού που κουνάει το κεφάλι Δόκτωρα Heskel, αλλά έχει επικηρυχθεί από τη Global Defense Force, στην οποία μέχρι πρότινος ανήκε, για την παράπλευρη καταστροφή που προκάλεσε στη Neo D.C. Στο μεταξύ, ο Dr. Heskel με κάποιο τρόπο επέστρεψε (not really, αφού το βασικό campaign άφηνε ανοιχτό μέτωπο με τον αρχικακό) και πλέον η Shelly βρίσκεται κυνηγημένη τόσο από τους cultists και τα τερατουργήματα αυτού, όσο και από τους πρώην συναδέλφους της στο Σώμα. Φυσικά, το σενάριο είναι τυπικό και αποτελεί την αφορμή για να μακελέψουμε ποικιλοτρόπως τους πολυάριθμους εχθρούς που θα βρεθούν στο διάβα τους.

Dance f*#@er, dance!!

Η πρωταγωνίστρια του Aftershock παραμένει μια σκληρή καργ!0^α, όπως δεν τις φτιάχνουν πλέον, μοιράζοντας καυστικές ατάκες, σαρκασμό και πόνο στους αντιπάλους της. Το expansion βρίθει αναφορών στην ποπ κουλτούρα ταινιών και βιντεοπαιχνιδιών της δεκαετίας του ’80 και του ’90, είτε πρόκειται για κάποιο σχόλιο της Shelly ή κάποιο από τα άπειρα easter eggs, άλλοτε ευδιάκριτα κι άλλες φορές όχι. Οι δημιουργοί δίνουν την εντύπωση ότι έκαναν κάποιο άτυπο διαγωνισμό για το πόσα από αυτά μπορούσαν να χωρέσουν στα 15 επίπεδα του παιχνιδιού. Το level design βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, όπως συνέβαινε και με τη βασική campaign. Δύσκολα θα εντοπίσετε assets να επαναλαμβάνονται, ενώ ο τρόπος με τον οποίο ενώνονται τα διάφορα περάσματα και δωμάτια λείπει σε μεγάλο βαθμό από σύγχρονους εκπροσώπους του είδους. Όσον αφορά τα διάφορα secrets που παρέχουν πολύτιμα πυρομαχικά, πανοπλίες κ.α. όρεξη να έχετε για ψάξιμο. Μερικά από αυτά απαιτούν ιδιαίτερη παρατηρητικότητα και… φαντασία για να τα φτάσετε!

Χμμ, βολικά τοποθετημένα κλιματιστικά. Ώρα για αναρρίχηση…

Όσον αφορά το οπλοστάσιο της Bombshell, θα βρούμε τα γνώριμα «εργαλεία» που είχαμε και στο βασικό game. Αυτά λειτουργούν ακριβώς με τον τρόπο που τα ξέραμε και έχουν την ίδια αίσθηση και χειρισμό (primary fire/alt-fire με το αριστερό και δεξί κλικ του mouse αντίστοιχα). Το secondary fire της shotgun αποτελεί ξεχωριστό όπλο πλέον, το grenade launcher, με το δευτερεύον mode του να ρίχνει οβίδες με τοξικό αέριο. Η μόνη νέα άφιξη είναι το Wrecker, ένα πανίσχυρο κανόνι plasma που μπορεί να κλειδώσει πάνω σε στόχους και να εξαπολύσει πολλαπλές ριπές. Επίσης, τα power-ups δεν ενεργοποιούνται με το που τα αγγίξουμε. Πλέον, μπορούμε να έχουμε μαζί μας ανά πάσα στιγμή μέχρι δύο και να τα χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή, κάτι που σαφώς βελτιστοποιεί την εφαρμογή τους στις αναμετρήσεις.

This is my boomstick!

H μεγαλύτερη ατραξιόν πάντως στο Ion Fury: Aftershock, είναι δίχως αμφιβολία το hoverbike. Δε θυμάμαι αν έχουμε ξαναδεί την ύπαρξη κάποιου οχήματος σε παλαιάς κοπής FPS, αλλά η οδήγηση του είναι απολαυστική. Μάλιστα ένα επίπεδο είναι αγώνας κόντρα στο χρόνο, σε μια διαδρομή γεμάτη κινδύνους. Αυτή η φουτουριστική μηχανή είναι ταχύτατη, με μεγάλη επιτάχυνση ενώ είναι εξοπλισμένη με δύο κανόνια που μπορούν να κάνουν κομματάκια την πλειοψηφία των αντιπάλων μας. Για να υπάρχει κάποια ισορροπία, το strafing είναι αργό, όχι όμως όταν είναι διαγώνιο (όπου η ταχύτητα της αυξάνεται, όπως και της Shelly, γνωστό κόλπο σε αρκετά retro FPS), κι έτσι θα πρέπει να κινούμαστε κατάλληλα για να αποφύγουμε εχθρικά πυρά.

Fury Road

Η πρόκληση παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα με το Ion Fury. Βέβαια, λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης σκέφτηκα να ξεκινήσω το Aftershock στο Ultra Viscera επίπεδο (Hard), κάτι που αρχικά θα με έκανε να το μετανιώσω. Οι αντίπαλοι δεν αστειεύονται (ορισμένοι μπορούν να μηδενίσουν την πανοπλία ή τη ζωή μας σε δευτερόλεπτα), ενώ το παιχνίδι εισάγει νωρίτερα δυσκολότερα είδη από αυτούς, όπου το οπλοστάσιο μας είναι περιορισμένο και τα πυρομαχικά λίγα. Κάθε σφαίρα και κάθε μυστικό που βρίσκουμε μετράει. Οι δυσκολότερες στιγμές είναι εκεί όπου δεν έχουμε καλή ορατότητα και στενά μέρη όπου μας έχουν στήσει ενέδρα. Στην πορεία τα πράγματα εξομαλύνονται αρκετά, αλλά δε θέλω να φανταστώ τι μπορεί να γίνεται στα επόμενα δύο επίπεδα δυσκολίας, ειδικά το τελευταίο πρέπει να είναι για μαζοχιστές!

Ακόμα και 4 χρόνια αργότερα (και σχεδόν 3 δεκαετίες μετά το ντεμπούτο της) η αναβαθμισμένη Build Engine συνεχίζει να δίνει όμορφα σκηνικά και εφέ. Τα gibs και το λουτρό αίματος των αντιπάλων μας που ανατινάζονται, οι καταστροφές στο περιβάλλον κ.α. αυξάνουν την αδρεναλίνη και συνεισφέρουν στην αποτύπωση της έντονης δράσης στις οθόνες μας. Αξιοσημείωτο παραμένει και το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης μηχανής για απόδοση πολλαπλών επίπεδων, καθέτως στοιβαγμένων (κοινώς verticallity) που δίνουν μια αυθεντικότητα στα περιβάλλοντα, καθώς επί της ουσίας δεν πρόκειται για μια πραγματικά 3D engine. Αυτό συνεισφέρει και στα περιστασιακά platforming κομμάτια του παιχνιδιού, από τα οποία κάποια είναι απαιτητικά. Τα ακούσματα παραμένουν ηλεκτρονικής προέλευσης, μάλιστα αρκετά είναι σαν να πήγες σε πάρτι που παίζει Prodigy, και αν και θα προτιμούσα κάτι πιο ambient, δε μπορώ να πω ότι είναι ξένα προς το vibe του παιχνιδιού.

Άποψη ενός χάρτη του Aftershock. Προσέχετε που πατάτε!

Συνοπτικά, αυτό είναι το Ion Fury: Aftershock. Ένα χορταστικό expansion 7+ ωρών που προσφέρει την ίδια εμπειρία με το main game, με κάποιες μικρές παραλλαγές και βελτιώσεις. Σε καθαρό value for money ανταγωνίζεται τα expansion packs των αντίστοιχων παιχνιδιών των 90’s και αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως καλύτερα ένα παιχνίδι να σιγοψήνεται και να σερβίρεται “when it’s ready” από αρπακόλλα που θα εκμεταλλεύεται το hype. Όσοι περάσατε καλά με το Ion Fury, αγοράζετε με κλειστά τα μάτια το Afteshock.

Go to discussion...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 87%

87%

Shellshocked!

Ένα DLC το οποίο έχει στόφα Expansion Pack από τα 90's, ίσως και ανώτερο όσον αφορά την αναλογία περιεχομένου/τιμής.

Παναγιώτης Μητράκης

Τέκνο των 80's, ξεκίνησε τη gaming πορεία του με coin-ops και το κλασικό Game Boy. Ξαπόστασε στο αγαπημένο του SNES και ήρθε σε επαφή με το PC gaming το 1998, με παιχνίδια-σταθμούς όπως Half-Life και Baldur's Gate. Δε λέει όχι σε (σχεδόν) κανένα είδος αλλά έχει μια προτίμηση σε RPG και survival horror και προσπαθεί να μυήσει κι άλλους στα Silent Hill, τα S.T.A.L.K.E.R. και τις δημιουργίες της Looking Glass και της Obsidian.

3 comments

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL