REVIEWS

MORTAL KOMBAT X

Τα παιχνίδια της Mortal Kombat οικογενείας έχουν μία πολύ ιδιότυπη σχέση με την PC πλατφόρμα. Μοιάζουν με μία κοπέλα που τη γνώρισες πιτσιρίκα, την είδες να ενηλικιώνεται και ν’ αποκτά εκθαμβωτική ομορφιά, στη συνέχεια –που υπήρξε και το διάστημα της εμφανισιακής παρακμής της- χάθηκες τελείως μαζί της, φτάνοντας να τη συναντήσεις χρόνια αργότερα, οπότε και είχε επανακτήσει τη λάμψη που τη χαρακτήριζε στη νεαρή ηλικία της.

Μετά το μακρινό 1997 και το Mortal Kombat 4, που πάντως δεν ήταν και τόσο κακό όσο πολλοί παίκτες ισχυρίζονται, περάσανε 16 ολόκληρα χρόνια μέχρι ν’ αντικρίσουμε το reboot της σειράς από την NetherRealm Studios (πρώην Midway) στην Komplete Edition αυτού. Ολόκληρο το πολυπληθές roster του MK Trilogy, εμπλουτισμένο με τις παρουσίες των Skarlet, Kenshi και Freddy Krueger ήρθε να προσγειωθεί στα PCs μας και να σηματοδοτήσει την επιστροφή του πολυαγαπημένου franchise στην αγκαλιά του κοινού που το είχε αγαπήσει πολύ. Ενός κοινού που ποτέ δε μπόρεσε ν’ αποδεχθεί την πολυετή απουσία του παιχνιδιού που το 1992, κατά την πρώτη εμφάνισή του, απέδειξε περίτρανα ότι οι προσωπικοί μας υπολογιστές ήταν σε θέση να μιμηθούν, πολύ καλύτερα τόσο απ’ την μεγάλη κυρία της Commodore, την Amiga 500, όσο κι απ’ τις κονσόλες της εποχής, τα arcades και την απόδοση ενός fighting game σ’ αυτά.

Η ευρύτατη αποδοχή που γνώρισε ο προκάτοχός του, η ομαλότατη απόδοσή του, καθώς και οι πωλήσεις που πέτυχε, καθιστούσαν σίγουρο τον ερχομό και του δέκατου τίτλου στα PCs, αυτή τη φορά ταυτοχρόνως με την έλευσή του στα PS4 και XBOX One. Με τον πήχη να έχει πλέον ανέβει αισθητά, οι developers καλούνταν να βρουν και να βγάλουν απ’ το καπέλο τους λαγούς που θα δικαιολογούσαν την αγορά του MK X τόσο απ’ τους κατόχους του προηγούμενου παιχνιδιού, όσο και από εκείνους που δεν είχαν προβεί στην αγορά του επιτυχημένου προ διετίας reboot.

MK X Snap1“Mortal Kombat: The way it’s meant to be played”

ΞΕΧΕΙΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ UNREAL ENGINE

Για την Unreal 3, τις δυνατότητες που είχε και εξακολουθεί να έχει ως game engine, αλλά και το ξεζούμισμα που μπορεί να υποστεί, λίγο πολύ τα έχουμε ξαναπεί. Μπορεί να έχουμε αισίως μπει στην εποχή της Unreal 4, της Source 2 και της νέας Cryengine, η προηγούμενη όμως έκδοση της διάσημης και πολυχρησιμοποιημένης μηχανής γραφικών της Epic Games, που αισίως μετρά περισσότερα από δέκα χρόνια ύπαρξης, εξακολουθεί να είναι σε θέση να προσφέρει οπτικό θέαμα ικανό να εντυπωσιάσει το σημερινό gaming κοινό.

Αυτό ακριβώς επιτυγχάνει το νέο παιδί του Ed Boon και της παρέας του. Με σύσσωμο το roster να παρουσιάζει επανασχεδιασμένη και σαφώς πιο λεπτομερή και λιγότερο “πλαστική” εμφάνιση, τα χαμηλής ποιότητας textures του story mode στο MK Komplete ν’ αποτελούν παρελθόν και τα backgrounds των διαφόρων stages στις οποίες λαμβάνουν χώρα οι μάχες να είναι πιο ζωντανά και εκτυφλωτικά από ποτέ, είναι παραπάνω από σίγουρο ότι οποιοσδήποτε αντικρύσει το οπτικό αποτέλεσμα του MK X θα δηλώσει άκρως εντυπωσιασμένος. Προσωπικά εξακολουθώ να δέχομαι σωρεία χτυπημάτων από αντιπάλους κάθε φορά που τίθεμαι αντιμέτωπος μαζί τους στις Kove και Emperor’s Courtyard πίστες, καθώς αφαιρούμαι και χαζεύω τα ορμητικά κύματα της πρώτης και τo αλυσοδεμένο θηρίο της δεύτερης.

Μπορεί για μία ακόμη φορά τα cut sequences του story mode να μη κινούνται στο ίδιο υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας που παρουσιάζει το υπόλοιπο πακέτο, εμφανίζοντας μία αισθητή θολούρα, σίγουρα όμως ξεπερνούν εκείνα του προκατόχου τους, ενώ θα πάψουν να μας απασχολούν απ’ τη στιγμή που θα ολοκληρώσουμε τα δώδεκα κεφάλαια της ιστορίας και θ’ αφοσιωθούμε σ’ όλα τ’ άλλα που έχει το MK X να μας προσφέρει. Εκτός των παραπάνω, το τρομερό animation των χαρακτήρων είναι εκείνο που προσθέτει πάμπολλους πόντους αληθοφάνειας σ’ όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται μπροστά μας. Τόσο οι διάφορες χειρονομίες πριν την έναρξη μίας μάχης, όσο κι οι απανταχού αντιδράσεις και κινήσεις όταν δεχόμαστε ή μοιράζουμε χτυπήματα, αλλά και ο τρόπος που προσγειώνεται ο μαχητής μας στο έδαφος μετά από μία ισχυρή επίθεση που δέχεται φτάνουν σε σημείο να κάνουν τη δημιουργία της NetherRealm Studios να μοιάζει πιο έτοιμη από ποτέ ν’ αφήσει τo monitor του PC μας και να μεταφερθεί, έτσι απλά, στη μεγάλη οθόνη.

MK X Snap2Ποιος να ‘ναι ο κύριος με τα κίτρινα στο βάθος;

Σύμμαχοι των γραφικών αποδεικνύονται τόσο ο εξέχων ηχητικός τομέας, που επιτυχώς μας μεταφέρει την ένταση και τον ισχυρό αντίκτυπο που έχουν τα χτυπήματα που ανταλλάσουμε με τους αντιπάλους μας, ειδικά όταν στη μέση μπαίνουν και οι X-Ray κινήσεις, όσο και ο πλούσιος χειρισμός που, πιστός στα πρότυπα των προκατόχων του ΜΚ Χ, απαιτεί την εκμάθηση χρήσης κι αξιοποίησης από μεριάς μας οκτώ πλήκτρων προκειμένου να καταστούμε ανταγωνιστικοί τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Φαντάζομαι είναι περιττό ν’ αναφέρω ότι Mortal Kombat δε παίζεις με χρήση πληκτρολογίου. Ένα gamepad είναι το λιγότερο που μπορεί κάποιος να επιστρατεύσει, ειδικά αν φιλοδοξεί να σταθεί μ’ αξιώσεις στην αρένα των online μονομαχιών. Προσωπικά αδυνατώ να χρησιμοποιήσω οτιδήποτε λιγότερο από ένα arcade stick, δίχως αυτό να σημαίνει ότι καταφέρνω μ’ επιτυχία ν’ αποφύγω το βαρύ ξυλοφόρτωμα απ’ τα σαΐνια που συχνάζουν στα διαδικτυακά λημέρια, μ’ ότι κι αν χρησιμοποιούν.

Προτού όμως κάποιος αποπειραθεί να δοκιμάσει τις δυνάμεις του απέναντι σ’ άλλους παίκτες, έχει τη δυνατότητα να σκαλίσει το πλούσιο single player mode και ν’ ανακαλύψει όσα έχει εκείνο να του προσφέρει. Κι αυτά μόνο λίγα δεν είναι. Πλην της ολοκλήρωσης του story, μπορεί να διαλέξει μέσα από διάφορες δοκιμασίες, είτε αυτές είναι μάχες με τελείως τυχαίες παραμέτρους (π.χ. απενεργοποίηση αλμάτων, εκδήλωση κεραυνών), είτε προσπάθεια ολοκλήρωσης των -γνωστών κι απ’ το προηγούμενο μέρος- towers, πέντε στον αριθμό, είτε επιτυχής αντιμετώπιση προκλήσεων που άλλοι παίκτες θέτουν. Στο MK X μάλιστα οι πύργοι παρουσιάζουν και μία σημαντική διαφοροποίηση, αφού, σ’ ένα ανακάτεμα μεταξύ online και single player mode, υφίστανται τρεις “ζωντανές” παραλλαγές τους, με τ’ αντικείμενό τους ν’ αλλάζει σε ωριαία, ημερήσια και τριήμερη αντίστοιχα βάση.

Τα νομίσματα που συγκεντρώνουμε μέσα απ’ τις νίκες που επιτυγχάνουμε, την ολοκλήρωση του story mode, των towers και challenges, αλλά και την πρόοδό μας σε κάθε μορφής ενασχόληση με το παιχνίδι, τα χρησιμοποιούμε κατά την περιήγησή μας στην, καθιερωμένη πλέον, κρύπτη, που πραγματικά διαθέτει τεράστια έκταση. Εκεί ξεκλειδώνουμε ένα μεγάλο αριθμό κρυφών χαρακτηριστικών, είτε αυτά είναι concept arts, είτε fatalities και brutalities χαρακτήρων, είτε επιπλέον κουστούμια γι’ αυτούς. Όσοι είναι ταγμένοι στην εξερεύνηση και ανακάλυψη και του τελευταίου χαρακτηριστικού που έχει να τους προσφέρει ένα παιχνίδι, στο MK X θα βρουν τον παράδεισό τους, αφού η κρύπτη φτάνει να φαντάζει ως ένα δεύτερο παιχνίδι ενσωματωμένο στον κυρίως τίτλο.   

MK X Snap3Απολύτως ικανοί να ρίξουν πολύ ξύλο οι Kung Lao και Kung Jin

LET THE (ONLINE) GAME BEGIN!

Αν υπήρχε ένα στοιχείο που μας πλήγωσε πολύ στο Mortal Kombat Komplete, αυτό δίχως αμφιβολία ήταν το online κομμάτι του, που ουσιαστικά δε δούλεψε ποτέ σωστά. Η συχνότατη αδυναμία να συνδεθούμε στους servers του και οι συνεχείς απώλειες σύνδεσης αφού, μετά κόπων και βασάνων, το καταφέρναμε, σε συνδυασμό με το lag που παρατηρούταν καταστήσανε τις απροβλημάτιστες διαδικτυακές μάχες ένα άπιαστο όνειρο. Ευτυχώς στο νεότερο αυτό κεφάλαιο του παιχνιδιού το πρόβλημα έχει περιοριστεί δραστικά, δίχως πάντως να έχει εξαλειφθεί οριστικά. Εξακολουθούν να υπάρχουν στιγμές που αρνείται να μας κάνει τη χάρη να μπούμε online ή να τερματίζει τη λειτουργία του αφού το καταφέρουμε, είναι παρήγορο όμως ότι η συχνότητα εμφάνισης τέτοιων προβλημάτων είναι πολύ μικρότερη.

Έχοντας τεθεί 200 φορές αντιμέτωπος με κάποιον άλλο παίκτη μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το παρόν review, μπορώ με σιγουριά να σας πω ότι άπαξ και ξεκινήσει ομαλά μία μάχη σχεδόν ποτέ δε παρατηρείται lag κατά τη διάρκειά της. Αν τύχει δε και διακοπεί κάποιος αγώνας λόγω προβλήματος, σε καθέναν εκ των δύο συμμετεχόντων κατοχυρώνεται νίκη στο ενεργητικό του. Ακόμη και αυτό είναι σημαντικό, ειδικά για εκείνους που, όντας πολύ εκπαιδευμένοι πλέον, χτίζουν αργά αλλά σταθερά μία εντυπωσιακή αναλογία μεταξύ νικών και ηττών που έχουν να επιδείξουν.
Στο ΜΚ Χ, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα καταλάβετε πόσο μεγάλη απόσταση μπορεί να υπάρχει μεταξύ κάποιου που μπαίνει απλά για να κάνει 8-10 αγώνες την ημέρα κι ενός άλλου που “λιώνει” επί ώρες στο παιχνίδι, μαθαίνοντας κινήσεις και combos και εξελίσσοντας συνεχώς την τακτική του. Ειδικά τα combos, που αν εκτελεστούν σωστά ρουφάνε με απίστευτους ρυθμούς την ενέργεια του δύστυχου παίκτη που δέχεται τον συσσωρευμένο αριθμό χτυπημάτων, είναι εκείνα που μονομιάς μαρτυρούν ότι ο αντίπαλος που προκαλέσατε ή σας προκάλεσε σε μάχη δεν είναι του βεληνεκούς σας κι ενδεχόμενη επανάληψη της προσπάθειά σας να τον νικήσετε απλούστατα θα σας μετατρέψει σ’ έρμαιο των ορέξεών του και της επιθυμίας να βελτιώσει το ιστορικό του σε online αναμετρήσεις.

Είναι εκείνος ο παίκτης που θα σας σαπίζει στο ξύλο και κάθε φορά που θα κάνει και μία fatality στον ανήμπορο ν’ αντιδράσει χαρακτήρα σας θα βιάζεται να πατήσει την “Rematch” ή “Select another fighter” επιλογή. Quit δε θα κάνει ποτέ, θ’ αφήσει εσάς να το επιλέξετε, όταν πλέον φτάσετε να καταλάβετε ότι δεν έχετε την παραμικρή τύχη απέναντί του. Μια και ο λόγος περί αποχώρησης, αν και δεν έγινα μάρτυρας τέτοιων, στο MK X υπάρχουν και οι περίφημες Quitalities που υποσχέθηκαν οι developers ως μίας μορφής τιμωρία για όσους επιλέξουν να εγκαταλείψουν μία αναμέτρηση πριν το πέρας της. Το πλέον σίγουρο είναι ότι αν θέλετε να φτάσετε να λογίζεστε ως πραγματικά καλός παίκτης, ακόμη κι αν έχετε προηγούμενη εμπειρία απ’ τη σειρά θα χύσετε πολύ, μα πολύ, ιδρώτα. Πέραν των 1vs1 αναμετρήσεων, στο online κομμάτι θα μπορέσετε να πάρετε μέρος σε ομαδικές μάχες, τουρνουά που θα καθορίσουν το ποιος είναι ο βασιλιάς της αρένας (King of the Hill), αλλά και κόντρες για το ποιος θα ολοκληρώσει έναν πύργο με το καλύτερο δυνατό σκορ.       

MK X Snap4Πρώτης τάξεως προκλήσεις οι living towers

Έχοντας διαβάσει μέχρι αυτό το σημείο τις αρετές τόσο του single όσο και του multiplayer mode, θα έχετε οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι το περιεχόμενο του ΜΚ Χ είναι πολύ πλούσιο και απολύτως πλήρες. Κι όμως, τα καλά νέα δε σταματούν εδώ. Καθένας εκ των πολυάριθμων διαθέσιμων χαρακτήρων διαθέτει πλέον τρία είδη μάχης, Η διαφοροποίηση σ’ ορισμένους δεν είναι μεγάλη, υπάρχουν όμως χαρακτήρες που επηρεάζονται ριζικά απ’ αυτή την επιλογή και καθίστανται μεγάλο όπλο στα χέρια εκείνου που, μελετώντας τον επόμενο αντίπαλό του, προσαρμόζει το δικό του στυλ μάχης. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά θα βλέπετε, στις online αναμετρήσεις σας, τον παίκτη με τον οποίο πρόκειται να συγκρουστείτε να περιμένει να διαλέξετε πρώτοι εσείς τον χαρακτήρα που θα χρησιμοποιήσετε. Τα τρία διαφορετικά fighting styles εγγυώνται ότι σχεδόν κάθε χαρακτήρας είναι ικανός να παίξει και να επιτεθεί καταλλήλως τόσο εξ’ αποστάσεως όσο κι εξ’ επαφής (π.χ. με χρήση μεγάλων combos), αλλά και να εφαρμόσει τεχνικές άμυνας και αποτελεσματικού μπλοκαρίσματος των χτυπημάτων του αντιπάλου.

Όταν βέβαια το roster περιλαμβάνει τόσους πολλούς χαρακτήρες, μ’ ικανότητα εναλλαγής του τρόπου μάχης τους, μοιραία κάποιοι θ’ αποδειχθεί ότι υπερτερούν έναντι κάποιων άλλων.  Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του ΜΚ Χ, έστω και όχι σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό. Οι Johnny Cage, D’ Vorah, Kung Lao, Kung Jin και Ermac είναι εκείνοι που ξεχώρισα ως ιδιαίτερα δύσκολους στην αντιμετώπιση όταν είναι υπό τον έλεγχο ενός πεπειραμένου παίκτη.    

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΡΑ

Μετά το επιτυχημένο reboot της σειράς με το “Mortal Kombat Komplete”, οι developers γνωρίζανε ότι το επόμενο στο οποίο οφείλανε απαραιτήτως να προβούν ήταν η ανανέωση του roster, για να απαλλαγούν απ’ την ενδεχόμενη κατηγορία περί ανακύκλωσης των ίδιων χαρακτήρων ξανά και ξανά. Αυτό ακριβώς πράξανε και μάλιστα σ’ αρκετά εκτεταμένο βαθμό, καθώς από τους 24 αρχικά διαθέσιμους χαρακτήρες οι 8 είναι εξ’ ολοκλήρου νέοι. Αυτοί είναι οι Takeda, Cassie Cage, Jacqui Briggs, Kung Jin, Kotal Kahn, Ferra/Torr, D’ Vorah και Erron Black. Οι πρώτοι τέσσερις αποτελούν απογόνους ή συγγενικά πρόσωπα ήδη γνωστών ηρώων της σειράς και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες τόσο γι’ αυτούς όσο και για τους υπολοίπους τέσσερις παρέχονται κατά τη διάρκεια του story mode, που είναι και το πρώτο που λογικά θα ολοκληρώσει όποιος γίνει κάτοχος του παιχνιδιού. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι πιο ενδιαφέροντες είναι οι Kung Jin και Erron Black, με τον Ferra/Torr ν’ αποτελεί την μεγάλη απογοήτευση, αφού πέραν του εντυπωσιακού όγκου του, αποδεικνύεται μάλλον αναποτελεσματικός στις μάχες.

MK X Snap6O Ferra/Torr μόνο να τις αρπάζει ξέρει μου φαίνεται

Κι αν κάποιοι από τους νεοεισελθόντες χαρακτήρες θυμίζουν, λόγω των διαθέσιμων κινήσεών τους, ύποπτα κάποιους άλλους που πλέον δε συναντάμε πουθενά (Kotal Kahn –> Shao Kahn, Cassie Cage –> Stryker), οι υπόλοιποι αποτελούν φρέσκες κι εντελώς νέες προσθήκες που σίγουρα θα παίξουν το ρόλο τους στις μελλοντικές συνέχειες της σειράς. Εντάξει, οι developers ομολογουμένως κάπου το παρακάνανε με την επέκταση του γενεαλογικού δέντρου κάποιων χαρακτήρων που μας συντροφεύουν απ’ τα πρώτα κεφάλαια του franchise, ήταν όμως ο πιο ασφαλής και πεπατημένος τρόπος εισαγωγής νέων μελών στο roster.  Ωστόσο μάλλον δείχνουν επιφυλακτικοί στο ν’ αφήσουν οριστικά πίσω κάποιες ακόμη γνώριμες φιγούρες, τις οποίες προς το παρόν χρησιμοποιήσανε μόνο κατά τη διάρκεια του story mode, όπως οι Baraka και Rain. Ασφαλώς οι modders προλάβανε ήδη να πιάσουν δουλειά κι όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχει τρικ για να καταστούν ακόμα κι αυτοί playable.  

{youtube}LezbYI910L4{/youtube}

Επίσης νέα και λίαν ευπρόσδεκτη είναι η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον έκαστης πίστας. Το Interact button πλέον κάθε άλλο παρά διακοσμητικό είναι και η χρήση του μας επιτρέπει είτε να σκαρφαλώνουμε σ’ ορισμένα σημεία (βράχους, κορμούς δέντρων) ούτως ώστε να πραγματοποιούμε άλματα που αλλάζουν τη θέση μας στη μάχη, είτε να επιφέρουμε χτυπήματα στον αντίπαλο χρησιμοποιώντας μεταλλικές σωλήνες, βαρέλια, μέχρι και ανθρώπους που εκτοξεύουμε εναντίον του. Τα γρήγορα αντανακλαστικά και το γοργό πάτημα των κατάλληλων κουμπιών ανταμείβονται περισσότερο από ποτέ, αφού, όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς, το stage interaction είναι κάτι που αργεί σχετικά να γίνει κτήμα μας, φανερώνοντας τα οφέλη του όταν τελικά το καταφέρουμε.  

ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΜΑΤΑ

Μέχρι στιγμής έχω απαριθμήσει ένα πλήθος θετικών γνωρισμάτων του παιχνιδιού. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι είναι όλα ρόδινα και δεν εντοπίζονται κι αρνητικά στοιχεία. Πέραν των δυσκολιών που υφίστανται στο online κομμάτι και που ήδη αναφέρθηκαν, υπάρχουν στιγμές που για κάποιον απροσδιόριστο λόγο τόσο οι X-Ray κινήσεις όσο και η άμυνα δε λειτουργούν. Έχω βρεθεί ουκ ολίγες φορές να απορώ πώς γίνεται να δέχομαι χτύπημα από τον αντίπαλό μου τη στιγμή που έχω πατημένο το block button κι άλλες τόσες να προσπαθώ να εφαρμόσω μία X-Ray κίνηση δίχως επιτυχία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τελευταίο αποτελεί ο Takeda, που είναι και ο χαρακτήρας που εμφανίζει συχνότερα το συγκεκριμένο πρόβλημα.

MK X Snap7Ξύλο θα φας, ξύλο θα ρίξεις, έτσι είναι αυτά τα πράγματα

Αν χρησιμοποιήσετε arcade stick θα παρατηρήσετε ότι υφίστανται δύο επιπλέον αρκετά σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με τ’ ότι κάποιες λειτουργίες δεν είναι διαθέσιμες, με κυριότερη την exit επιλογή από κάποιον αγώνα στο single player. Προκειμένου να επιτύχουμε το τελευταίο πρέπει ν’ αποσυνδέσουμε το χειριστήριο και να το συνδέσουμε εκ νέου, ούτως ώστε να μεταφερθούμε στην οθόνη με το σχετικό μενού επιλογών. Κάνοντας αυτό όμως θα έρθουμε αντιμέτωποι με το δεύτερο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την επαναλαμβανόμενη ανάγκη για remapping των buttons στο arcade stick μας κάθε φορά που το αποσυνδέουμε. Δίπλα σ’ όλα τα παραπάνω, δυστυχώς οι developers αποδείχθηκαν υπέρ του δέοντος  πρόθυμοι να πουλήσουν και το τελευταίο χαρακτηριστικό του νέου παιχνιδιού τους, υπό μορφή ξεχωριστού πακέτου.

Το Kombat Pack που προς το παρόν κοστολογείται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των €30 μας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσουμε στους ήδη υπάρχοντες χαρακτήρες τους Jason Voorhees, Predator, Tremor και Tanya, καθένας εκ των οποίων λίαν συντόμως πρόκειται να κυκλοφορήσει κι ως ξεχωριστό DLC περιεχόμενο, ενώ ο Goro που αποτελούσε pre-order bonus, πωλείται έναντι €5 αν θέλουμε ν’ αποκτήσουμε τον έλεγχό του. Δυστυχώς έχει φτάσει η εποχή που το φαινόμενο αγοράς επιπλέον χαρακτήρων με έξτρα χρέωση, μέχρι και η απόκτηση εναλλακτικών κουστουμιών αυτών έναντι ενός ποσού αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα. Μάλιστα στην περίπτωση του ΜΚ Χ τα DLCs που έχουν εν πολλοίς φτάσει να φαντάζουν ως η μεγάλη πληγή κι ασθένεια του σύγχρονου PC gaming αποδεικνύουν ότι αν οι developers χάσουν την αίσθηση του μέτρου είναι ικανά να δημιουργήσουν μία ζοφερή εικόνα γύρω από έναν πολύ ενδιαφέρων κατά τ’ άλλα τίτλο.

Πώς αλλιώς μπορεί κάποιος να περιγράψει τη δυνατότητα που παρέχεται για εξαγορά ολόκληρου του unlockable περιεχομένου της κρύπτης δίχως την ανάγκη εξαργύρωσης των in-game νομισμάτων; Δέχομαι ότι κανένας δεν αναγκάζεται να καταβάλλει ούτε ένα cent πέραν των χρημάτων που θα δώσει για την απόκτηση του κυρίως περιεχομένου. Απ’ την άλλη όμως, δε γίνεται ν’ αφήνουμε ασχολίαστη τη νοοτροπία τεμαχισμού των features ενός παιχνιδιού, προκειμένου να πωληθούν ξεχωριστά στη συνέχεια. Ειλικρινά αναρωτιέμαι τι άλλο έχουμε να δούμε. Λέτε να πλησιάζει η εποχή που το φινάλε ενός τίτλου θ’ αποτελεί DLC; Τίποτα δεν αποκλείεται!

MK X Snap8Η φωτογραφία αδυνατεί να μεταφέρει το μεγαλείο του background αυτής της πίστας

Διαβάζω πλήθος διαμαρτυριών στο internet για τα 30 fps στα οποία είναι κλειδωμένες οι cut scenes, οι X-Ray moves, αλλά και οι fatalities/brutalities. Δε μπορώ να πω ότι μ’ ενόχλησε ιδιαίτερα το εν λόγω χαρακτηριστικό, ακριβώς διότι όσο εξελίσσονται οι αναμετρήσεις το παιχνίδι τρέχει απροβλημάτιστα στα 60 fps. Ωστόσο δε βρίσκω καμία λογική σ’ αυτή την επιλογή και εννοείται ότι θα προτιμούσα να δω να απομακρύνεται το, εντελώς περιττό στα PCs, frame cap.

ΤΟ ΑΙΜΑ ΡΕΕΙ ΑΦΘΟΝΟ

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Mortal Kombat σειρά είναι απολύτως συνυφασμένη με τα πολύ βίαια χτυπήματα κι ακόμη περισσότερο με τις fatalities, τις brutalities και κάθε άλλου τρόπου που έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου ν’ αποτελειώσουμε σαδιστικά τον αντίπαλό μας. Το ΜΚ Χ δε θα μπορούσε ν’ αποτελεί εξαίρεση και δίπλα στα παραπάνω έρχεται να προσθέσει τα faction kills, που επίσης θυμίζουν fatalities, όντας μία ακόμη αιματηρή μέθοδος να ξεκάνουμε τον ανήμπορο ν’ αντιδράσει χαρακτήρα που περιμένει το τελειωτικό μας χτύπημα.

Πολλοί πιθανώς θα θυμάστε ότι οι fatalities του Mortal Kombat Komplete χαρακτηρίζονταν από αρκετή έλλειψη φαντασίας, φτάνοντας σε σημείο να μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά και να καθίστανται ελαφρώς αστείες, αν όχι όλες τουλάχιστον αρκετές απ’ αυτές. Στο δέκατο μέλος της διάσημης fighting σειράς οι κινήσεις θανάτωσης του αντιπάλου δείχνουν να ξαναβρίσκουν την έμπνευση που είχαν απολέσει, ταιριάζοντας περισσότερο στο προφίλ έκαστου χαρακτήρα και καταφέρνοντας να μας εντυπωσιάσουν εκ νέου. Ασφαλώς το παιχνίδι δεν απευθύνεται σε καμία περίπτωση στο νεαρό ηλικιακά κοινό, καθώς η αρκετά αληθοφανής απεικόνιση της πολύ σκληρής βίας που περιλαμβάνει δεν αποτελεί θέαμα κατάλληλο για μικρά παιδιά.  

Αν ο προκάτοχός του σας είχε ενθουσιάσει με τη φρεσκάδα που επέφερε, την επιστροφή στις ρίζες της σειράς και την οριστική εγκατάλειψη του καθαρόαιμου 3D στοιχείου που εν τέλει ποτέ δε κατάφερε να ταιριάξει με την φιλοσοφία του franchise, το δέκατο Mortal Kombat θα σας αναγκάσει να κολλήσετε για καιρό μαζί του, καθώς το περιεχόμενό του φαντάζει πραγματικά ανεξάντλητο. Θεωρώ ότι αποτελεί το πιο πλούσιο, ολοκληρωμένο και εντυπωσιακό fighting game που έχουμε δει ποτέ στα PCs, έστω κι αν δεν αποφεύγει κι αυτό να υποπέσει σε κάποια σφάλματα, που όμως δεν αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα του.

MK X Snap9Για μία ακόμη φορά πλούσιο το roster

Η NetherRealm Studios δείχνει αποφασισμένη ν’ ανοίξει νέους δρόμους για τη συνέχιση της μακράς ιστορίας της σειράς και η εισαγωγή καινούργιων μαχητών πιστοποιεί τους σκοπούς της. Έχοντας καταφέρει να συνθέσει ένα πολυποίκιλο gameplay με combos, breakers, stage interactions, X-Ray moves και φυσικά fatalities/brutalities, δείχνει ικανή να μπορεί να προσθέτει σε κάθε νέο μέλος της σειράς τα συστατικά εκείνα που θα το αναδείξουν σε ανώτερη εμπειρία σε σχέση με το παιχνίδι που έρχεται ν’ αντικαταστήσει, δίνοντάς του την πρώτη θέση στην καρδιά μας. Καλό το Street Fighter, χρυσό το King of Fighters, υπέροχο το Dead or Alive, ο βασιλιάς όμως των fighting games ακούει στο όνομα Mortal Kombat X. Το παιχνίδι που θα επιχειρήσει να το γκρεμίσει απ’ την κορυφή οφείλει να έχει ένα πολύ πλούσιο οπλοστάσιο προκειμένου να έχει πιθανότητες να το καταφέρει.

BIGGER, STRONGER, FASTER     

Παραφράζοντας το γνωστό αμερικάνικο τρίπτυχο, το MK X είναι οπτικά ανώτερο, πλουσιότερο σε περιεχόμενο και πιο ολοκληρωμένο από άποψη gameplay σε σχέση με το Mortal Kombat Komplete. Σημαντική διαφορά μεταξύ τους εντοπίζεται στο online mode, το οποίο επιτέλους εδώ είναι σε λειτουργική, αν και όχι άριστη, κατάσταση, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα να βρισκόμαστε με φίλους για διαδικτυακές αναμετρήσεις και διοργανώσεις τουρνουά.

Οπωσδήποτε δεν αποτελεί φθηνό παιχνίδι κι η απόκτησή του προϋποθέτει τη διάθεση €50 από μεριάς μας. Προσωπικά σας συστήνω να κοιτάξετε προσεκτικά κι αλλού, πέραν του Steam, προτού διαθέσετε το παραπάνω ποσό, καθώς μπορείτε με πολύ λιγότερα χρήματα να προμηθευτείτε ακόμη και τη retail έκδοσή του, η οποία επίσης περιλαμβάνει Steam code. Σε κάθε περίπτωση, έχει τόσο πλούσιο και όμορφο περιεχόμενο που θα σας κάνει ν’ ασχολείστε εντατικά μαζί του μέχρι τον ερχομό του Mortal Kombat XI.      

MK X Snap5Εξέχον μέλος της κοινότητάς μας με φιλοδώρησε με πλήθος κλωτσιών

Στο σημείο αυτό οφείλω να προβώ σε μία απαραίτητη διευκρίνιση, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή σύγχυση, λόγω του βαθμού που βλέπετε να συνοδεύει το παρόν review εν συγκρίσει με το 92% του Mortal Kombat Komplete Edition. Αν είχα γράψει το review εκείνου, προσωπικά θα του είχα δώσει μία βαθμολογία της τάξης του 87%, λόγω του ελλιπούς online που το χαρακτήριζε.

Τον Steam κωδικό για τις ανάγκες του παρόντος review μας διέθεσε η Zegetron, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

karkasSpecs 3

Pros

 • Πολύ πλούσιο περιεχόμενο σε single player και online mode
 • Αισθητά ανανεωμένο roster χαρακτήρων
 • Απίθανα γραφικά
 • Εμπλουτισμένο gameplay
 • Υποδειγματικό animation
 • Τα τρία διαφορετικά fighting styles

Cons

 • To online εξακολουθεί να έχει μικροπροβλήματα σύνδεσης
 • Μειωμένη λειτουργικότητα με χρήση arcade stick
 • Κάποιοι χαρακτήρες υπερτερούν έναντι των υπολοίπων
 • Εκτεταμένη παρουσία DLC, σ’ ενοχλητικό βαθμό πλέον

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 93%

93%

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

30 Comments

 1. Το 1992 το MK σιγουρα δεν ειχε βγει σε PC Port. Πρεπει να βγηκε καποια χρονια μετα, και ευτυχως γιατι το 92 ακομα τα PC δεν ηταν πληρως εξοπλισμενα να ανταγωνιστουν την amiga σε ολα τα ταμπλω. Τουλαχιστον οχι χωρις να κοστιζουν μια μικρη περιουσια

 2. Κανονικά και με το νόμο! Ηταν η καλύτερη έκδοση του παιχνιδιού και θυμάμαι ότι απαιτούσε επεξεργαστή 386 και 4MB RAM, τεράστιες απαιτήσεις για την εποχή.

  Νομίζω ότι κάπου θα έχω ακόμα καταχωνιασμένο το κουτί του…

 3. Χμ, μάλλον έχεις δίκιο Στέφανε. Το 1992 βγήκε στα arcades και ένα χρόνο μετά, αν θυμάμαι καλά, έγιναν τα σχετικά ports στις κονσόλες της εποχής (SNES, Mega Drive κλπ). Σύμφωνα με το wiki, σε PC και Amiga το παιχνίδι βγήκε το 1994.

 4. Να σημειώσω εδώ πως η Miley Cyrus/Cassie Cage είναι με διαφορά ο πιο αχώνευτος και κακογραμμένος χαρακτήρας που έχω δει σε παιχνίδι ανεξαρτήτως κατηγορίας, τα τελευταία 4-5 χρόνια. Όποιος θέλει να αρπάξει έξτρα δόση καυτού μολυβιού στο multiplayer, μπορεί να την επιλέξει ελεύθερα, αλλά μην πείτε πως δεν σας προειδοποίησα!

 5. Μπα, για μένα περισσότερο ενοχλητικοί είναι οι Takeda και Jacqui με το ενοχλητικό και out of place romance τους, αλλά τι το ψάχνουμε αφού η ιστορία ακολουθεί την τακτική του φουλ-οτιναναι-comicbook mode :p

  On topic ΑΡΓΚΨ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΜΠΑΙΞΩ ΝΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΖΗΚΩΝΕΙ Η ΦΡΙΝΤΕΖΑ ΑΜΔ ΒΓΚΑΛΕ ΓΚΑΡΝΤΕΖ

 6. Oύτε η Cassie Cage, ούτε οι Takeda και Jacqui Briggs με χαλάσανε. Κακά τα ψέματα άλλωστε, όταν είσαι στο Νο 10 της σειράς, στην οποία μάλιστα έχεις και story mode, μοιραία θα υπάρξουν και νέου ύφους διάλογοι, χαρακτήρες ή καταστάσεις. Εντάξει, γέλασα με μερικά απ’ όσα είδα στην οθόνη, αλλά δε με ξενερώσανε.

 7. Ισχύει, Μόρταλ Κόμπατ είναι, όσο πιο trash και b-movie το σενάριο, τόσο πιο τρου και φανταστικό είναι. Αλλά αυτή η Κάσι…πραγματικά στην τελική μάχη (ΧΙΟΥΤΖ ΣΠΟΗΛΕΡΖ ΜΠΙΟΤΣΙΖ) ήθελα τόσο να είμαι ο Σιννόκης! Θάνατος στην καταραμένη εξυπνάκω ανθυποστραϊκερού!

 8. Καλά θα κάνεις να υποκύψεις… Μιλάμε για πολύ ξύλο. Βέβαια, να σημειώσω εδώ τα μικρά θεματάκια που αντιμετωπίζω επειδή παίζω με keyboard (ακόμα δεν πήρα controller), δεν βγαίνουν τόσο εύκολα τα combo, αν και είναι θέμα συνήθειας. Απλά θέλει πολύ practice.

  Για το τυπικό, ο Μάνος με τσάκισε με το διόλου τιμητικό για εμένα 11-2.

 9. Καλή η ερώτηση!
  Θεωρώ ότι είναι σ’ απολύτως playable κατάσταση, ειδικά αν σκοπεύεις να παίξεις με joypad κι όχι joystick. Ακόμη κι οι δυσκολίες σύνδεσης που είχα παρατηρήσει στο online έχουν ελαχιστοποιηθεί σε βαθμό πλήρους εξάλειψης.

 10. Περίμενα μετά από τόσα χρόνια να έχει επιτέλους περάσει σε πιο 3D περιβάλλον, όπως τα TEKKEN, όπου ναι μεν η βασική δράση είναι σε 2 διαστάσεις αλλά μπορείς να αποφύγεις επιθέσεις κάνοντας μια κολοτούμπα προς “την τρίτη διάσταση” και να νιώσει μια μικρή έστω ελευθερία (και να αλλάξει και το σκηνικό λίγο αφού σταδιακά βλέπεις γύρο γύρο την πίστα).

  Πέρα από αυτό φαίνεται πράγματι φοβερό, κρίμα που το παρεάκι που λιώναμε σε megadrive και snes τα παλιά τα χρόνια έχουμε σκορπίσει σε όλη τη γη.

 11. Νικόλα αυτό που λες είχε γίνει σε παλαιότερα μέρη της σειράς, ακόμα και στο ΜΚ4 που είδαμε σε PC. Δεν πολυτράβηξε όμως, ούτε προσέφερε το κάτι παραπάνω, εξ’ ου και η επιστροφή σε πιο 2D περιβάλλον.

 12. Ναι; Έχω να παίξω από το ΜΚ 4 βέβαια, αλλά πίστευα ότι αν έμπαινε κάτι τέτοιο θα άρεσε και θα έμενε.
  Στην τελική μπορεί μόνο σε εμένα να άρεσε βέβαια μια τέτοια δυνατότητα, περί ορέξεως 😛

 13. Νίκο κατά τη γνώμη μου το καλύτερο από τα 3d Mortal Kombat ηταν το Deadly Alliance (και το 4 σαν πρώτη προσπάθεια δεν ήταν άσχημο).
  Συμφωνώ εν μέρει με το Στέφανο, κάποιες σειρές όπως Street Fighter, King of Fighters κτλ. είναι δύσκολο να τις φανταστείς σε 3d.

 14. Παιδιά υποπτεύομαι έντονα πως δεν πρόκειται για το αληθινό μέγεθο του patch, αλλά ότι στην ουσία “ξαναπερνάει” τα μισά δεδομένα του παιχνιδιού κάνοντας κάποιες αλλαγές στον κώδικο. Λόγω της φύσης του streaming download μέσω της οποίας λάβαμε και το παιχνίδι, ενδεχομένως αυτό να αντικατοπτρίζεται ως “φουσκωμένο” patch download.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek