SPECIALS

STATE OF THE GAME – ROCKET LEAGUE

Σήμερα κλείνουμε ακριβώς ένα χρόνο από την κυκλοφορία του Rocket League, πνευματικό τέκνο της Psyonix Studios.  Ήταν ένα φιλόδοξο indie project με budget ανάπτυξης  ύψους 2 εκατομμύριων δολαρίων. Σήμερα, ένα χρόνο αργότερα το παιχνίδι έχει ξεπεράσει τους 16 εκατομμύρια παίκτες, έχει κερδίσει την αναγνώριση του κόσμου και του χώρου έχοντας πάνω από 150 βραβεία κι υποψηφιότητες, ενώ έχει αποφέρει έσοδα (μέχρι τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο) ύψους άνω των 110 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία. Το σημαντικότερο όμως είναι πως η Psyonix δεν επαναπαύεται στην ξεκάθαρη επιτυχία του τίτλου της, βρίσκεται διαρκώς κοντά στην κοινότητα και φροντίζει συνεχώς να προσφέρει καλύτερη εμπειρία στους παίκτες μέσα από αλλεπάλληλα δωρεάν updates. Σκοπός του παρόντος, εορταστικού άρθρου είναι να παρουσιαστούν οι αλλαγές που έχουν γίνει στο Rocket League από τη στιγμή της κυκλοφορίας του μέχρι σήμερα. Για καλύτερη διευκόλυνση θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τις αλλαγές ομαδοποιώντας τις βάσει του περιεχομένου κι όχι βάσει της χρονολογικής σειράς που εντάχθηκαν στο παιχνίδι.

SOG Rocket League 1Neo Tokyo

NEW ARENAS

Αρχικά το παιχνίδι κυκλοφόρησε έχοντας τέσσερις αρένες και τις παραλλαγές τους (στις καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια της ημέρας), ίδιου μεγέθους και σχήματος. Με ένα μήνα διαφορά κυκλοφόρησε η Utopia Coliseum, της οποίας ο σχεδιασμός βασίστηκε στην Utopia του προγόνου του Rocket League (Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars) διατηρώντας παράλληλα ίδιο μέγεθος και σχήμα με τις προηγούμενες. Ακολούθησε η πρώτη πίστα διαφορετικού σχεδιασμού Wasteland επίσης στα πρότυπα της ομώνυμης πίστας του προγόνου SARPBC. Η Wasteland θυμίζει έντονα την πρόσφατη ταινία Mad Max λόγω της «ερήμου» στο έδαφος και τα εφέ από φωτιές και καπνούς περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου. Έχει μεγαλύτερο μέγεθος από τις υπόλοιπες, με το κέντρο της «πίστας» να είναι κατηφορικό, ενώ τα τύμπανα που ηχούν στην επίτευξη του τέρματος κλέβουν την παράσταση. Αναμφίβολα πρόκειται για πολύ εντυπωσιακή και προσεγμένη πίστα.

Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν τα Rocket Labs, μία ξεχωριστή playlist που περιλαμβάνει νέες πρωτότυπες πίστες για δοκιμή. Αναλόγως του feedback που δίνουν οι παίκτες  θα παραμείνουν, θα φύγουν ή θα αλλάξουν. Παρότι δείχνουν έτοιμες, αυτές οι πίστες δεν έχουν ντυθεί καλλιτεχνικά και προς το παρόν η μινιμαλιστική επιλογή χρωμάτων τους θυμίζει τις ταινίες Tron. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις πίστες στα Rocket Labs με τη κάθε μία να διαθέτει τη δική της ιδιαιτερότητα. Έτσι λοιπόν έχουμε την Double Goal, στην οποία υπάρχει μια κολώνα στη μέση του τέρματος χωρίζοντάς το σε δύο μέρη, τη Utopia Retro που έχει κυκλικό σχήμα και τα αντίπαλα τέρματα επικοινωνούνε, την Cosmic η οποία έχει «βυθισμένο» το κεντρικό τμήμα του γηπέδου, ενώ και αυτή έχει τις ρίζες της στο SARPBC. Τελευταία μέχρι στιγμής προσθήκη αποτελεί η Pillars, η οποία εμπεριέχει κολώνες που χωρίζουν το γήπεδο σε τρία τμήματα.

Από τα Rocket Labs μέχρι στιγμής έχει αποφοιτήσει (διαθέσιμη και σε άλλες playlists) μόνο η πίστα Underpass, η οποία μετονομάστηκε σε Neo Tokyo και έλαβε τον τελικό και πληθωρικό σχεδιασμό της. Μας μεταφέρει στο Τόκυο όπου ο περιβάλλων χώρος αποτελείται από ουρανοξύστες και φώτα νέον αποδίδοντας ένα φουτουριστικό στυλ όπως ταιριάζει στο άθλημα του μέλλοντος. Η ιδιαιτερότητά της είναι πως το έδαφός της στα πλαϊνά είναι υπερυψωμένο ευνοώντας τα aerial χτυπήματα.

SOG Rocket League 2Nothing but net!

NEW GAMEPLAY MODES

Κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων προστέθηκε προσωρινά η Mutators playlist. Δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα στους παίκτες να αλλάξουν βασικούς κανόνες του παιχνιδιού τυχαία ή κατά βούληση. Παράμετροι που επηρεάζονταν ήταν το/η μέγεθος/σχήμα/βαρύτητα/αναπήδηση της μπάλας, η διάρκεια του αγώνα, φιλικές ανατινάξεις κ.ά. Οι mutators έδωσαν ανανέωση στο παιχνίδι άλλες φορές με διασκεδαστικούς κι άλλες με καταστροφικούς συνδυασμούς. Με το πέρας των γιορτών η playlist αφαιρέθηκε και υποβιβάστηκε ως ρυθμίσεις στα exhibition και private matches.

Σε εκείνες τις γιορτές είχαμε επίσης και την προσθήκη της playlist Snow Day, γνωστότερη και ως Hockey. Στο Hockey αυτή τη φορά τη θέση της μπάλας παίρνει ένα puck. To puck είναι βαρύτερο και ταυτόχρονα λιγότερο ελαστικό σε σύγκριση με τη γνώριμη μπάλα, γεγονός που αναγκάζει τους παίκτες σε άλλη συμπεριφορά προκειμένου να επιτευχθεί τέρμα. Επιπρόσθετα, οι αγώνες Hockey διεξάγονται σε αποκλειστική αρένα στην οποία τη θέση του γρασιδιού καταλαμβάνει ο πάγος και χιονίζει διαρκώς. Αρχικά επρόκειτο για προσωρινό mode γι αυτό και αφαιρέθηκε, ωστόσο η αγάπη και ζήτηση της κοινότητας το επανέφερε και το μονιμοποίησε.

Τελευταία εντυπωσιακή προσθήκη σε επίπεδο gameplay ήταν η playlist Hoops. Το Hoops mode προσομοιώνει αγώνες basketball. Σε ειδικά διαμορφωμένη αρένα συναντούμε καλογυαλισμένο παρκέ στο έδαφος και υπερυψωμένα καλάθια. Τη θέση της σέντρας έχει καταλάβει το jump ball. Την όλη εμπειρία συμπληρώνουν οι χαρακτηριστικοί ήχοι από παπούτσια που ακούγονται κατά τα φρεναρίσματα και φυσικά ο εκφωνητής που σχολιάζει κάθε επιτυχημένο καλάθι. Το mode ενδείκνυται για αναμετρήσεις 2v2 καθώς η αρένα έχει μικρότερο μέγεθος από τις υπόλοιπες με αποτέλεσμα να βρίσκουμε πιο συχνά boost, να ευνοούνται τα aerial χτυπήματα και να πετυχαίνουμε εντυπωσιακά καλάθια.

SOG Rocket League 3Μικρή γεύση από τα αντικείμενα του παιχνιδιού.

NEW CUSTOMIZATION ITEMS

Όπως είχαμε αναφέρει κατά την παρουσίαση του τίτλου τα αμαξάκια διαθέτουν θέσεις για διακοσμητικά αντικείμενα, τα οποία μολονότι δε δίνουν κάποιο πλεονέκτημα στην οδήγηση προσδίδουν μια πιο προσωπική πινελιά στο αμάξι. Συγκεκριμένα οι θέσεις αυτές είναι για ρόδες, ίχνη boost, καπέλα, κεραίες και αυτοκόλλητα (σε διάφορα σχήματα/μοτίβα για το κυρίως μέρος του αμαξιού). Τα αντικείμενα αυτά πέφτουν κατά τυχαίο τρόπο όσο παίζουμε. Κατατάσσονται βάσει σπανιότητας σε Common, Uncommon, Rare και Very Rare. Ακόμη, υπάρχουν τα Premium που αποκτώνται μέσω paid DLC και τα Limited τα οποία είναι διαθέσιμα για ορισμένο χρονικό διάστημα ή έρχονται ως ανταμοιβή στους παίκτες για την προσπάθειά τους στα ranked παιχνίδια.  

Παράλληλα με το update του Ιουνίου προστέθηκαν δυο νέες κατηγορίες αντικειμένων τα Painted και τα Certified. Τα πρώτα ουσιαστικά είναι χρωματισμένες παραλλαγές από ορισμένα υπάρχοντα αντικείμενα. Τα δεύτερα κάνουν tracking ορισμένα πιο εξειδικευμένα στατιστικά. Πραγματοποιώντας το συγκεκριμένο στατιστικό σε αγώνες αρκετές φορές φορώντας το αντικείμενο ανεβάζουμε level στο αντικείμενο (Private Matches και offline/exhibition εξαιρούνται). Επιπλέον ενσωματώθηκε το Trade-In σύστημα το οποίο μας επιτρέπει να ανταλλάξουμε πέντε αντικείμενα ίδιας σπανιότητας για να λάβουμε ένα τυχαίο αντικείμενο σπανιότητας της αμέσως επόμενης βαθμίδας (uncommon σε rare, rare σε very rare). Σε μελλοντικό update θα δοθεί και η δυνατότητα ανταλλαγών αντικειμένων μεταξύ παικτών.  

Αξιοσημείωτο είναι ότι αριθμός των δωρεάν αντικειμένων έχει αυξηθεί σημαντικά προσφέροντας εκατομμύρια συνδυασμούς. Η επιτυχία του Rocket League διευκόλυνε τη συνεργασία με άλλες εταιρίες κι έτσι είναι διαθέσιμα σε όλους αντικείμενα από άλλα παιχνίδια. Ενδεικτικά αναφέρουμε Witcher 3, Goat Simulator, Portal, Dying Light, Chivalry: Medieval Warfare, Fallout, Unreal Tournament 2004 και Euro Truck Simulator 2. Σε μερικά μάλιστα η συνεργασία είναι αμφίδρομη και υπάρχει λίγη λάμψη από Rocket League σε αυτά.

SOG Rocket League 4Everybody dance!

MISCELLANEOUS STUFF

Το Rocket League ίσως είναι το πρώτο παιχνίδι που ενσωμάτωσε τη δυνατότητα cross-play τόσο θεαματικά και ανώδυνα. Οι παίκτες μπορούσαν να βρουν online μέσω του random matchmaking  συμπαίκτες ή αντιπάλους από το PS4 ή το Steam, μέσω του δικτύου της Psyonix. Το Φεβρουάριο το παιχνίδι κυκλοφόρησε και στην κονσόλα Xbox One. Όπως συμβαίνει και στους παίκτες του PS4 έτσι και στο Xbox One υπάρχει λογοκρισία και δεν μπορούν να δουν το ελεύθερο chat όπως οι PC παίκτες. Έτσι λοιπόν έχει καθιερωθεί το αυτόματο Quick chat. Στο update του Ιουνίου προστέθηκαν 27 νέες εντολές Quick chat, ανοίγοντας νέους ορίζοντες συνεννόησης, επαίνων κι ειρωνείας. Φυσικά πάντα υπάρχει η επιλογή από τις ρυθμίσεις του παιχνιδιού που επιτρέπει ή αποτρέπει τα cross-network παιχνίδια.   

Επιπρόσθετα στο τέλος του αγώνα η νικήτρια ομάδα μπορεί να πανηγυρίσει στα Post-Game Spotlights. Εκεί οι παίκτες επιδεικνύουν την πορεία τους στον αγώνα αποκτώντας πάνω από 20 διαθέσιμους τίτλους όπως Prodigy (3+ γκολ), Aviator (1 aerial γκολ), Guardian Angel (1 epic save), Speed Demon (περισσότερα boost pickups) και Traitor (αυτογκόλ).

Στο competitive μέτωπο βρισκόμαστε στην αυγή της season 3. Στο τέλος της season 2 έγινε καθολικό skill rating reset σε μία προσπάθεια να βελτιωθεί το matchmaking και να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Ακόμα για να καταπολεμηθεί κάπως το smurfing (όταν ένας παίκτης υψηλού επιπέδου παίζει με εναλλακτικούς λογαριασμούς για να πέσει σε χαμηλότερους αντιπάλους) καταργήθηκε το Steam Family Sharing από τους αγώνες competitive. Επιπλέον μπήκαν για πρώτη φορά περιορισμοί στις ομάδες που λαμβάνουν μέρος. Θα πρέπει η διαφορά τους να μην είναι μεγαλύτερη από τρία skill tiers. Τέλος να αναφέρουμε πως κάθε φορά που τελειώνει η season υπάρχει ανταμοιβή (Limited αντικείμενο) ακόμα και γι αυτούς που έκαναν μόνο τους δέκα πρώτους αγώνες κατάταξης.

SOG Rocket League 5Το φθηνότερο Batmobile της αγοράς

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ

Για λόγους πληρότητας θα αναφερθούμε στο περιεχόμενο που είναι προσβάσιμο μόνο μέσω paid DLC. Διαθέσιμα στους PC παίκτες με την αγορά του παιχνιδιού είναι δέκα αμαξάκια. Υπάρχουν άλλα δώδεκα αμαξάκια μαζί με κάποια αντικείμενα που μπορούν να αγοραστούν έξτρα. Αξιοσημείωτα σε αυτά είναι η DeLorean Time Machine που έκανε ντεμπούτο την Back To The Future Day και το Batmobile από το γκαράζ του Bruce Wayne στην ταινία Batman v Superman: Dawn of Justice. Για τους φίλους του NBA υπάρχει σε ένα πακέτο που περιλαμβάνει τις επίσημες σημαίες των ομάδων ως κεραίες. Ενσωματώθηκε  το Showroom, το οποίο δείχνει όλο το DLC περιεχόμενο και επιτρέπει τις αγορές μέσα από το Rocket League. Όπως είναι ξεκάθαρο όλα τα DLC περιλαμβάνουν διακοσμητικά αντικείμενα και σε καμία περίπτωση δε δίνουν κάποιο πλεονέκτημα ή πρόσβαση σε αποκλειστικό gameplay περιεχόμενο/αρένες έναντι των παικτών που αγόρασαν το παιχνίδι χωρίς αυτά.  

SOG Rocket League 6Η θερμοκρασία πέφτει στη Snow Day.

MANY MORE TO COME (?)

Εκτός του επικείμενου trading συστήματος μεταξύ παικτών δεν είναι γνωστά τα υπόλοιπα πλάνα της Psyonix. Μπορεί να μην περίμεναν την τόση επιτυχία του τίτλου σίγουρα όμως ξέρουν να τη διαχειριστούν κάνοντας συντονισμένες κινήσεις και ακούγοντας την κοινότητα. Κι όταν λέμε την κοινότητα εννοούμε όλη την κοινότητα γιατί εν έτη 2016 υποστηρίζουν ακόμα Windows XP & Vista. Το δωρεάν περιεχόμενο είναι με διαφορά πιο πλούσιο και σημαντικό για την εμπειρία του παίκτη σε σύγκριση με τα DLC. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως στο επόμενο update θα δούμε καταπληκτικά πράγματα. To Rocket League ήταν ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2015 και χάρη στη συνεχή υποστήριξη από πλευράς δημιουργών αλλά και τη διαρκώς αναπτυσσόμενη βάση παικτών βελτιώνεται/εξελίσσεται μήνα με το μήνα και κοντράρει στα ίσια τίτλους του 2016. Θα κλείσουμε με τα λόγια μιας σοφής “If you guys don’t play Rocket League yet, I don’t know what’s wrong with you…”.

Κλείνοντας δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε «Χαρούμενα πρώτα γενέθλια, και ακόμη περισσότερες επιτυχίες στη συνέχεια». Ειδικά το τελευταίο το θεωρούμε δεδομένο!


{youtube}L-iepu3EtyE{/youtube}

Kara

Ήρθε σε πρώτη επαφή με το gaming από σπόντα, όμως παρέμεινε σε αυτό από επιλογή. Αγαπημένα παιχνίδια από τότε είναι τα Age Of Empires II, Star Wars Battlefront II και… Tekken 3. Πλέον η ψυχή της ανήκει στο Rocket League. Θα δοκιμάσει παιχνίδια που της τραβούν την προσοχή ανεξαρτήτου είδους, με εξαίρεση τα Horror/Splatter. Όταν δεν παίζει συνήθως θα είναι με κάποιο κόμιξ ανά χείρας ή θα μιλάει για τις ταινίες Star Wars.

8 Comments

  1. Oμιτζί, φαίνεται τέλειο! Πρέπει να το πάρω κάποια στιγμή..

    Και δε θέλω τσιγκουνιές, πριν δυο βδομάδες πέρασε τα 18 μύρια. Και με τα στημ σέηλς στο καπάκι βλέπω να χτυπάει 20άρα σύντομα, αν δεν το έκανε ήδη.

    Χαχα δες κάτι τυπάκια που δεν το έχουν ακόμα! Τι άλλο θα δούμε ρε..

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL