REVIEWS

THE INTERACTIVE ADVENTURES OF DOG MENDONCA AND PIZZABOY

Όπως μάλλον γνωρίζετε όσοι διαβάζετε τα reviews μου, κάθε φορά που παρουσιάζω ένα νέο και φιλόδοξο adventure game αρέσκομαι πολύ να ψαχουλεύω το ιστορικό background του, ανακαλύπτοντας τις μικρές (ή μεγάλες) εκείνες λεπτομέρειες που συνοδεύουν την πορεία δημιουργίας του, ρίχνουν φως στην ιδέα που οδήγησε στον σχεδιασμό του, αλλά καθιστούν και λιγάκι πιο οικείους σ’ όλους εμάς τους ίδιους τους δημιουργούς του.  

Το “The Interactive Adventures of Dog Mendonça and Pizzaboy” είναι η videogame συνέχεια μίας σειράς comics που ξεκίνησε το 2010, φέροντας τον παρεμφερή τίτλο “The Incredible Adventures of Dog Mendonça and Pizzaboy” κι αποτελώντας δημιουργία του Πορτογάλλου Filipe Melo και των Αργεντινών Juan Cavia και Santiago R. Villa. Ο τελευταίος μάλιστα είναι κι ένας εκ των συνιδρυτών της OKAM Studio, της εταιρείας που μας προσφέρει το παρών παιχνίδι, διατηρώντας ταυτόχρονα τον ρόλο του υπευθύνου καλλιτεχνικού σχεδιασμού.

Υπάρχει ένα πολύ ιδιαίτερο κι ενδιαφέρον στοιχείο που σχετίζεται με τα τρία comics της σειράς, η οποία καταπιάνεται με την ζωή και ύπαρξη τόσο των ανθρώπινων όσο και των υπερφυσικών όντων, μ’ επίκεντρο τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Ο John Landis, σκηνοθέτης της ταινίας “An American Werewolf in London” έγραψε τον πρόλογο του πρώτου βιβλίου. Παρομοίως, ο διάσημος George Romero -που δε νομίζω ότι χρειάζεται συστάσεις-  έπραξε το ίδιο για το “The Extraordinary Adventures of Dog Mendonça & Pizzaboy: Apocalypse” κι ακολούθησε ο Tobb Hooper, σκηνοθέτης του “The Texas Chainsaw Massacre”, με το τρίτο βιβλίο, που τιτλοφορούταν “The Fantastic Adventures of Dog Mendonça & Pizzaboy: Requiem“.

The Interactive Adventures of Dog Mendonca and Pizzaboy Snap1Έξω απ’ το Romero Motel

Είναι φανερό ότι ο Santiago R. Villa και τα υπόλοιπα στελέχη της OKAM Studio θεώρησαν ότι έχει έρθει η ώρα οι περιπέτειες του κουαρτέτου των πρωταγωνιστών να μεταφερθούν στο video gaming πεδίο, αρχής γενομένης απ’ το “TIAODMAP”, όπως θ’ αναφέρω παρακάτω το παιχνίδι για λόγους συντομίας.

ΑΛΛΟ COMIC ΑΛΛΟ GAME

Προκειμένου να είναι σε θέση να υλοποιήσουν το σχέδιό τους, οι Αργεντινοί developers τρέξανε μία Kickstarter καμπάνια, με σκοπό τη συγκέντρωση του ποσού των $30.000, που καταφέρανε πάνω στο νήμα να εξασφαλίσουν. Ταυτόχρονα φροντίσανε να διευκρινίσουν ότι το παιχνίδι επί της ουσίας αποτελεί το πρώτο, αυτοτελές, μέρος μίας σειράς επεισοδίων που σκοπεύουν να σχεδιάσουν, αιτιολογώντας, εμμέσως, κατ’ αυτό τον τρόπο τη μικρή διάρκειά του, που δε ξεπερνά τις 5 ώρες.

Ωστόσο άλλο πράγμα είναι ο σχεδιασμός ενός comic κι άλλο εκείνος ενός videogame και δη adventure. Το δεύτερο, όσο κι αν επιθυμείς ως δημιουργός να έχει ρέουσα και συνεχή δράση, ώστε να είναι ευχάριστο προς όλους, οφείλει να περιλαμβάνει και δύο-τρία σημεία στα οποία ο παίκτης θα σταθεί λίγο παραπάνω, θα βάλει το μυαλό του να δουλέψει, προκειμένου να βρει τη λύση στο ζητούμενο. Μ’ άλλα λόγια, ένα μεστό, παραδοσιακό, point ‘n’ click, adventure game, για να μην φτάσει να ομοιάζει με τις interactive δημιουργίες της Telltale Games, έχει ανάγκη από ορισμένους καλούς γρίφους κι αρκετό interactivity με το περιβάλλον. Ειδικά μάλιστα όταν στην καμπάνια σου κάνεις λόγο για “bizarre or puzzling situations”, αναφέροντας και το “Monkey Island” saga ως παράδειγμα, τ’ αποτέλεσμα οφείλει να φέρει κάτι απ’ αυτά.

The Interactive Adventures of Dog Mendonca and Pizzaboy Snap2Μετρήστε easter eggs μέρος πρώτο

Το “TIAODMAP” λοιπόν δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα κακό, ή μη προσεγμένο, παιχνίδι. Ίσα ίσα που έχει ενδιαφέρον art style, μία πρωτότυπη τετράδα πρωταγωνιστών κι αρκετούς χαρακτήρες που εμπλέκονται στο story του, τ’ οποίο επίσης αποδεικνύεται διαφορετικό πολλών άλλων που έχουμε συναντήσει. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μικρή διάρκειά του, συνδυαζόμενη με τους πολύ απλοϊκούς, πλην ίσως ενός, γρίφους του, καθώς και η υπερβολικά περιορισμένη αλληλεπίδραση του παίκτη με το περιβάλλον. Αντικρίζεις μία τοποθεσία η οποία περιλαμβάνει αρκετά αντικείμενα, τρεις-τέσσερις, ή και περισσότερους, χαρακτήρες, οπότε σκέφτεσαι “ωραία, εδώ έχουμε πράγματα να κάνουμε”. Ελάχιστα λεπτά αργότερα διαπιστώνεις ότι μπορείς να μαζέψεις μόλις ένα-δύο αντικείμενα, να μιλήσεις με τους μισούς εκ των χαρακτήρων και τ’ ότι η χρήση οιουδήποτε αντικειμένου συλλέγεις είναι ολοφάνερη, ή καθίσταται τέτοια ύστερα από λίγο. Γιατί;  

Δεν υφίσταται στιγμή κατά την οποία ο Eurico,  ο ήρωας που ελέγχουμε, βάζει εντός του jacket-inventory του άνω των έξι αντικειμένων, ούτε χώρος που εκτείνεται σε περισσότερες των τριών-τεσσάρων, άντε πέντε, οθονών, μ’ ένα ή δύο hotspots η καθεμία! Μοιραία καθίσταται υπόθεση ολίγων λεπτών να βρει κάποιος πού και πώς θα χρησιμοποιήσει τί κι αυτό συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού πλην ενός σημείου, στο λούνα παρκ του Caveira, που ενδέχεται να τον προβληματίσει λίγο περισσότερο, χωρίς και πάλι να είναι κάτι πολύ δύσκολο. Συνεπώς η δημιουργία της OKAM Studio μοιάζει ν’ αποτελεί μία σχεδόν ιδανική εισαγωγή ενός τελείως άπειρου παίκτη στα adventure games, αλλά για τον θιασώτη της κατηγορίας τίποτα περισσότερο από έναν τίτλο που, αναλόγως του ελεύθερου χρόνου του, μπορεί να τον ολοκληρώσει εντός μίας και μόνο ημέρας.

O ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΑΝΘΡΩΠΟΣ

Αυτό είναι πραγματικά κρίμα, διότι κατά τ’ άλλα το παιχνίδι έχει αρκετά όμορφα στοιχεία. Η ιστορία εξελίσσεται στη Λισαβόνα, που, σύμφωνα και με τα comics, για τα υπερφυσικά πλάσματα του υπόκοσμου είναι κάτι σαν σύγχρονη Καζαμπλάνκα. Μία πόλη που χαρακτηρίζεται απ’ τη συνύπαρξη των ανθρώπων με φαντάσματα, ζόμπι, λυκανθρώπους και διαφόρων άλλων ειδών τέρατα, χωρίς οι μεν να μπορούν ν’ αντιληφθούν την παρουσία των δε, αρκεί κάποιος να μη σπάσει τον “κώδικα” που διασφαλίζει την ομαλότητα της παραπάνω κατάστασης.   

The Interactive Adventures of Dog Mendonca and Pizzaboy Snap3Στην Chinatown της Λισαβόνας

Η τετράδα των πρωταγωνιστών αποτελείται από ορισμένους τελείως ασυνήθιστους χαρακτήρες. Ο πρώτος, που είναι μακράν ο πιο νορμάλ, είναι ο Eurico, πρώην delivery boy πιτσαρίας, που εργάζεται ως αμισθί βοηθός του ντετέκτιβ υπερφυσικών φαινομένων, Dog Mendonça (προφέρεται “Μεντόνζα”). Ο δεύτερος είναι ένα πλάσμα που εκ πρώτης όψεως μοιάζει μ’ έναν ευτραφή, μυστακοφόρο, χαριτωμένο ερευνητή. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένας λυκάνθρωπος, εξαιτίας μίας κατάρας που έχει πέσει πάνω του. Ευτυχώς είναι σε θέση να ελέγχει τη φύση του και να τη χρησιμοποιεί επ’ ωφελεία του, ώστε να ελίσσεται μεταξύ των δύο κόσμων. Εκτός του Eurico, στις έρευνές του συμμετέχουν και βοηθούν ο Pazuul και το Gargoyle. Ο Pazuul είναι ένας δαίμονας έξι χιλιάδων ετών, παγιδευμένος στο σώμα ενός μικρού κοριτσιού. Δε μιλάει ποτέ, αλλά αν χρειαστεί να ενεργήσει κάπου, η δύναμή του είναι ασύλληπτη. Το Gargoyle είναι το ομιλούν κεφάλι ενός πέτρινου αγάλματος, που ο Dog θεωρεί αστείο να κουβαλάει παντού μαζί του.

Το παιχνίδι ξεκινά με τους Dog και Eurico να κρέμονται δεμένοι ανάποδα πάνω από ένα πύρινο στεφάνι, σκηνή που επί της ουσίας αποτελεί μία απ’ τις αρκετές παραπομπές-φόρους τιμής του “TIAODMAP” στο “The Secret of Monkey Island” franchise. Από εκεί ξεκινά η αφήγηση για το πώς έμπλεξε η τετράδα στη συγκεκριμένη περιπέτεια, που γι’ αυτούς μόνο ασυνήθιστη δεν είναι, δεδομένης της δουλειάς τους. Όλα ξεκινούν όταν στο γραφείο εισέρχεται μία ημέρα μία όμορφη τσιγγάνα ονόματι Nadia. Το πρώτο πράγμα που ρωτάει την ομάδα, αφού τους πει πως νιώθει ότι η ίδια βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, είναι αν πιστεύουν στις τσιγγάνικες κατάρες. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα αρχίζει να ξετυλίγεται το νήμα της περίεργης αυτής υπόθεσης, που θα οδηγήσει στην εξαφάνιση του Dog Mendonça και στη συνεπαγόμενη επαγγελματική “ενηλικίωση” του Eurico, ο οποίος αναπόφευκτα θ’ αναλάβει τα ηνία της έρευνας. Κατά τη διάρκεια αυτής θα βιώσει μεταθανάτιες καταστάσεις, θα συναντήσει φαντάσματα, θ’ αναμετρηθεί στο… μποξ με κάποια απ’ αυτά, φτάνοντας να συμμετάσχει στο “big game”. Τι είναι αυτό; Ε μη μου πείτε ότι περιμένετε να σας το φανερώσω, είναι κάτι που θ’ ανακαλύψετε οι ίδιοι!

ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι ο τίτλος της OKAM Studio αποδεικνύεται ότι έχει μία ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη, σ’ αρκετά σημεία της, ιστορία, που μάλλον ηθελημένα παρέχει “θολές” απαντήσεις σε κάποια ζητήματα, προκειμένου να δημιουργήσει το έδαφος για τον ερχομό του πρώτου sequel. Τ’ οποίο sequel μόνο καλοδεχούμενο μπορεί να είναι, αλλά, για να λέμε και τα πράγματα με τ’ όνομά τους, αυτό είναι κάτι που μπορώ μ’ ευκολία να γράψω εγώ, μια και δε δαπάνησα χρήματα προκειμένου να προμηθευτώ τον κωδικό για τις ανάγκες του παρόντος review. Εκείνος που θα ξοδέψει 20€ για ν’ αγοράσει το παιχνίδι, αφού διαπιστώσει ότι αυτό δε θα τον απασχολήσει περισσότερες από 5 ώρες, δε ξέρω κατά πόσο θα είναι διατεθειμένος να στηρίξει την όποια συνέχειά του, ειδικά αν αυτή κυμανθεί σ’ ανάλογα πλαίσια όσον αφορά στη σχέση κόστους / διάρκειας.

The Interactive Adventures of Dog Mendonca and Pizzaboy Snap4Ευτυχώς τα boxing mini games δε σπάνε νεύρα

Εκτός της ιστορίας, στα θετικά σημεία του “TIAODMAP” συγκαταλέγονται η μουσική επένδυσή του, με κάποια κομμάτια να έχουν μία νουάρ απόχρωση που ταιριάζει μ’ όσα παρακολουθούμε, καθώς και τα hand-made γραφικά του, μαζί με τα comic-like cut-sequences που περιλαμβάνει. Στον αντίποδα καθενός εκ των παραπάνω χαρακτηριστικών στέκονται αφ’ ενός τα μάλλον μέτρια και απαθή voice-overs, που δε δείχνουν να συνάδουν με την ένταση των εκάστοτε γεγονότων, συνδυαζόμενα με το κάκιστο lip synchronization, αφ’ ετέρου η εμφανής υστέρηση της αρμονικής ενσωμάτωσης των sprites στο υπόλοιπο περιβάλλον και το πολύ αργό animation. Ειδικά όσον αφορά στο lip synchronization, απορώ πώς οι σχεδιαστές αφήσανε το παιχνίδι να φαντάζει τόσο αφρόντιστο στον εν λόγω τομέα. Ακριβώς λόγω του ότι για να γίνει εναλλαγή των φράσεων πρέπει να πατάμε εμείς κάθε φορά το mouse button, δείχνει τρομερά άσχημο να έχει ολοκληρώσει κάποιος χαρακτήρας τη φράση του και παρ’ όλα αυτά το στόμα του να συνεχίζει επ’ αόριστον ν’ ανοιγοκλείνει! Το δε πρόβλημα με τα sprites είναι περισσότερο εμφανές στην περίπτωση του Eurico και θεωρώ ότι δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο απ’ τον παίκτη. Όσο για την ταχύτητα κίνησης του πρωταγωνιστή, επίτηδες να θέλανε να τον κάνουν να πηγαίνει τόσο αργά, καλύτερα δε θα τα καταφέρνανε. Η δε δυνατότητα γρήγορης μετάβασης σ’ άλλη οθόνη διά του διπλού κλικαρίσματος σε μία έξοδο, πολύ απλά απουσιάζει.

Κατά τη διάρκεια της περιπέτειας θα χρειαστεί ν’ αναμετρηθούμε πυγμαχικά με τρεις αντιπάλους, με το στοιχείο αυτό να έχει καθαρά mini game-arcade χαρακτήρα. Δε ξέρω αν κάποιος θα το τοποθετούσε στα θετικά ή στ’ αρνητικά της περιπέτειας, πάγια θέση μου όμως είναι ότι σ’ ένα adventure game κάτι τέτοιο πρέπει πάντα να παρέχει τη δυνατότητα παράλειψης, κάτι που δε συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ωστόσο επειδή οι αναμετρήσεις, με την πιθανή εξαίρεση της δεύτερης λόγω της ταχύτητας κίνησης του αντιπάλου, δεν αποδεικνύονται ιδιαίτερα δύσκολες, δε πιστεύω ότι θα προβληματίσουν πολύ κάποιον.     

Όσον αφορά στους καθαρόαιμους γρίφους που ενσωματώνει το παιχνίδι της OKAM Studio, όπως προαναφέρθηκε οι συντριπτικά περισσότεροι είναι άμεσα αντιληπτοί κι απελπιστικά εύκολοι. Ευτυχώς δε λείπουν και κάνα-δύο πιο έξυπνοι, οι οποίοι όπως δε φτάνουν για να σώσουν την κατάσταση και να επηρεάσουν δραστικά τον συνολικό δείκτη δυσκολίας, που είναι πολύ χαμηλός. Σημειώστε ότι και οι διάλογοι που κάνουμε με τους διάφορους χαρακτήρες που συναντάμε προϋποθέτουν την επιλογή των σωστών απαντήσεων από μεριάς μας προκειμένου να οδηγήσουν τον Eurico στα σωστά συμπεράσματα, άρα και στη συνέχεια της δράσης.

The Interactive Adventures of Dog Mendonca and Pizzaboy Snap5Μετρήστε easter eggs μέρος δεύτερο

Οι πιο παρατηρητικοί δε μπορεί παρά να προσέξετε, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας, τ’ αναρίθμητα easter eggs υπό μορφή οπτικών αναφορών σε ταινίες-σταθμούς του παρελθόντος. Τα Γκρέμλινς, ο Αλφ ο Εξωγήινος, ο Φρέντυ Κρούγκερ του “Nightmare on Elm Street” κι ο ο Τζέϊσον Βόρχις του “Friday the 13th” είναι μερικά μόνο απ’ τα φανταστικά πρόσωπα που έχουν την τιμητική τους. Όσο για τον George Romero, εκείνος πολύ απλά δανείζει το επώνυμό του σ’ έναν απ’ τους χαρακτήρες του παιχνιδιού.     

Για τον χειρισμό και το interface δε νομίζω ότι χρειάζεται ν’ αναφέρω πολλά πράγματα, πλην ίσως των μόλις τριών save slots που έχουμε στη διάθεσή μας καθώς και του… κρυφού hotspot indicator, ο οποίος ενεργοποιείται με το πάτημα του δεξιού mouse button, κάτι που δεν αναφέρεται πουθενά στο -λιτό- μενού επιλογών. Πέραν τούτων, τα υπόλοιπα είναι όπως ακριβώς θα τα περιμένατε από ένα σύγχρονο adventure game. Αν τύχει να χρειαστείτε κάποιο hint (χλωμό, αλλά ποτέ δε ξέρετε…), κλικάροντας σ’ έκαστο objective που είναι καταχωρημένο στο σημειωματάριο του Eurico, λαμβάνετε σχετικές οδηγίες. Προτού ολοκληρώσω την ανάλυσή μου, οφείλω να παρατηρήσω ότι μετά το Heaven’s Hope, σ’ ένα ακόμη adventure game είδα να κάνει έντονα την εμφάνισή του το φαινόμενο του screen tearing

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ

Είναι παραπάνω από εμφανές ότι οι άνθρωποι της OKAM Studio ψάχνουν να βρουν τα πατήματά τους στον χώρο των adventure games, που, σ’ αντίθεση μ’ ό,τι μπορεί κάποιοι να πιστεύουν, δεν είναι καθόλου εύκολος, ειδικά με το απαιτητικό κοινό που τον συνοδεύει. Ιδέες έχουν, σχεδιαστικό ταλέντο διαθέτουν άφθονο -ορισμένες οθόνες είναι χάρμα οφθαλμών-, με το storytelling μια χαρά τα πάνε, στην παρούσα φάση όμως δείχνει να τους λείπει πολύ ένας άνθρωπος που θα σκαρφιστεί πέντε-δέκα καλύτερους γρίφους και θα τους ενσωματώσει αρμονικά στο παιχνίδι. Το ζήτημα της μικρής διάρκειας δε μπορώ να γνωρίζω αν είναι αποτέλεσμα του περιορισμένου budget που διέθεταν στα χέρια τους -υποψιάζομαι βέβαια ότι εκεί ακριβώς οφείλεται-, αλλά είναι κάτι που επίσης πρέπει να βελτιωθεί στο μέλλον, σε συνδυασμό με την επείγουσα ανάγκη για περισσότερο interactivity και την αναγκαία προσοχή που πρέπει να δοθεί στο lip synchronization.  

The Interactive Adventures of Dog Mendonca and Pizzaboy Snap6Πολλοί χαρακτήρες, ελάχιστη αλληλεπίδραση

Συνοψίζοντας, το “TIAODMAP” αποτελεί κλασσικότατο παράδειγμα adventure game που θα σύστηνα στον καθένα ν’ αγοράσει σε κάποιο sale, γιατί και ο ίδιος θα περάσει καλά μαζί του και θα στηρίξει μία νέα εταιρεία που δείχνει να έχει ικανότητες. Κατανοώ ότι απ’ τη στιγμή που για ν’ αποκτήσει / προαγοράσει κάποιος το παιχνίδι κατά τη διάρκεια της Kickstarter καμπάνιας αρκούσαν $15 (~13€), θα φαινόταν πολύ άσχημο στους backers να προσφέρεται η δημιουργία της ΟΚΑΜ Studio, που έχει ως publisher την Koch Media, στην ίδια τιμή κατά την επίσημη κυκλοφορία της. Καμιά φορά όμως πρέπει να επιτρέπεται στις μικρές εταιρείες ν’ αυθαιρετήσουν ελαφρώς, αν διά αυτού του τρόπου εξασφαλίζουν μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία για το προϊόν τους, άρα και επιβίωση για τις ίδιες. Άλλωστε, αν το δούμε κι αλλιώς, τί να το κάνουν κατευθείαν, τί τρεις μήνες μετά. Τ’ αποτέλεσμα εν τέλει ίδιο δε θα είναι;   

karkasSpecs 3

Pros

 • Προσεγμένα γραφικά
 • Όμορφη μουσική ενορχήστρωση
 • Η τελείως ασυνήθιστη ομάδα πρωταγωνιστών
 • Το ενδιαφέρον και πρωτότυπο story του

Cons

 • Απελπιστικά περιορισμένο interactivity με το περιβάλλον
 • Κακό lip synchronization
 • Πολύ μικρή διάρκεια
 • Γρίφοι που απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά σε νεοεισερχόμενους στο είδος παίκτες
 • Αργό animation
 • Το συχνό screen tearing
 • Πολύ υψηλή τιμή για όσα προσφέρει

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 60%

60%

manos426f

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

3 Comments

 1. Η τιμή είναι όντως τσιμπημένη για την διάρκειά του, από εκεί και πέρα εγώ μπορώ να συγχωρέσω πάρα πολλά για να έχω ασυνήθιστους πρωταγωνιστές και πρωτότυπο story… μέχρι και τα 3 save slots θα ανεχτώ. Wishlisted για το πρώτο καλό sale.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Follow on Feedly
elGreek