REVIEWS

MARTHA IS DEAD

Έχει ενδιαφέρον πως τα Interactive Storytelling παιχνίδια έχουν εξελιχθεί από την εποχή του προπάτορα Dear Esther, που για τα σημερινά δεδομένα φαίνεται αρκετά ξεπερασμένο. Σίγουρα τα περισσότερα εξ αυτών δε πρόκειται να μνημονεύονται εις τους αιώνας για το ρηξικέλευθο gameplay που δίνει ερεθίσματα και κράτα σε εγρήγορση (θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε μάλιστα ότι η διάδραση παίκτη-εικονικού περιβάλλοντος είναι συνήθως ελάχιστη). Καταφέρνουν επί το πλείστον όμως να προσφέρουν δυνατές ιστορίες, που επικοινωνούν ένα πολυποίκιλο καμβά συναισθημάτων. Σε εκπρόσωπους τους είδους τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στοιχεία από άλλες κατηγορίες (π.χ. stealth στο μνημειώδες SOMA ή puzzles στο Moons of Madness κλπ.). Ήρθε λοιπόν η σειρά της Ιταλικής LKA, 6 χρόνια μετά το The Town of Light, να μας δείξουν στο Martha Is Dead την εμπειρία που απέκτησαν, και το σημαντικότερο ίσως, να μας βυθίσουν ξανά στην κατήφεια.

Το Martha Is Dead διαδραματίζεται το 1944, στην επαρχία της Τοσκάνης, λίγο πριν την κορύφωση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου (η σύρραξη Ρώσων-Ουκρανών που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες δείχνει ότι η Ιστορία δε μας δίδαξε τίποτα τελικά). Δύο δίδυμες αδερφές, η Martha και η Giulia πηγαίνουν ένα πρωϊνό του καλοκαιριού, νωρίς, στη λίμνη κοντά στην κατοικία τους για να τραβήξουν φωτογραφίες. Ενώ η Giulia στήνει την κάμερα, βλέπει μια γυναίκα να επιπλέει αναίσθητη στην επιφάνεια του νερού. Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά, διαπιστώνει με τρόμο ότι πρόκειται για την αδερφή της. Χωρίς να διστάσει, βουτάει στο νερό για να την βοηθήσει. Όταν την ανασύρει στην ακτή, διαπιστώνει πως η Martha είναι νεκρή. Στο μεταξύ καταφθάνουν ανήσυχοι οι γονείς των κοριτσιών που δεν είχαν ενημερωθεί για την πρωινή τους εξόρμηση. Υποθέτουν πως η κόρη τους που επέζησε είναι η Martha και έτσι από ένα λάθος η Giulia υιοθετεί την ταυτότητα της αδερφής της, γνωρίζοντας πως η μεγαλύτερη συμπάθεια που είχαν σε εκείνη θα τους συνέτριβε αν μάθαιναν την αλήθεια.

Στην αγρυπνία της αδερφής μας…

Σε αυτό το δράμα εποχής, ο ψυχολογικός τρόμος μπλέκεται με το τοπικό φολκλόρ και το μυστήριο εξιχνίασης του φόνου της αδικοχαμένης κοπέλας. Τα φαινόμενα απατούν και από κάποιο σημείο και μετά η γραμμή μεταξύ πραγματικού και φανταστικού αρχίζει και γίνεται δυσδιάκριτη. Το Martha Is Dead πραγματεύεται βαριά και δύσκολα θέματα, όπως η κακοποίηση, ο αυτοτραυματισμός, η ψυχική υγεία κ.α. Ακόμα κι αν η κατάληξη της ιστορίας είναι μάλλον αναμενόμενη για ψημένους σε games με αντίστοιχη θεματική, το σύνολο δεν παύει να είναι ενοχλητικό για τον μέσο παίκτη. Ο τίτλος δεν είναι horror με την παραδοσιακή έννοια που έχουμε συνηθίσει, αφού όπως είπαμε είναι ψυχολογικής φύσεως και στόχο έχει να μας κάνει να νιώσουμε άβολα, κάτι που πετυχαίνει σε ένα βαθμό. Δε λείπουν και μερικές σκηνές για δυνατό στομάχι, αλλά έχοντας δει σαφώς πιο αποκρουστικά πράγματα στο παρελθόν, η λογοκρισία τους στην έκδοση του PlayStation 5 κρίνεται ως υπερβολική.

Δε θα μπορούσαν να λείπουν τα σουρεάλ σκηνικά.

Το gameplay δυστυχώς δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη. Ίσως η χρήση της φωτογραφικής μηχανής για την λήψη φωτογραφιών προϊδέαζε για μερικά ενδιαφέροντα σκηνικά, αλλά ως επί το πλείστον πρόκειται για ιδέα ανεκμετάλλευτη. Είναι κρίμα, γιατί πραγματικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βασικός μηχανισμός για την ανεύρεση στοιχείων και επίλυση puzzles (τα οποία με μια-δυο εξαιρέσεις, μόνο κατ’ ευφημισμό μπορούν να θεωρούνται ως τέτοια). Ο πυρήνας του gameplay παραμένει η περιήγηση στο κτήμα και τους χώρους γύρω του και ο εντοπισμός των objectives, κάτι το οποίο δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια. Ενίοτε η χρήση διαφορετικών φίλτρων, ρυθμίσεων στην κάμερα κλπ. οδηγεί σε εμφάνιση λεπτομερειών που δεν είναι ορατές στο μάτι, αλλά αυτό γίνεται περιστασιακά και υπάρχει αρκετή καθοδήγηση, κάτι που αφαιρεί από την αίσθηση εμπλοκής στο μεγάλο μυστήριο εξιχνίασης του φόνου της αδερφής μας.

Βραδινές εξορμήσεις… Τι απαντήσεις μας περιμένουν στο δάσος;

Η αφήγηση γίνεται μέσα από τους μονολόγους της πρωταγωνίστριας καθώς και με έμμεσο τρόπο, από το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες που αποτελούν τις άγκυρες της στην πραγματικότητα, αφού είναι οι πηγές ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα του πολέμου. Γενικά η παρουσίαση του Martha Is Dead είναι αρκετά καλή για τα δεδομένα της κατηγορίας. Προτείνεται ανεπιφύλακτα το Ιταλικό voice-over, καθώς ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε τη γλώσσα, προσδίδει πόντους αυθεντικότητας και βοηθάει στην εμβάπτιση μας στην ιστορία. Όσον αφορά τον οπτικό τομέα του παιχνιδιού, έχει γίνει όμορφη δουλειά ειδικά στα περιβάλλοντα. Τα textures είναι αρκετά λεπτομερή και η περιήγηση μας τόσο κατά τις πρωινές ώρες όσο και τη νύχτα είναι μοναδικές εμπειρίες. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα εικαστικά που έχουν στηθεί στην Unreal Engine 4, το οποίο μπορείτε να θαυμάσετε στο έπακρο με ένα σχετικά σύγχρονο σύστημα.

Ο οπτικός τομέας είναι από τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού.

Το Martha Is Dead δεν εκπλήσσει. Έχει βαριά θεματική βουτηγμένη στο σκοτάδι του ανθρώπινου ψυχισμού. Αν και κάνει κάποια μικρά βήματα προόδου σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι των δημιουργών, στον απολογισμό που κάνουμε δεν κρίνονται αρκετά για να το κάνουν να σταθεί δίπλα στους κορυφαίους εκπροσώπους τους είδους. Ειδικά η φωτογραφική μηχανή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προσδώσει περισσότερο βάθος στο gameplay και να ενσωματωθεί πιο οργανικά στην αφήγηση. Ως έχει προτείνεται μόνο σε ψημένους των παιχνιδιών εξερεύνησης και, υπό προϋποθέσεις, σε φίλους των παιχνιδιών τρόμου.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 72%

72%

Σε αντίθεση με την ηλιόλουστη εξοχή της Τοσκάνης, το Martha Is Dead είναι ένα μελαγχολικό δράμα με ελάχιστες φωτεινές πτυχές, που δεν διαφοροποιείται όμως όσο θα θέλαμε από τις νόρμες των interactive storytelling παιχνιδιών.

Παναγιώτης Μητράκης

Τέκνο των 80's, ξεκίνησε τη gaming πορεία του με coin-ops και το κλασικό Game Boy. Ξαπόστασε στο αγαπημένο του SNES και ήρθε σε επαφή με το PC gaming το 1998, με παιχνίδια-σταθμούς όπως Half-Life και Baldur's Gate. Δε λέει όχι σε (σχεδόν) κανένα είδος αλλά έχει μια προτίμηση σε RPG και survival horror και προσπαθεί να μυήσει κι άλλους στα Silent Hill, τα S.T.A.L.K.E.R. και τις δημιουργίες της Looking Glass και της Obsidian.

9 Comments

 1. Θα έλεγα ωραία αρχή σεναρίου όπως περιγράφεται στη 2η παράγραφο, αλλά σας λέω ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι άμεσοι συγγενείς (γονείς και άλλα αδέρφια) μιας οικογένειας να μπερδεύουν δίδυμα αδέρφια. Το λέω επειδή έχω δίδυμα αδέρφια στην οικογένεια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αναγνωρίζονται και μόνο απ’ τη φωνή (χωρίς να χρειάζεται να τους δούμε).

 2. [QUOTE=”maximum armor, post: 593439, member: 104076″]
  Θα έλεγα ωραία αρχή σεναρίου όπως περιγράφεται στη 2η παράγραφο, αλλά σας λέω ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι άμεσοι συγγενείς (γονείς και άλλα αδέρφια) μιας οικογένειας να μπερδεύουν δίδυμα αδέρφια. Το λέω επειδή έχω δίδυμα αδέρφια στην οικογένεια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αναγνωρίζονται και μόνο απ’ τη φωνή (χωρίς να χρειάζεται να τους δούμε).
  [/QUOTE]
  Ομοζυγωτικά δίδυμα?
  ακόμα και αυτά βέβαια δεν είναι απολύτως ίδια, εδώ έχουν διαφορές ακόμα και στο DNA λόγο μεταλλάξεων στην διάρκεια της ζωής τους.[B][/B]

 3. Ξεφευγω; Ισως αλλα ισως να θελω να υπερασπιστω αυτο το παιχνιδι που μου εκανε κλικ και θα ηθελα να το δω στην οθονη μου.
  εγω εχω την απορια πως τα ξεχωριζουν οταν ειναι μωρα.
  Μηπως με αυτο τον τροπο;

 4. Μα δεν κατηγόρησα το παιχνίδι! Απλά θα μπορούσαν να βάλουν άλλο συγγενή που να μη τις αναγνώριζε, όχι τους γονείς τους! Αλλά βέβαια αυτό (αν ήταν άλλος συγγενής) δεν ξέρω κατά πόσο θα είχε το ίδιο δραματουργικό αποτέλεσμα με το να είναι οι γονείς τους.
  Και πράγματι, μικρά είναι πιο δύσκολο. Μετά, όπως λέει και ο mike299, επέρχονται διαφοροποιήσεις.

 5. [QUOTE=”maximum armor, post: 593538, member: 104076″]
  Μετά, όπως λέει και ο mike299, επέρχονται διαφοροποιήσεις.
  [/QUOTE]
  Your mileage may vary.
  Στο σχολείο είχα 2 συμμαθητές δίδυμους που πέρα από το θρανίο που κάθονταν πάντα στις ίδιες θέσεις, δε μπορούσαμε να τους ξεχωρίσουμε. Μέχρι που ένας έκοψε κοντά τα μαλλιά του.
  Στο παιχνίδι επίσης, αυτό με τη φωνή που λες δεν ισχύει, αφού η μία από τις 2 δε μπορούσε να μιλήσει.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL