SPECIALS

DEUS EX – 20th Anniversary

Ένα άλλο, έμμεσο αλλά σημαντικότατο πρόβλημα που προκύπτει είναι πλήρως πέρα από τον έλεγχο του Spector και αφορά… τα κεντρικά της Ion Storm στο Dallas, όπου η ιλαροκωμωδία της ανάπτυξης του Daikatana βρίσκεται στο απόγειό της. Μπορεί η θυγατρική του Spector στο Austin να απέχει καμιά 200αριά χιλιόμετρα από το δράμα που συντελείται στο Dallas, όμως δεν μένει πλήρως ανεπηρέαστη. Έτσι έχουμε περιστάσεις όπου τα κεντρικά της εταιρείας κυκλοφορούν στον Τύπο απόρρητα εταιρικά e-mail (όπως αυτά που αφορούσαν… το μισθό του Spector), οργανώνουν πανάκριβα release parties πριν το ίδιο το game ολοκληρωθεί, κανονίζουν… φωτογραφίσεις για το Playboy στα γραφεία του Austin, και άλλα ευτράπελα. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο gaming τύπος έχει αρχίσει να διάκειται πλήρως εχθρικά απέναντι στην Ion Storm ελέω Daikatana και “John Romero is about to make you his bitch”, αναπόφευκτα ρίχνει κακή δημοσιότητα και προς τα γραφεία του Austin, επηρεάζοντας το ηθικό των μελών του γραφείου και αποσπώντας τους την προσοχή από την ανάπτυξη του game. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως ο Spector εξακολουθεί να θεωρεί μέχρι σήμερα τον Romero σπουδαίο designer και φαν των games γενικότερα, παράλληλα με το να τον εκθειάζει επειδή, παρά το παραπάνω δράμα, του παρείχε όλα τα μέσα για να δημιουργήσει το Deus Ex και εκπλήρωσε όλες τις υποσχέσεις του προς αυτόν.

Όπως και να έχει, παρά τα παραπάνω, η ανάπτυξη του Deus Ex προχωράει απρόσκοπτα, το όραμα του Spector για το “game των ονείρων του” αποκτάει προοδευτικά σάρκα και οστά και, μετά από μια έξτρα ολιγόμηνη παράταση, το Deus Ex κυκλοφορεί επισήμως στις 23 Ιουνίου 2000 (μόλις ένα μήνα μετά το Daikatana).

Warren Spector at Deus Ex Release Day
Ο Warren Spector περιχαρής, την ημέρα του αρχικού release του Deus Ex.

Δεδομένου ότι το Deus Ex ήταν ένα RPG που προσέφερε δυνατότητες για combat ή για stealth, ο Spector είχε δηλώσει φοβίες πως “αν οι μάχες μας είναι χειρότερες από το Half-Life, το stealth μας χειρότερο από το THIEF, και το Role-Play μας χειρότερο από το Baldur’s Gate, τότε το κοινό θα μας φάει ζωντανούς“. Ωστόσο, οι φόβοι του μάλλον δεν επαληθεύθησαν, καθώς το game φιγουράρησε για αρκετούς μήνες στην κορυφή των πωλήσεων (ειδικά στην Ευρώπη, όπου κοντράρησε στα ίσα κυκλοφορίες όπως τα Diablo II και The Sims, φτάνοντας στην κορυφή των UK Charts και μένοντας εκεί για αρκετούς μήνες). Οι καλές πωλήσεις συνοδεύτηκαν από ακόμα καλύτερη, σχεδόν αποθεωτική υποδοχή από τον gaming τύπο, με μέση βαθμολογία 90%, και με τους περισσότερους επαίνους να πηγαίνουν προς την ατμόσφαιρα, το σενάριο, τον ηχητικό τομέα και τις προσφερόμενες επιλογές ως προς την εκπλήρωση των αποστολών. H όποια κριτική εστιάστηκε κυρίως προς τα “μέτρια” γραφικά του, τους μηχανισμούς lockpicking και hacking, αλλά και τον τομέα του voice acting. Παράλληλα, το Deus Ex κέρδισε πάνω από 30 βραβεία μέσα στην επόμενη χρονιά, μαζί με με επάξια θέση στις λίστες με τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά τις αρχικές επιδιώξεις του game, κυρίως αναφορικά με το όνειρο του Warren Spector να δημιουργήσει ένα cyberpunk, immersive, cross-genre, RPG/FPS/Sim όπου οι παίκτες θα “ζουν” τις επιλογές τους και θα δημιουργούν οι ίδιοι τη διασκέδασή τους μέσω των επιλογών τους… ο ίδιος δήλωσε αρκετά μπερδεμένος μετά την κυκλοφορία του game. Διαπίστωσε πως αρκετοί παίκτες πελάγωναν λόγω του υψηλού αριθμού επιλογών που τους προσφερόταν, λες και η βιομηχανία τούς είχε “εκπαιδεύσει” να μην μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις στα games τους. Παράλληλα τον εξέπληξε η πρακτική του save-scumming: στα κρίσιμα σταυροδρόμια, οι παίκτες δεν διάλεγαν απλώς “μονοπάτι stealth”, “διάλογο” ή “μάχη” – έκαναν save, έπαιζαν και τα τρία μονοπάτια, και εν τέλει με reload προχωρούσαν προς αυτό που τους άρεσε περισσότερο! Ωστόσο, συνειδητοποίησε και ο ίδιος την επιτυχία του game του ως μια προσωπική ιστορία του κάθε παίκτη όταν, σε ένα convention, τον πλησίασαν 2 φανς και τον… “κατηγόρησαν” την ίδια στιγμή πως το game είναι “right-wing trash” ο ένας και “left-wing propaganda” ο άλλος – και εν μέρει είχαν δίκιο, καθώς ο τρόπος που είχε παίξει το παιχνίδι ο ένας και ο άλλος ήταν τόσο διαφορετικοί που τα αποτελέσματα στο φινάλε μπορούσαν να ερμηνευθούν με πλήρως διαφορετικούς τρόπους.

Αυτή ίσως είναι σε τελική ανάλυση η μαγεία του Deus Ex. Δεν είναι μια ιστορία με δράκους, τέρατα και διαγαλαξιακές απειλές, όπου ο παίκτης απλά σφάζει μια σειρά από εχθρούς μέχρι το προκαθορισμένο φινάλε. Είναι μια προσωπική ιστορία που προσαρμόζεται στις επιλογές του παίκτη, οι οποίες επιλογές στο τέλος καθορίζουν τη μοίρα ολόκληρου του κόσμου. Και μάλιστα, 20 χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία, καταφέρνει να εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.

Deus Ex Every time you mention it meme

Μετά την κυκλοφορία του, το Deus Ex δέχθηκε αρκετά βελτιωτικά Patches (ένα εκ των οποίων εισήγαγε και υποτυπώδες Multiplayer), καθώς και μια “Game of the Year Edition” το 2001. Λόγω της επιτυχίας του, νομοτελειακά η ομάδα του επιδώθηκε και στη δημιουργία ενός sequel… Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Προηγούμενη σελίδα 1 2 3

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,072
To είχε εδώ και μέρες για ένα ευρώ στο GOG. Πάω να το πάρω το πρωί διαβάζοντας το άρθρο και είχε γυρίσει στα 7. Όχι ότι είναι σοβαρά λεφτά, αλλά μια ξενέρα την τρως. Στέκεται ακόμα;
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,221
Έχουν βγει διάφορα αξιοπρεπή mods που το αναβαθμίζουν οπτικά.

Έχει μια αγνή 00s purίλα με διάφορα κωμικοτραγικά, αλλά όλες οι ιδέες design που το ανέδειξαν ως καθοριστικό είναι εκεί
 

Admiral

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
7,456
To είχε εδώ και μέρες για ένα ευρώ στο GOG. Πάω να το πάρω το πρωί διαβάζοντας το άρθρο και είχε γυρίσει στα 7. Όχι ότι είναι σοβαρά λεφτά, αλλά μια ξενέρα την τρως. Στέκεται ακόμα;

Από άποψη γραφικών, μάχης και non-exploration gameplay, δυστυχώς όχι, Και το λέω ως άνθρωπος που το περιλαμβάνει στο top 5 όλων των εποχών. Το κομμάτι που ακόμα διαρκεί τη γοητεία του και άντεξε στον χρόνο είναι η εξερεύνηση των επιπέδων και η ανακάλυψη/χρηση διαφορετικών μεθόδων για την ολοκλήρωση των objectives. Έχεις παίξει κανένα από τα υπόλοιπα;
 
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,072
Είχα ξεκινήσει το Human Revolution κάποια στιγμή, το πήρε η μπάλα της gaming ανομβρίας και δεν το τέλειωσα ποτέ.
 

Adhan

Ρετροπιξελούμπεν
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
10,765
Take your best shot flatlander woman!

@[email protected] είναι παιχνιδάρα τεράστια. Με τα γραφικά δεν είχα θέμα, τουλάχιστον το '10-11 που το είχα βάλει. Είχα περάσει Deus exe, Deus Ex V2 patch, D3D10 renderer και το Deus Ex Enhanced mod. Υπάρχουν κι άλλα π.χ. shifter, GMDX, New Vision κλπ. αλλά θεωρώ ότι δεν είναι για πρώτο playthrough.
 

Eaglos

Hobgoblin Captain
Joined
Jan 3, 2020
Messages
241
Ήμουν φοιτητής Αγγλία όταν κυκλοφόρησε το Deux EX, το έλιωσα σε Pentium III με Matrox GPU.
Ομοίως έλιωσα και το 2o όπως έλιωσα και το 3ο. Μόνο το Mankind Divided δεν έχω παίξει.

Όταν όμως διαβασα στο κείμενο το "Wings of Glory".... εντάξει τι να κλάσει το Deus EX.
Τι κάψιμο και πόσες ώρες με αυτό παιχνίδι στον 486...
 

ccwr

Mind-flayer
Joined
Dec 19, 2012
Messages
1,804
Σπάνιο έπος. Άνετα ξαναματαέκανα ένα playthrough σε πρώτη ευκαιρία όταν έχω χρόνο (στη σύνταξη με κόβω). Πρώτη φορά το έπαιξα γυμνασιόπαις. Σίγουρα θα έχει πράματς να μου δείξει ακόμα.
 

manofsorrows

Commoner
Joined
Feb 21, 2013
Messages
22
Thanks Ηellion για το υπέροχο άρθρο! Τώρα, όπως σωστά κλείνει το άρθρο, θα το εγκαταστήσω! Είμαι τυχερός νομίζω που δεν το έχω πάει πέρα από την 3η πίστα όταν κάποια στιγμή παλιά το είχα εγκαταστήσει.

Υ.Γ. Τα 2 σύγχρονα Deus Ex τα σπάνε! Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο κράξιμο πια για το Mankind Divided. Πιο καλό το Human Revolution + Missing Link, αλλά και το MD ήταν δυνατό. Όπως τα είπε ο Μyrmidonas πιο πάνω.
 

Mogrey665

Death Knight
Joined
Feb 23, 2013
Messages
4,316
έχω την απάντηση σε αυτό. δυνατό αλλά στο τέλος σε αφήνει αρκετά σύξυλο. σαφώς υπάρχουν πλάνα για συνέχεια (και κλείσιμο τριλογίας) απλά ακομα και ετσι το κλείσιμο φέρνει σε φάση "που είναι το υπόλοιπο γκειμ?" μιας και μέχρι εκείνη την στιγμή το παιχνίδι σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι κάπου στα μισά ακομα και τλκ βλέπεις credits.
 

Admiral

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
7,456
Thanks Ηellion για το υπέροχο άρθρο! Τώρα, όπως σωστά κλείνει το άρθρο, θα το εγκαταστήσω! Είμαι τυχερός νομίζω που δεν το έχω πάει πέρα από την 3η πίστα όταν κάποια στιγμή παλιά το είχα εγκαταστήσει.

Υ.Γ. Τα 2 σύγχρονα Deus Ex τα σπάνε! Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο κράξιμο πια για το Mankind Divided. Πιο καλό το Human Revolution + Missing Link, αλλά και το MD ήταν δυνατό. Όπως τα είπε ο Μyrmidonas πιο πάνω.

Μια χαρά ήταν το Mankind Divided, απλώς πολύς κόσμος ήθελε παραπάνω hubs εκτός της Πράγας. Κατά τα άλλα το gameplay ήταν πολύ δυνατό.
 

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Follow on Feedly