REVIEWS

VICTOR VRAN

Υπάρχουν φορές που ένα παιχνίδι διαφημίζεται πάρα πολύ, ο ενθουσιασμός και η αναμονή χτυπάνε κόκκινο και το τελικό προϊόν ξεφουσκώνει σαν σκασμένο λάστιχο. Υπάρχουν και φορές που ένα παιχνίδι κυκλοφορεί χωρίς ίχνος διαφήμισης, σεμνά και ταπεινά και καταφέρνει να είναι απόλυτα ψυχαγωγικό και εθιστικό. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση ανήκει το Victor Vran της βουλγαρικής Haemimont Games (δημιουργό των Tropico και Celtic Kings, μεταξύ άλλων) που έχοντας περάσει μια περίοδο ωρίμανσης στο Steam Early Access, καταφθάνει στις οθόνες των PC μας με σκοπό να μας προσφέρει πολλές ώρες ποιοτικής ενασχόλησης.

Ο Victor Vran, διάσημος κυνηγός δαιμόνων, στοιχειών και λοιπών φρικιαστικών πλασμάτων καλείται εσπευσμένα από τον συνάδελφο κυνηγό και καλό φίλο Adrian στο βασίλειο της Zagoravia με σκοπό να τον βοηθήσει πάνω σε ένα σημαντικό θέμα. Φτάνοντας στο μέρος ο ήρωάς μας διαπιστώνει ότι κάτι έχει πάει πολύ στραβά. Πτώματα κείτονται δεξιά και αριστερά, δαιμονικά πλάσματα έχουν κατακλύσει τους δρόμους, ενώ ο φίλος του αγνοείται. Η ιστορία κρίνεται τυπική για action-RPG, χωρίς να εντυπωσιάζει, αν και παρουσιάζει κάποιες ωραίες ανατροπές.

VictorVran 01Cutscenes με κόμικ αισθητική μας εξιστορούν τα γεγονότα

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που «εξαπατήθηκαν» από τις αρχικές εικόνες του παιχνιδιού, πιστεύοντας πως έχουμε να κάνουμε με μια έντιμη και ίσως απλουστευμένη αντιγραφή του The Incredible Adventures of Van Helsing. Λίγο το γοτθικό σκηνικό τρόμου, λίγο ο χαρακτήρας – δε μασάω – με το πλατύγυρο καπέλο να κρύβει το βλέμμα, λογικό ήταν να καταλήξουν εκεί. Οι δημιουργοί όμως ήταν αυτοί που γέλασαν τελευταίοι.

Το setting εδώ παραμένει gothic horror από την αρχή μέχρι και το τέλος. Το steampunk στοιχείο υπάρχει αλλά είναι το αλατοπίπερο στο γεύμα. Οι διαφορές όμως δε σταματούν εδώ. Στο Victor Vran δεν υπάρχουν κλάσεις, δεν υπάρχουν skill trees και ούτε στατιστικά όπως strength, agility κτλ. Υποψιάζομαι πως αρκετοί σκληροπυρηνικοί οπαδοί θα το έχουν ήδη αποκηρύξει, διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές. Επειδή όμως είναι εύκολο να προτρέχουμε, ας δούμε τι πραγματικά προσφέρει το παιχνίδι.

Skills υπάρχουν αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το όπλα που χρησιμοποιούμε. Κάθε τύπος όπλου έχει μια επίθεση ή αλληλουχία από επιθέσεις ως βασική κίνηση και 2 ειδικές επιθέσεις που έχουν cooldown χρόνους μεταξύ των διαδοχικών χρήσεών τους. Έτσι, τα skills δεν αλλάζουν μεταξύ 2 σπαθιών, αυτό που αλλάζει όμως είναι τα στατιστικά τους. Η βασική κίνηση μπορεί να εκτελεστεί τόσο με πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, όσο και με διαδοχικά πατήματα (split timed attacks) που αν εκτελεστού σωστά δίνουν κάποια ενδυνάμωση στο Victor ή αποδυνάμωση στους στόχους μας. Για παράδειγμα στο δρεπάνι κάθε σωστά εκτελεσμένη split timed attack μειώνει τον χρόνο των cooldown των ειδικών του επιθέσεων, ενώ στη χραπαχρούπα επιφέρει το vulnerable effect στο εχθρό που πλήττουμε.

VictorVran 02Εκτελώντας την ειδική κίνηση explosive jump. Xμ, να δεις τι μου θυμίζει…

Όσον αφορά στον εξοπλισμό, εκτός από τα όπλα έχουμε τις πανοπλίες, τις demon powers που ουσιαστικά αποτελούν τα spells του παιχνιδιού και τις destiny cards. Ξεκινώντας από τις τελευταίες, πρόκειται για κάρτες tarot οι οποίες μπαίνουν σε συγκεκριμένα slots (τα οποία σταδιακά αυξάνονται) και προσδίδουν διάφορα passive ή triggered μπόνους. Πολλές από αυτές έχουν την ιδιότητα divine ή wicked προσφέροντάς μας επιπλέον ισχυροποίηση. Κάποιες δε από αυτές, συνδυάζονται καλύτερα μεταξύ τους, βάζοντας μας στη διαδικασία να επενδύσουμε αρκετό χρόνο ώστε να έχουμε το ιδανικότερο «χέρι» για κάθε περίπτωση. Δεύτερος περιορισμός πέρα από τον αριθμό των slots στο πόσες κάρτες μπορούμε να κρατάμε είναι και οι destiny points που εξαρτώνται από το level μας και πρακτικά αφορούν στο κόστος των καρτών (κάτι αντίστοιχο δηλαδή των trading card games) εμποδίζοντας φαινόμενα τύπου «είμαι μάγκας και κάνω παιχνίδι με τις πιο δυνατές κάρτες».

Mana pool δεν υπάρχει με την παραδοσιακή έννοια στο Victor Vran. Εδώ έχουμε τη μπάρα Overdrive που γεμίζει με το κάθε χτύπημα που επιφέρουμε στα τέρατα. Αυτή είναι η γενική αρχή πάνω στην οποία λειτουργεί και η οποία μπορεί να διαφοροποιηθεί αναλόγως της πανοπλίας που φοράμε π.χ. δεν κερδίζουμε overdrive με κάθε χτύπημα αλλά κερδίζουμε πολύ περισσότερο όταν πετυχαίνουμε critical ή το overdrive γεμίζει με το πέρασμα του χρόνου αλλά όχι με τη ζημιά που προκαλούμε κ.ο.κ. Το overdrive λοιπόν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την χρήση των demon powers που μπορεί να είναι τόσο αμυντικές όσο και επιθετικές, με διαφορετικό κόστος φυσικά η καθεμιά. Γενικά ο μηχανισμός του overdrive λειτουργεί τρόπο τινά σαν αδρεναλίνη, εκτός μάχης σταδιακά μειώνεται.

VictorVran 03Gotta catch ’em all!!

Ας ρίξουμε μια ματιά και σε μερικές ακόμα λεπτομέρειες που καθιστούν το Victor Vran ξεχωριστό. Αν περιμένατε ότι θα επιδοθείτε σε ατελείωτο κλικάρισμα και μόνο, ξεχάστε το. Ο χαρακτήρας μας έχει στη διάθεση του άλμα και κύλισμα (roll). Η πρώτη κίνηση χρησιμεύει σε περιπτώσεις όπου θέλουμε να διαφύγουμε από εχθρούς που μας έχουν περικυκλώσει αλλά και για ανακαλύψουμε μυστικά υπό την μορφή κρυμμένων σεντουκιών (και υπάρχουν αρκετά σε κάθε χάρτη), και η δεύτερη έτσι ώστε να αποφύγουμε κοντινές και μακρινές επιθέσεις, ειδικά αυτές που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για την υγεία μας. Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μπορούμε να φέρουμε τη δυσκολία του παιχνιδιού στα μέτρα μας με την ενεργοποίηση των hexes. Αυτές λειτουργούν ως επιπλέον εμπόδια στο δρόμο μας με τη μορφή δυνατότερων εχθρών, απώλεια υγείας με την πάροδο του χρόνου κ.α. με αντάλλαγμα περισσότερα xp και αντικείμενα. Θεωρώ πως οι πιο οξυδερκείς θα έχουν ήδη διαπιστώσει πλέον κάποιες ομοιότητες μεταξύ του Victor Vran και ενός άλλου πολύ γνωστού indie παιχνιδιού.

Κατά τ’ άλλα (…) το Victor Vran παίζει ως αρχετυπικό hack ‘n slash. Υπάρχει κεντρικό hub-λημέρι εξορμήσεων όπου μπορούμε να αποθηκεύσουμε ή να πουλήσουμε τα αντικείμενα που βρίσκουμε ή αφήνουν πίσω τους τα βδελύγματα που έχουμε εξοντώσει, να πραγματοποιήσουμε αγοραπωλησίες με τους εμπόρους ή να δημιουργήσουμε νέα αντικείμενα μέσω του πολύ ουσιαστικού crafting συστήματος. Για να δείτε αναλυτικά τους μηχανισμούς και το lore του παιχνιδιού, μπορείτε να ανατρέξετε στο codex του παιχνιδιού, κάτι που προτείνω να κάνετε καθώς μερικά πράγματα δεν είναι και τόσο προφανή.

VictorVran 04Κάπου εδώ γύρω πρέπει να είναι και ο Pennywise…

Το Victor Vran είναι ένα μεγάλο σε διάρκεια παιχνίδι. Αρκετοί χάρτες είναι μεγάλοι σε έκταση και περιλαμβάνουν αρκετούς μικρότερους όπου μπορούμε να επισκεφθούμε άμεσα μόλις ανακαλύψουμε την είσοδό τους ή αργότερα από τον κεντρικό χάρτη του παιχνιδιού. Ο σχεδιασμός των περιοχών κυμαίνεται από καλός έως εξαιρετικός, με μερικές εξ αυτών να είναι από τις πιο πρωτότυπες που έχουμε δει σε action-RPG τα τελευταία χρόνια. Κάθε περιοχή έχει 5 διαφορετικές προκλήσεις (challenges) που μπορεί να περιλαμβάνουν νίκη απέναντι σε κάποιο boss χωρίς χρήση potions και demon powers, εξαγνισμός καταραμένων αντικειμένων, ανεύρεση όλων των μυστικών και πολλά ακόμη. Η ολοκλήρωσή τους οδηγεί σε διάφορες ανταμοιβές που μπορεί να είναι αντικείμενα, πληθώρα experience points κτλ. Κατά κάποιο τρόπο δηλαδή, αποτελούν τα side quests του παιχνιδιού.

Τα γραφικά του παιχνιδιού χωρίς να είναι τα πιο φανταχτερά που έχουμε δει, είναι όμορφα και απολύτως ταιριαστά στο είδος του παιχνιδιού. Τόσο η χρωματική παλέτα όσο και οι διάφορες φωτοσκιάσεις συνεισφέρουν τα μέγιστα στην γοτθική ατμόσφαιρα παρακμής και εγκατάλειψης. Ρυθμίσεις υπάρχουν και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό, όπως και αρμόζει σε ένα PC game. Η μουσική που συνοδεύει την περιπέτειά μας είναι από τις πιο όμορφες που έχουμε ακούσει και θα θυμόμαστε για καιρό. Ορισμένες συνθέσεις θα μας φέρουν στο νου στιγμές άλλων θρυλικών παιχνιδιών του παρελθόντος. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει επίσης στον τομέα του voice acting, με εξέχοντες τους ηθοποιούς που δανείζουν τις φωνές τους στον ομώνυμο ήρωα και τη… φωνή που ακούει μέσα στο μυαλό του κατά διαστήματα. Τον Victor λοιπόν ενσαρκώνει ο Doug Cockle (αν χρειάστηκες να το ψάξεις αγαπητέ αναγνώστη σημαίνει πως δεν έχεις παίξει την καλύτερη RPG τριλογία εκεί έξω, αλαλάζοντας με απροσδιόριστες κραυγές), ενώ τον «αφηγητή» που σχολιάζει άλλοτε περιπαικτικά κι άλλοτε σοβαρά, μα πάντα εύστοχα τις ενέργειες του Victor, o Andrew Wincott (σας περιμένει μια έκπληξη).

VictorVran 05Μεγάλες αλήθειες

Οι δημιουργοί είχαν υποσχεθεί ένα παιχνίδι στο οποίο η ικανότητα του παίκτη να είναι το ίδιο σημαντική, όσο και το χτίσιμο του χαρακτήρα, αλλά και η επιλογή εξοπλισμού. Σε αυτό το πλαίσιο το έχουν πετύχει απόλυτα. Η διάρκεια του είναι αρκούντως χορταστική, το περιεχόμενο πλούσιο τόσο για αυτούς που ψάχνουν ένα γρήγορο πέρασμα όσο και για τους τελειομανείς και η τιμή σε λογικά επίπεδα. Αυτή τη στιγμή το παιχνίδι υποστηρίζει single player και multiplayer μέσω internet, ενώ αργότερα αναμένεται να προστεθεί τοπικό co-op για τις απαραίτητες blast from the past μαζώξεις. Το Victor Vran είναι αδιαμφισβήτητα η μεγάλη έκπληξη του καλοκαιριού και σίγουρα ένα από τα indie διαμάντια της χρονιάς που διανύουμε. Επενδύστε άφοβα!

Review System: CPU intel Core i5 750@3 GHz, RAM 8GB DDR3 1600 Mhz, GPU ASUS Radeon R9 290, OS Windows 7 Ultimate 64 bit

 

Pros

  • Καινοτόμα στοιχεία σε ένα σχετικά κορεσμένο είδος
  • Πολλές περιοχές για εξερεύνηση, μεγάλη διάρκεια
  • Φανταστικό soundtrack
  • Η ύπαρξη του αφηγητή, που σε ακόμη ένα παιχνίδι έιναι άριστα υλοποιημένη
  • Πολύ εθιστικό

Cons

  • Πολύ εθιστικό
  • Περισσότερα είδη εχθρών θα ήταν ευπρόσδεκτα
  • Απουσία skills trees και πρωτεύοντων στατιστικών

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 87%

87%

Παναγιώτης Μητράκης

Τέκνο των 80's, ξεκίνησε τη gaming πορεία του με coin-ops και το κλασικό Game Boy. Ξαπόστασε στο αγαπημένο του SNES και ήρθε σε επαφή με το PC gaming το 1998, με παιχνίδια-σταθμούς όπως Half-Life και Baldur's Gate. Δε λέει όχι σε (σχεδόν) κανένα είδος αλλά έχει μια προτίμηση σε RPG και survival horror και προσπαθεί να μυήσει κι άλλους στα Silent Hill, τα S.T.A.L.K.E.R. και τις δημιουργίες της Looking Glass και της Obsidian.

5 Comments

  1. Όπλα τα βρήκα ικανοποιητικά σε αριθμό, οκ ίσως στα melee καμια spear ή axe θα μετράγανε. Εχθρούς ναι, θα έπρεπε να είχε μερικά είδη ακόμα, αν και οι διαφορετικοί τύποι μέσα σε κάθε είδος δεν ήταν και λιγοι… Γενικά απ΄οτι είδα και στα fora του steam, οι devs ζητάνε τις γνώμες των fans για πράγματα που θέλουν να προστεθούν ή να βελτιωθούν στο expansion που έρχεται σε λίγο καιρό. Πιστεύω υπάρχουν τα φόντα για να προκύψει ένα ακόμη καλύτερο παιχνίδι.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL