REVIEWS

XCOM 2

Στο XCOM 1 οι εξωγήινοι νίκησαν. Όλες εκείνες οι επικές αναμετρήσεις, οι θρίαμβοι στο πεδίο της μάχης, οι ήττες και ο χαμός έμπειρων στρατιωτών, ήταν όλα ένα ψέμα. Στο σενάριο του XCOM 2 η εισβολή ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων αφού οι στρατιωτικές δυνάμεις του πλανήτη αποδείχθηκαν ανήμπορες να προβάλλουν την οποιαδήποτε αξιοπρεπή αντίσταση και η XCOM, η παγκόσμια παραστρατιωτική οργάνωση της οποίας ηγηθήκατε με (όπως αποδείχθηκε) αποτυχία, βρέθηκε στο καναβάτσο πριν προλάβει να αναπτύξει τις προηγμένες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να της δώσουν την ελπίδα για την απώθηση των εισβολέων. Από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια και η γη είναι πλέον κατεχόμενο έδαφος. Οι εξωγήινοι έχουν εγκαθιδρύσει την δική τους κυβέρνηση /δύναμη κατοχής με την ονομασία Advent και αξιοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα προπαγάνδας και επιβολής ώστε να κρατούν την ανθρωπότητα υποδουλωμένη, πειθήνιο όργανο στις μυστηριώδεις ορέξεις τους. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Advent, στην εμφάνιση ένα κράμα μεταξύ Steve Jobs και John Lennon, απευθύνεται συχνά στο κοινό προσπαθώντας ως διαστημικός Αρτέμης Μάτσας να πείσει τους πάντες ότι οι εξωγήινοι είναι φίλοι μας και θέλουν το καλό μας, κερδίζοντας χρόνο ώστε τα αφεντικά του, οι υποχθόνιοι Ethereals, να ολοκληρώσουν τα πραγματικά τους σχέδια για το μέλλον της φυλής μας. Η ελπίδα όμως πεθαίνει πάντα τελευταία και η XCOM μπορεί να λαβώθηκε όμως σίγουρα δεν έχει πεθάνει. Η δική σας αποστολή ως διοικητής της οργάνωσης είναι να βάλετε το γεγονός αυτό για τα καλά στο μυαλό των εξωγήινων, ιδανικά μέσω μιας ριπής από plasma rifle!

XCOM21Αυτό είναι το λαμόγιο-εκπρόσωπος των Advent.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ

Η ιδέα της μετατροπής της XCOM από δύναμη άμυνας στο πρώτο παιχνίδι σε ομάδα αντίστασης στο sequel ήταν πολύ έξυπνη, αν και όχι ιδιαίτερα πρωτότυπη. Οι gamers που έχουν εμπειρία από XCOM-likes θα θυμούνται ίσως τη σειρά UFO: Afterκάτι της τσέχικης Altar Interactive και συγκεκριμένα το δεύτερο παιχνίδι της τριλογίας, UFO: Aftershock, όπου η ανθρωπότητα είχε και εκεί ουσιαστικά αποδεχθεί την ήττα της, συνθηκολόγησε με τους εξωγήινους και μετοίκησε σε έναν διαστημικό σταθμό αφήνοντας τα πάτρια εδάφη. Στο XCOM 2 διάφορα απομονωμένα θυλάκια αντίστασης και τα τελευταία απομεινάρια της XCOM δίνουν μια άνιση μάχη ενάντια στο εξωγήινο κράτος χωρίς σοβαρές ελπίδες ανατροπής του καθεστώτος, αφού χωρίς κάποιου είδους κεντρική οργάνωση δεν μπορούν να γίνουν συντονισμένες ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλα αυτά αλλάζουν όταν η XCOM καταφέρνει να αποκτήσει ένα εξωγήινο σκάφος το οποίο μετατρέπει σε κινητή βάση επιχειρήσεων και ταξιδεύοντας με αυτό από άκρη σε άκρη του πλανήτη με σκοπό την επικοινωνία με τις αντιστασιακές δυνάμεις, την εκτέλεση επιχειρήσεων δολιοφθοράς, απόκτησης εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού, την έρευνα για την αποκάλυψη του πραγματικού στόχου των εξωγήινων και φυσικά με τελικό στόχο την απελευθέρωση της γης από τον ζυγό των κατακτητών.

XCOM211Ψηλά το κεφάλι ρεμάλια, ο πλανήτης βασίζεται πάνω μας!

Η βασική δομή του gameplay δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το πρώτο XCOM καθώς αποτελείται από τις γνωστές δύο φάσεις του Base Management και της μάχης. Στο πρώτο στάδιο αναλαμβάνετε να διεκπεραιώσετε διάφορα καθήκοντα όπως επέκταση των εγκαταστάσεων του σκάφους, έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, επικοινωνία με τις δυνάμεις αντίστασης ανά την υφήλιο και επιλογή της επόμενης επιχείρησης, ενώ στη μάχη έρχεστε σε ευθεία αντιπαράθεση με τους εχθρούς ελέγχοντας μια ομάδα από τέσσερις έως έξι χαρακτήρες σε turn-based combat. Πέρα όμως από αυτό το βασικό σκελετό οι αλλαγές είναι αρκετές, ιδίως στη φάση του Geoscape. Ενώ στο XCOM: Enemy Unknown ξεκινούσατε την campaign έχοντας την υποστήριξη όλων των χωρών του πλανήτη και έπρεπε να αγωνιστείτε ώστε να τους διατηρήσετε στο πλευρό σας, στο sequel είστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσετε σχεδόν από το μηδέν ελέγχοντας μία και μόνο περιοχή. Για να αυξήσετε τη σφαίρα επιρροής σας και να ενισχύσετε το μηνιαίο σας εισόδημα υποχρεούστε να έρθετε σε επαφή με τους αντάρτες της κάθε περιοχής μέσω των resistance contacts (οι οποίες αντικαθιστούν τους δορυφόρους του XCOM: EU) και σταδιακά να εξαπλωθείτε σε όλες τις ηπείρους ώστε να είστε σε θέση να καταφέρετε αποφασιστικά πλήγματα στα σκοτεινά σχέδια των εξωγήινων πριν να είναι πολύ αργά! Ο χρόνος κυλάει συνεχώς εις βάρος σας καθώς στο Geoscape είναι πάντοτε ορατή μια κόκκινη μπάρα η οποία απεικονίζει την πρόοδο του λεγόμενου Avatar Project, η «τελική λύση» των Advent για την ανθρωπότητα. Αν η μπάρα γεμίσει και δεν καταφέρετε να την μειώσετε εγκαίρως (μέσω της ολοκλήρωσης story-related αποστολών και objectives) τότε… game over!

XCOM24Η απεικόνιση της βάσης δεν διαφέρει από το πρώτο XCOM.

Κατά τα άλλα η διαχείριση της βάσης και η περιπλάνηση στο Geoscape έχει διάφορες άλλες μικρές αλλαγές στις οποίες δεν θα αναφερθώ αναλυτικά γιατί η ανακάλυψή τους αποτελεί σημαντικό κομμάτι του gameplay. Όλες οι αλλαγές και τροποποιήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του «φρεσκαρίσματος» του gameplay ώστε το sequel να προσφέρει μια επαρκώς διαφορετική εμπειρία από τον προκάτοχό του χωρίς να προχωρά σε ριζοσπαστικές κινήσεις και συνολικά θεωρώ ότι ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί πλήρως. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το XCOM 2 είναι ένα καθαρό sequel του πρώτου παιχνιδιού και απευθύνεται κυρίως στο κοινό που λάτρεψε το XCOM: EU αφού στη βάση του το gameplay παραμένει ίδιο και απαράλλακτο, οπότε αν ζητούσατε περισσότερο XCOM τότε η Firaxis σας έχει καλύψει απόλυτα. Βεβαίως τα παραπάνω αναπόφευκτα συνεπάγονται ότι αν το πρώτο παιχνίδι δεν σας κάλυψε τότε μάλλον θα πρέπει να αποφύγετε και το sequel.

XCOM28To καινούριο Geoscape. Κάνοντας scanning στις διάφορες περιοχές εισπράτετε τις σχετικές αμοιβές (supplies, στρατιώτες, bonuses, προσωπικό κλπ). Επιλέξτε όμως προσεκτικά γιατί…

XCOM26…οι Advent δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια όσο εσείς χρονοτριβείτε!

ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΠΟΝΟ

Το ίδιο ακριβώς ισχύει για το στάδιο της μάχης, όπου οι προσθήκες και οι αλλαγές είναι περιορισμένες αλλά ευπρόσδεκτες. Στο review των XCOM: Enemy Unknown και XCOM: Enemy Within είχα γράψει ότι θεωρούσα τα παιχνίδια αυτά ως ένα καλό σημείο εκκίνησης για το reboot της σειράς και ήλπιζα ότι στην πορεία, μέσω των sequels, η Firaxis θα προχωρούσε στις απαραίτητες αλλαγές ώστε να φέρει το gameplay πιο κοντά στα πρότυπα του κλασικού UFO: Enemy Unknown του 1994, του παιχνιδιού που ακόμα και σήμερα θεωρώ ως το καλύτερο και πιο εθιστικό παιχνίδι που έχω παίξει ποτέ. Μετά από 55 ώρες παιχνιδιού με το XCOM 2 και αφού διαπίστωσα ότι το combat system συνεχίζει να διαθέτει όλα τα θετικά και αρνητικά του αντίστοιχου συστήματος από το πρώτο παιχνίδι, οφείλω να παραμερίσω τις προσωπικές μου προσδοκίες και ελπίδες για την κατεύθυνση της σειράς και να κρίνω με βάση το όραμα των developers για τον τίτλο τους, ειδάλλως κινδυνεύω να αδικήσω κατάφορα το παιχνίδι. Μπορεί εγώ να θέλω time units, ελεύθερη κίνηση των εχθρών στο χάρτη και όλες τις επιλογές που πρόσφερε το κλασικό παιχνίδι αλλά είναι προφανές ότι η Firaxis δεν έχει σκοπό να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.

XCOM27Το σύστημα κίνησης και μάχης είναι σχεδόν όμοιο με το XCOM 1, με ορισμένες μικρές προσθήκες.

Για το λόγο αυτό δεν πρόκειται να σπαταλήσω τον χρόνο σας παραπονούμενος για θεμελιώδη χαρακτηριστικά της σειράς όπως το σύστημα του line of sight, η «ενεργοποίηση» των εχθρικών μονάδων μέσω της αποκάλυψης της fog of war και η παροχή μιας «δωρεάν» κίνησης στους εξωγήινους ώστε να καλυφθούν μόλις τους εντοπίσετε. Αυτά είναι προφανές πλέον ότι αποτελούν συνειδητές επιλογές των developers άρα προτιμώ να εστιάσω στα νέα στοιχεία που όντως εμπλουτίζουν το υπάρχον combat system και προσφέρουν περισσότερες εναλλακτικές επιλογές για την αντιμετώπιση των εχθρικών units. Καταρχάς διαπίστωσα με απέραντη ευχαρίστηση ότι το destructibility έχει αυξηθεί σημαντικά στους χάρτες του XCOM 2, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον η δυνατότητα καταστροφής του cover και των κτηρίων σε βαθμό… ισοπέδωσης! Η χρήση εκρηκτικών υλών πάσης φύσεως οδηγεί συχνά σε μεγαλειωδώς διασκεδαστικά αποτελέσματα καθώς μπορείτε πλέον να διαλύσετε σχεδόν τα πάντα και να φύγετε αφήνοντας πίσω σας συντρίμμια. Πλέον το παιχνίδι επιτρέπει στους παίκτες με φαντασία να εξοντώσουν τους αντιπάλους τους με διάφορους αστείους τρόπους. Αντιμετωπίζετε έναν εχθρό ο οποίος έχει στήσει περίπτερο σε κοντινή ταράτσα και δεν έχετε καθαρό line of sight; Ανατινάξτε την ταράτσα και γελάστε καθώς ο εξωγήινος γκρεμοτσακίζεται και σπάει τα παϊδια του πέφτοντας τρεις ορόφους. Υπάρχει κάποια ομάδα εχθρών που ταμπουρώθηκε μέσα σε κτήριο; Ρίξτε μια acid grenade στην οροφή και λούστε τους με οξύ και μπάζα καθώς το ταβάνι πέφτει στο κεφάλι τους! Θωρακισμένος Muton σε overwatch πίσω από heavy cover; Μια plasma grenade από τον Grenadier θα καταστρέψει τόσο το cover όσο και την θωράκισή του, δίνοντας στους rookies σας την ευκαιρία να γράψουν ένα εύκολο kill και ενδεχομένως μια promotion.

XCOM210Αυτή τη φορά οι διαθέσιμες επιλογές είναι περισσότερο ισορροπημένες, καθιστώντας την τελική επιλογή ιδιαίτερα δύσκολη.

Οι τέσσερις διαθέσιμες combat classes του πρώτου παιχνιδιού επιστρέφουν με αλλαγμένα ονόματα και με την προσθήκη νέων χαρακτηριστικών και abilities. Οι Sharpshooters (τέως Snipers) συνεχίζουν να είναι φονικοί από απόσταση και πλέον μπορείτε να τους εξελίξετε σε… πιστολέρο, οι Rangers (πρώην Assault) έχουν στη διάθεσή τους ένα σπαθί (!) για melee καταστάσεις και μπορούν να αποκτήσουν δυνατότητες Stealth, οι Grenadiers (Heavy στο XCOM: EU) σπέρνουν την καταστροφή μέσω εκρηκτικών και οι Specialists (πρώην Support) χρησιμοποιούν drones στο πεδίο της μάχης για hacking, healing και διάφορες επιθετικές κινήσεις. Οι Psi Operatives (στρατιώτες με psychic abilities) αποτελούν πλέον τη δική τους ξεχωριστή class την οποία «ξεκλειδώνετε» στην πορεία μέσω της έρευνας και εντέλει μέσω της κατασκευής ενός Psi Lab στο οποίο στέλνετε rookies με σκοπό να τους μετατρέψετε σε Professor Xavier. Όλες οι classes έχουν ενδιαφέρουσες, χρήσιμες και διασκεδαστικές abilities και αυτή τη φορά δεν κατάφερα να ξεχωρίσω μία συγκεκριμένη character class ως MVP, όπως ήταν ξεκάθαρα οι Snipers στο προηγούμενο παιχνίδι. Οι specialists με αναβαθμισμένα drones ίσως έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα λόγω του εύρους των ενεργειών που μπορούν να επιτελέσουν αλλά σε γενικές γραμμές η χρησιμότητα των classes εξαρτάται τόσο από το είδος της αποστολής όσο και από το προσωπικό σας στυλ παιχνιδιού.

XCOM23Οι Specialists χρησιμοποιούν τα drones τους για hacking από απόσταση.

ΑΘΟΡΥΒΑ ΑΛΛΑ… ΓΡΗΓΟΡΑ

Αξιολογώντας σφαιρικά τις επιλογές των developers στον σχεδιασμό του sequel διαπίστωσα ότι ορισμένες από τις αλλαγές και προσθήκες είχαν ως στόχο την επιτάχυνση του gameplay στο πεδίο της μάχης και την αντιμετώπιση της τακτικής «μπλε κίνηση +overwatch» που ήταν η πιο ασφαλής επιλογή για την εξερεύνηση του χάρτη στο XCOM: EU. Πλέον για να… ενθαρρυνθούν οι παίκτες να κινηθούν πιο γρήγορα έχει προστεθεί στους περισσότερους τύπους αποστολών η λειτουργία του concealment που καθιστά κρυμμένες τις μονάδες σας για τις αρχικές turns μέχρι να σας εντοπίσουν οι εχθροί, αλλά και διάφοροι turn timers που μετρούν αντίστροφα και σας υποχρεώνουν να ολοκληρώσετε την αποστολή μέσα σε συγκεκριμένο αριθμό από turns. Το concealment σας επιτρέπει να κινηθείτε γρήγορα στις πρώτες turns και να στήσετε ενέδρες στις πρώτες ομάδες εχθρών που θα ανακαλύψετε, ενώ οι timers σας υποχρεώνουν να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας την κίνηση προς το objective και να μην καθυστερείτε στήνοντας ταμπούρι σε κάθε γωνιά. Στο επίπεδο δυσκολίας Veteran (Normal) στο οποίο ολοκλήρωσα την campaign οι timers δεν αποδείχθηκαν πρόβλημα καθώς δεν έτυχε ποτέ να χάσω μια αποστολή λόγω έλλειψης χρόνου, όμως στα ανώτερα επίπεδα δυσκολίας είναι πιθανό η κατάσταση να είναι πολύ πιο πιεστική, ίσως και ασφυκτική σε ορισμένες περιπτώσεις. Ιδεολογικά είμαι αντίθετος με τη χρήση timers για την δημιουργία τεχνητής χρονικής πίεσης και θα προτιμούσα κάποια άλλη λύση ή τουλάχιστον να υπήρχαν περισσότερες αποστολές χωρίς timers, αφού τουλάχιστον το 80% των αποστολών διαθέτουν κάποιου είδους χρονικό περιορισμό. Ευτυχώς στο Steam Workshop υπάρχουν ήδη mods για την τροποποίηση ή την κατάργηση των timers εάν σας ενοχλούν τόσο πολύ, αν και προσωπικά θα πρότεινα να παίξετε πρώτα το παιχνίδι όπως σχεδιάστηκε από τους developers και να αφήσετε αυτού του τύπου τα mods για επόμενα playthroughs.

XCOM22Στο concealment τα κόκκινα σύμβολα σημαίνουν οτι αν κινηθείτε σε αυτά τα tiles θα γίνετε αντιληπτός από τους εχθρούς.

Πέρα από το concealment και τους timers η βελτίωση του συστήματος μάχης συντελείται μέσω διάφορων μικροαλλαγών (για παράδειγμα οι overwatched soldiers πυροβολούν πλέον ένας-ένας και όχι όλοι μαζί στον ίδιο στόχο), ορισμένων προσθηκών στο interface (π.χ. η ένδειξη του αν θα έχετε line of sight με έναν εχθρό αν κινηθείτε σε ένα σημείο του χάρτη) αλλά κυρίως μέσω της ποικιλίας που έχει εγχυθεί στις μάχες λόγω των randomized maps και του εύρους του εξοπλισμού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Οι randomized χάρτες σημαίνουν ότι δεν θα γνωρίζετε πια εκ των προτέρων όλα τα καλά σημεία κάλυψης και τα bottlenecks του χάρτη αλλά θα πρέπει να προσαρμόσετε τις τακτικές σας αναλόγως των συνθηκών. Στην προσαρμογή αυτή βοηθούν πολύ τα διάφορα utility items που ορισμένες φορές είναι πιθανό να αλλάξουν καθοριστικά την έκβαση μίας μάχης προς το καλύτερο. Flashbangs, mimic beacons, χειροβομβίδες διαφόρων ειδών, mind shields, experimental πυρομαχικά και πολλά άλλα αντικείμενα σάς επιτρέπουν πρακτικά να εξειδικεύσετε ακόμη περισσότερο τις μονάδες σας και να τις εξοπλίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ανάλογα με τους εχθρούς και τον τύπο της εκάστοτε αποστολής. Πιστέψτε με, θα χρειαστείτε όλα τα όπλα που έχετε στη διάθεσή σας γιατί το ρόστερ των εχθρών έχει ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό και πολλές από τις νέες εξωγήινες μονάδες έχουν βαρύ χέρι! Το μόνο που πιστεύω oτι θα μπορούσε να βελτιωθεί είναι η για μία ακόμα φορά γραμμική εξέλιξη των διαθέσιμων όπλων και πανοπλιών καθώς ο νεότερος εξοπλισμός είναι ξεκάθαρα καλύτερος και δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε κάτι διαφορετικό.

XCOM25Το καλό είναι οτι τα όπλα μπορούν να αναβαθμιστούν με upgrades που παίρνετε από τους πεσόντες εχθρούς ή αγοράζετε στη μαύρη αγορά.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Δυστυχώς δεν είναι όλα ρόδινα με το XCOM 2 διότι το παιχνίδι υποφέρει από αρκετά τεχνικά προβλήματα και η Firaxis δεν έχει μιλήσει ακόμα για πιθανό patching στο άμεσο μέλλον. Φαίνεται πως η επιλογή των developers να χρησιμοποιήσουν ξανά την Unreal Engine 3 για την ανάπτυξη του παιχνιδιού δεν δικαιώθηκε, καθώς ναι μεν τα γραφικά έχουν βελτιωθεί σημαντικά και οι χάρτες είναι πλέον σχεδόν πλήρως destructible αλλά υπάρχουν γενικευμένες αναφορές για bugs, glitches και μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα απόδοσης ακόμα και σε πολύ ισχυρά μηχανήματα. Στη διάρκεια της ενασχόλησής μου με τον τίτλο δεν έτυχε να συναντήσω κάποιο crash ή σοβαρό game-breaking bug αλλά είδα με τα μάτια μου ουκ ολίγα visual bugs μικρότερης σημασίας και αρκετά glitches, ενώ η γενικότερη απόδοση του παιχνιδιού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική σε καμία περίπτωση. Το framerate αποδείχθηκε ασταθές και επιρρεπές σε απότομες πτώσεις αναλόγως του χάρτη και των εφέ. Σε χάρτες με βροχή, πολλές φωτιές ή όταν γινόταν κάποια έκρηξη που κατέστρεφε σημαντικό μέρος του σκηνικού το framerate έπαιρνε ραγδαίως την κατιούσα. Χειρότερη ήταν η κατάσταση στην κεντρική οθόνη της base view όπου το framerate κυμαινόταν μεταξύ 20 και 25 fps στις medium ρυθμίσεις. Μπορεί η απόδοση αυτή να μην επηρεάζει καθοριστικά το gameplay λόγω της turn-based εξέλιξης της δράσης όμως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η Firaxis δικαιούται κάποιο συγχωροχάρτι, ιδίως όταν αναφέρονται περιπτώσεις game-breaking bugs που καταστρέφουν ολόκληρες Ironman campaigns. Στα θετικά στοιχεία συμπεριλαμβάνεται η πλήρης υποστήριξη του modding και του Steam Workshop οπότε είναι σίγουρο ότι σύντομα θα δούμε πολλά εντυπωσιακά mods για το παιχνίδι που θα αυξήσουν το ήδη κορυφαίο replayability.

XCOM213Η καταστροφή επιδρά δυστυχώς αρνητικά στο framerate.

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ

Γνωρίζω ότι ορισμένες φορές είμαι αρκετά αυστηρός στην κριτική μου για την καινούρια σειρά των XCOM games και η αλήθεια είναι πως ενδεχομένως να αδίκησα λιγάκι στη βαθμολογία το XCOM: EU λόγω της λατρείας μου για το κλασικό παιχνίδι. Τα X-Com games είναι τα παιχνίδια της ζωής μου, με σημάδεψαν ως gamer και σε κάποιο βαθμό παραμένω προσκολλημένος σε αυτά παρά το γεγονός ότι μπορώ να απαριθμήσω διάφορα ελαττώματα και κενά τους. Θα προσπαθήσω λοιπόν να κρίνω το XCOM 2 καθαρά ως αυτόνομο παιχνίδι και ως sequel του XCOM: Enemy Unknown, όχι με βάση του τι έχω εγώ στο μυαλό μου ως ιδανικό X-Com game. Η Firaxis κατάφερε να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ιστορικό turn-based game σε μια εποχή όπου τα action games κυριαρχούσαν απόλυτα. Από μόνο του αυτό το γεγονός είναι τρομερό επίτευγμα, πόσο μάλλον ότι το κατάφερε παραμένοντας πιστή στο πνεύμα του κλασικού παιχνιδιού και παραδίδοντας έναν απίστευτα εθιστικό τίτλο που πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σε PC. Πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και στο gameplay, όμως σε τελική ανάλυση καταλήγω σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Το XCOM 2 είναι αναμφίβολα ένα άξιο sequel, ένα καλοφτιαγμένο παιχνίδι με τεράστιο replayability και εθιστικότατο gameplay, σίγουρα ένα από τα κορυφαία παιχνίδια της χρονιάς παρά τα προβλήματα τεχνικής κυρίως φύσεως. Good to have you back, commander.

To XCOM 2 κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την CD Media την οποία ευχαριστούμε για την παροχή του review code.

Pros

 • Destructibility στους χάρτες
 • Randomized maps
 • Ποικιλία στον διαθέσιμο εξοπλισμό
 • Εθιστικότατο gameplay
 • Εξαιρετικά mod-friendly

Cons

 • Bugs, glitches και γενικά μη ικανοποιητική απόδοση

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 88%

88%

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

4 Comments

 1. Αν και γενικά είμαι αυστηρός στην κριτική μου απέναντι στα γραπτά σου, εδώ μπορώ μόνο να σε συγχαρώ για το άκρως ενδελεχές review σου.

  Ωστόσο δεν ήταν ψέμα το ότι οι εξωγήινοι νίκησαν. Ποιος απ’ όλους μας κατάφερε απ’ το πρώτο save του να επικρατήσει? Ίσως εκεί να πάτησαν οι devs και να θεωρούν ως canon την πρώτη μας προσπάθεια απέναντι στην εξωγήινη απειλή. Προσωπικά έφτασα στο game 8 πριν δω τους τίτλους τέλους. Απλά αντέχαμε περίσσοτερο από 2 εβδομάδες. :p

  Όπως και να’ χει συγχαρητήρια για το review. Όσο για το παιχνίδι είναι σίγουρη αγορά.

 2. Νομίζω οτι πλεον εχω πάψει να ελπιζω σε ενα σύγχρονο game με τα standard που έθεσε στον 14χρονο εαυτό μου το UFO…
  οκ ίσως κρατάω μια πολύ μικρή ελπίδα στο πίσω μέρος του μυαλού μου…:p
  Τhat said, το παιχνίδι είναι άκρως εθιστικό και σαφώς πιό εμπλουτισμένο απο το προηγούμενο της σειράς.
  Αυτό που με ενθουσιάζει μέχρι στιγμής (χωρίς να το έχω ολοκληρώσει ακόμα) είναι οτι εκεί που νομίζεις οτι εχει αρχίσει να επαναλαμβάνεται, ενα νεό είδος εχθρού θα κανει την παρουσία του και θα ανανεώσει το βαθμό δυσκολίας αλλα και την εκάστοτε τακτική.
  Μικρολεπτομέρειες όπως το ελαφρύ modding των οπλων και το hacking μεταξύ άλλων είναι το αλατοπίπερο στη συνταγή.
  Περιμένουμε πατσακι για θεματα τεχνικής φύσης και τα μαγικά της modding κοινότητας και έχουμε γίνει! 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL