SPECIALS

EARLY ACCESS: THE UNIVERSIM

Το The Universim μου παρουσιάστηκε ως πνευματικός διάδοχος των Populous και Black & White, το οποίο είναι και προσωπικό αγαπημένο God-sim, οπότε δεν μπορούσα να αφήσω την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και να μην σας το παρουσιάσω. Η δημιουργία του τίτλου ξεκίνησε το 2014, ύστερα από πετυχημένη Kickstarter καμπάνια ενώ έχει λάβει και το πράσινο φως στο Steam Greenlight και αισίως βρίσκεται σε Alpha testing, με την Crytivo να δείχνει έτοιμη να μοιραστεί μαζί μας την μέχρι τώρα δουλειά που έχει γίνει.

the universim alpha preview ss1Ψάχνοντας το κατάλληλο σημείο για το “Επίκεντρο” του πολιτισμού μας.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο βάθος έχει και θα έχει στο μέλλον ο τίτλος. Τα περισσότερα God-sims που είχαμε μέχρι τώρα εστίαζαν σε μία πίστα/χάρτη όπου μπορούσαμε να ασκήσουμε τις θείες δυνάμεις μας ώστε να βοηθήσουμε τον πολιτισμό μας να εξελιχθεί, με στόχο να αποκτήσει υπεροχή έναντι των αντίπαλων πολιτισμών. Η διαφορά που κάνει το The Universim είναι στο γεγονός ότι ο πολιτισμός μας ξεκινάει από έναν τυχαία παραγόμενο πλανήτη στην λίθινη εποχή και όταν αποκτήσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, μπορεί να ταξιδέψει σε άλλον πλανήτη είτε γιατί οι πρώτες ύλες του αρχικού έχουν τελειώσει, είτε λόγω επέκτασης της κυριαρχίας του στον γαλαξία. Εάν από την άλλη δεν επιθυμούμε να ερχόμαστε σε σύγκρουση με άλλους πολιτισμούς, μπορούμε να επενδύσουμε σε υποδομές που ωφελούν την ανανέωση των πόρων του πλανήτη ώστε να μην ξεμείνουμε ποτέ από νερό, φυσικό αέριο κλπ.

the universim alpha preview ss5Εδώ βλέπουμε μάγειρα να μαγειρεύει σε παλαιολιθικό Κ.Ψ.Μ.

Βέβαια όλα αυτά αποτελούν υποσχέσεις προς το παρόν μιας και η Alpha έκδοση του παιχνιδιού δεν περιέχει τα στοιχεία αυτά ακόμα. Ακόμη ο κάθε πλανήτης θα έχει το δικό του κλίμα με τις εποχές να επηρεάζουν άμεσα την ζωή των Nuggets μας, που είναι το όνομα των ανθρώπων που απαρτίζουν τον πολιτισμό μας. Όταν έχουμε βαρύ χειμώνα, το νερό στις λίμνες και στις θάλασσες ενδεχομένως να παγώνει ή θα χαλάει η σοδιά στις φάρμες γιατί δεν αντέχουν τις ακραίες θερμοκρασίες. Οπότε θα πρέπει να κάνουμε το θείο καθήκον και να παρέμβουμε αναλόγως ώστε να βοηθήσουμε την κατάσταση.

the universim alpha preview ss3Εμπνέει αέρα αισιοδοξίας το ιατρείο του Witch Doctor…

Η έμπνευση από τα Populous και Black & White είναι εμφανής, ενώ δεν γνωρίζω εάν θα κάνουν την εμφάνισή τους πλάσματα παρόμοια με αυτά που είχαμε στο Black & White. Θα μάθουμε περισσότερα στην επερχόμενη συνέντευξη που ετοιμάζουμε με την Crytivo και αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση προς τους δημιουργούς, γράψτε την στο ανάλογο thread στο forum.

Στον χρόνο που ασχολήθηκα με την τωρινή Alpha, αν και με περιορισμένα χαρακτηριστικά στην διάθεσή μου, είδα ότι το παιχνίδι είναι πολλά υποσχόμενο. Η Crytivo υπόσχεται πως σύντομα θα κυκλοφορήσει το αναμενόμενο update για την βελτιωμένη τεχνητή νοημοσύνη των Nuggets, με την οποία συνάντησα προβλήματα αφού αρκετές φορές έφευγαν από το χωριό ψάχνοντας νερό η φαΐ, το οποίο ήταν ακριβώς δίπλα τους και να καταλήγουν να πεθαίνουν κάπου μακριά επειδή δεν κατάφεραν να γυρίσουν ποτέ. Από την άλλη, η συνολική απόδοση του τίτλου ήταν άψογη, έχοντας σταθερά πάνω από 100 fps στις πιο υψηλές ρυθμίσεις που είναι διαθέσιμες τώρα, κάτι που περιμένω να μην ισχύει σε τέτοιο βαθμό όταν γίνει η προσθήκη πανίδας σε συνδυασμό με την καλύτερη AI. Τα γραφικά έχουν καρτουνίστικο ύφος, ενώ τα μηνύματα που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μαζί με τα loading screens και τα tooltips των κτηρίων και δυνάμεων έχουν έξυπνο και χιουμοριστικό χαρακτήρα.

the universim alpha preview ss2Δείγμα απο τα εκτενή tooltips.

Βέβαια μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια Alpha έκδοση, οπότε τα όποια προβλήματα υπάρχουν είναι αναμενόμενα και δικαιολογούνται. Τα χαρακτηριστικά που έχει αυτή τη στιγμή το The Universim είναι λίγα και περιορίζεται στην λίθινη εποχή μόνο ενώ έχουμε πρόσβαση σε συγκεκριμένο αριθμό κτηρίων και θεϊκών δυνάμεων. Μπορούμε για παράδειγμα να χτίσουμε πηγάδια, μαγειρεία και μικρά λιμάνια για τους ψαράδες μας, ενώ με τις δυνάμεις μας μπορούμε να εμπνεύσουμε την γρηγορότερη κατασκευή κτηρίων ή να γονιμοποιήσουμε(!) τις γυναίκες ώστε να αναπαραχθούν γρηγορότερα.

the universim alpha preview ss4Ο βαρύς χειμώνας σχεδόν αποδεκάτισε τα Nuggets μας…

Ύστερα από το απογοητευτικό Godus από τον άνθρωπο που ουσιαστικά εξέλιξε το είδος, το The Universim αποτελεί την πιο αισιόδοξη προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Αναμένω με ανυπομονησία τα επερχόμενα updates ώστε να εμπλουτιστεί ο τίτλος με περισσότερα mechanics για να δω την αλληλεπίδραση μεταξύ τους και αν είστε λάτρεις του είδους, έχετε το σίγουρα στα υπόψιν σας.

Για περισσότερες πληροφορίες μείνετε συντονισμένοι για την επερχόμενη συνέντευξη με την Crytivo, ενώ μέχρι τότε μπορείτε να ρίχνετε μια ματιά και στα επίσημα κανάλια της ομάδας στο Steam,την επίσημη σελίδα του Universim και την FB σελίδα.

Απέθαντος Γελαδάρης

Στέφανος Βίσκοβιτς Ο Στέφανος Βίσκοβιτς αρνείται να γράψει πάνω από 150 χαρακτήρες για το βιογραφικό του. Υποστηρίζει ακράδαντα πως η γενιά του δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς από το Τουίτερ του Διαβόλου.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL