SPECIALS

Light Don’t Fail Me : Επιβιώνοντας στην ένδοξη μαυρίλα του Darkest Dungeon

Η παρουσίαση-ραψωδία του συντρόφου Πάβελ για το επικό, ανυπέρβλητο και εξαίσια απελπιστικό Darkest Dungeon, δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο τίτλος, όπως λυσσαλέα και ορθότατα διατύπωσε, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα και πλέον εθιστικά παιχνίδια της πενταετίας. Γοτθικός τρόμος, αγνή, πρωτόγονη σατανίλα, τόνοι μαύρου χιούμορ, ατελείωτο στρατηγικό βάθος και προσοχή στην παραμικρή του λεπτομέρεια, καθιστούν το Darkest Dungeon ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον πολυπόθητο τίτλο GOTY 2016.

Το παιχνίδι έχει κατορθώσει να με κάνει να χάσω τον ούτως ή άλλως ελάχιστο ύπνο μου. Η «άλλο ένα run, ένα μικρό, στα γρήγορα και μετά θα πάω για ύπνο, αλήθεια» μαγεία του, με έχει κάνει να παρατήσω οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι κουτσόπαιζα αυτές τις μέρες και να αφοσιωθώ ψυχή τε και σώματι στο Σκοτεινότατο Μπουντρούμι. Το άρθρο που ακολουθεί, συγκεντρώνει μερικά χρήσιμα συμπεράσματα που άντλησα από τις πρώτες είκοσι ώρες ενασχόλησής μου με το παιχνίδι. Είθε να σας κρατήσουν ζωντανούς στο βαθύτερο σκοτάδι. Όταν η δάδα σβήνει και οι βρυχηθμοί σχηματίζουν αλλόκοσμες συλλαβές. Όταν οι γεωμετρίες συνωμοτούν ενάντια στην τσακισμένη, κουρελιασμένη λογική σας. Όταν αποφασίσετε πως η Αληθινή Ζωή είναι μια ψευδαίσθηση και πως το μόνο που υπάρχει είναι η ανέλπιδη προσπάθεια θριάμβου απέναντι στο Σκοτεινότατο.

DD1“Δυο έφτασαν με την άμαξα…”

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Η σωστή αρχή στο Darkest Dungeon είναι απείρως σημαντικότερη απ’ όσο φαντάζεσθε. Ξεκινάτε την περιπέτεια με το cult δίδυμο Reynauld και Dismas και μάλιστα υφίσταται ειδικό achievement για όσους κατορθώσουν να φέρουν τους δυο αυτούς χαρακτήρες στο τελικό μπουντρούμι του παιχνιδιού. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ακριβώς 0% των χρηστών του Steam έχουν ξεκλειδώσει το σχετικό achievement, οπότε μην αγχωθείτε ιδιαίτερα για την μακροημέρευση του Ιππότη και του Ληστή.

Και μπορεί οι πρώτοι αυτοί χαρακτήρες σύντομα να γίνουν τροφή για τα σκουλήκια, αλλά θα πρέπει να επιβιώσουν τουλάχιστον των πρώτων, tutorial μαχών ενάντια στους ληστές του δάσους. Επικεντρωθείτε στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη εξολόθρευση των εχθρών, χρησιμοποιώντας abilities υψηλής ζημιάς/αξίας απέναντι τους. Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας του Darkest Dungeon και ένας που θα πρέπει να εμπεδώσετε καλά, εάν θελήσετε να φτάσετε στο τέλος του. Το αργό, στρατηγικό παιχνίδι με χρήση DOT (Damage Over Time) ικανοτήτων, ουσιαστικά περιορίζεται στα bosses του παιχνιδιού. Οι μικροσυμπλοκές είναι προς το άμεσο συμφέρον σας να επιλύονται το ταχύτερο δυνατόν, καθώς μάχες που τραβάνε πέρα από 4-5 γύρους, συσσωρεύουν μεγάλο στρες στους χαρακτήρες σας, κόστος δυσανάλογο της ανταμοιβής που αποκομίζετε δηλαδή.

DD2“Into The Pot!”

ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Πρώτο σας μέλημα είναι να αναβαθμίσετε την Άμαξα (Coach), αυξάνοντας τόσο το μέγεθος του διαθέσιμου roster ηρώων/κακομοίρηδων σας όσο και τον αριθμό των «κουνελιών» που έρχονται κάθε εβδομάδα στην καταραμένη σας πόλη. Αν και στην αρχή τα περισσότερα κτήρια του Hamlet είναι κλειδωμένα, πολύ σύντομα θα αποκτήσετε πρόσβαση σε όλα. Μέχρι να συμβεί αυτό, ξοδέψτε μονάχα για την αναβάθμιση της άμαξας. Αργότερα, θυμηθείτε πάντοτε να κάνετε πρώτα τα upgrades που ρίχνουν τις τιμές είτε της εκπαίδευσης, είτε της θεραπείας των ηρώων σας και μόνον τότε να προχωράτε σε αναβάθμιση ικανοτήτων ή εξοπλισμού τους. Μακροπρόθεσμα, τα ποσά μαζεύονται και είναι ιδιαίτερα εύκολο να την πατήσεις φρικτά και να ξεμείνεις να grindάρεις στα κουτουρού Lvl. 1 αποστολές για πάντα και για πάντα.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ

Το Darkest Dungeon μπορεί να αναλυθεί σε δεκάδες, ίσως εκατοντάδες σελίδες και αυτός φυσικά δεν είναι ο σκοπός του παρόντος μίνι-οδηγού. Ήθελα να επικεντρωθώ μονάχα σε ορισμένες μικρές, αλλά ιδιαίτερα σημαντικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να έχετε μια «ομαλή» εισαγωγή στα διεστραμμένα μυστήρια του παιχνιδιού και να μην το εγκαταλείψετε προτού αντιληφθείτε το βάθος του εθισμού που δύναται να προσφέρει. Οι δυο πρώτοι τύποι dungeons που προσφέρονται είναι οι Skirmish και Scouting. Στους Skirmish, με διαφορά τους ευκολότερους από τους δυο, θα πρέπει να ολοκληρώσετε το 100% των δωματίων-μαχών ενώ αντίθετα στους Scouting, απλώς να εξερευνήσετε το 90% των δωματίων ενός μπουντρουμιού. Αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως το Scouting είναι ευκολότερο, τα randomly generated επίπεδα του παιχνιδιού, πολύ συχνά μπορεί να δημιουργήσουν ένα αρχικό, short dungeon με δυο ή τρεις το πολύ μάχες σε αυτό. Μπορείτε λοιπόν, αφού ξεμπερδέψετε με αυτές και έχετε την «καβάτζα» του Complete Quest, να συνεχίσετε να εξερευνάτε και να συλλέγετε θησαυρούς εάν οι ήρωές σας είναι σε καλή κατάσταση. Εάν όχι, αποχωρείτε με το κεφάλι ψηλά και όλες τις σκληρά κερδισμένες αμοιβές σας.

DD3“Μεγάλοι Αρχαίοι, θυμηθείτε τί σας υποσχέθηκε ο υπηρέτης σας και χαρίστε του την Δύναμη της Αβύσσου!”

Οι μόνες προμήθειες στις οποίες αξίζει πραγματικά να επενδύετε όσο οι χαρακτήρες σας είναι ακόμη χαμηλού επιπέδου, είναι η τροφή και οι δάδες. Οκτώ και οκτώ για short dungeons, δέκα έξι για medium και είκοσι τέσσερα από το καθένα για τα long. Εάν χρειαστεί κάποια στιγμή να ξεφορτωθείτε κάποιο από τα δυο στο όνομα της φιλαργυρίας, προτιμήστε να πετάξετε τροφή, καθώς οι δάδες είναι απείρως χρησιμότερες, τουλάχιστον στο αρχικό παιχνίδι.

Από εκεί και πέρα, φροντίστε οι ομάδες σας να έχουν απαραίτητα healer (Vestal ή Occultist) και Tank (Crusader, Leper ή Man-at-Arms). Από εκεί και πέρα, πειραματίζεσθε ελεύθερα με τις υβριδικές DPS/Support κλάσεις, ανάλογα με το στυλ παιχνιδιού που προτιμάτε. Αν και η ταχεία εξόντωση των αντιπάλων είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για τα πρώτα στάδια του παιχνιδιού, είναι καλό να αποκτήσετε σωστές συνήθειες, καθώς είναι οι μοναδικές που θα απαλύνουν την απόγνωση των διαρκών wipes στα long dungeons του mid-game.

Και για να κλείσω αυτή τη σύντομη εισαγωγή στα μυστήρια του Σκοτεινότατου, να τονίσω πως θα πρέπει να ξεχάσετε την «παραδοσιακή» RPG σκέψη σας. Οι αγαπημένοι σας ήρωες, τα άτρωτα φαβορί, απέχουν μόλις ένα σατανικό boss fight από το θλιβερό τους τέλος. Θα πρέπει να μανατζάρετε τουλάχιστον τρεις (ακόμη καλύτερα τέσσερις) ομάδες ηρώων, σε διαρκές rotation. Ενόσω οι «καλοί» θα ξεκουράζονται στην πόλη, οι νιούφηδες θα έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν πως αξίζουν μια ευκαιρία. Εάν διαπιστώσετε πως κάποιος απλώς σας κοστίζει σε θεραπείες ενώ στα dungeons “σέρνεται” και αποτελεί τελευταίο τροχό της αμάξης, μην διστάσετε να τον ξεφορτωθείτε.

Ιδανικά, θα πρέπει κάθε χαρακτήρας σας, σε κάθε turn, να συνεισφέρει κάτι ουσιώδες ως προς την τελική σας επικράτηση. Ή τουλάχιστον, όση ψευδαίσθηση αυτής, σας επιτρέψουν οι Σκοτεινοί Θεοί απόψε.

Υπάγετε τώρα, η Άβυσσος καλεί το αίμα σας…

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

9 Comments

 1. Με τεράστια λύπη βλέπω να απομακρύνεσαι από την Ορθοδοξία της gaming δημοσιογραφίας Αδερφέ Κουτσούκο. Όπως μας έχει παραδοθεί στους θρυλικούς παπύρους της μυθικής Αράδαινας, είναι “Αρχίζοντας την περιπέτεια”, ουχί “Ξεκινώντας”.

 2. +22 Stress Damage και ξεκινάω το αυτομαστίγωμα ΤΩΡΑ. Ήμουν σίγουρος πως είχα πετύχει σωστά το μαγικό τίτλο του “Καλύπτω το μισό ρηβιού με ανούσια LOOK AT PAINTING, TAKE PAINTING (+2)”.

 3. Εντάξει το ομολογώ, ποτέ δεν ήμουν φαν των party-based dungeon-crawlers! Αλλά το συγκεκριμένο φαίνεται ότι αγγίζει όλες τις κατάλληλες ψυχικές μου νότες για να με κάνει να ασχοληθώ μαζί του (κοινώς τρέχει το σαλάκι), οπότε και έχει μπει στην κορυφή της λίστας μόλις καθαρίσω και το τελευταίο μποσάκι στο Dark Souls…

  Επίσης για κάποιο σαδιστικό λόγο θέλω πολύ να δω την ομάδα του αρκιού να χαροπαλέβει στο σκοτεινότατο μπουντρούμι… Εμπροστοφυλακή Πάβελ ο πελεκοφόρος με τον Μποράτσο τον μαχαιροβγάλτη και στα μετόπισθεν ο Χέλιον ο τυμβωρύχος και ο Σέφιρ ο ακροβολιστής! PogChamp

 4. On it μόλις γυρίσω στο σπίτι.

  Χτες έφαγα TPK σε boss από δική μου βλακεία (βάρεσα τον Wilbur με ένα crit) αντί να ακούσω τους ήρωες και να λιώσω τον Swine Prince. Καινούργια ψωμιά μπήκανε στην ομάδα. Όλως τυχαίως έχουν ονόματα από το RQ. Ο Hellion δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από… Hellion. Γυναίκα μεν, αλλά τι να κάνουμε. Ο Borracho είναι ο Jester της παρέας, βαράει buffs και σολίδια για το party. 😉

 5. Στο DD αποδέχομαι Jester και Occultist, είναι τα μόνα δυο κλάσιζ που αναγνωρίζω. Είμαι τσέτλεμαν δα.

  Όλσο, Γεράνιο, ο Swine Prince, γίνεται enraged και μπαφάρεται, με συχνότερα κρίτικαλς έτσι και του φας το μικρό. Την πρώτη φορά το πήγα έτσι και σφούγγισε το πάτωμα με την ομάδα μου λόγω του φρικτού DPS του. Την δεύτερη, παρότι έσφαξα το Γουίλμπουρ από την αρχή, ήμουν τόσο προετοιμασμένος (Leper tank να χηλάρεται άγρια, Occultist να βαράει healing 24άρια crits, Houndmaster να stunάρει και Crusader να δέρνει) που τον εσφάξαμε το γουρουνιάρη, θρηνώντας μονάχα τον Houndmaster.

 6. Τσιμπησα και γω την gog εκδοση μετα απο ΤΟΣΑ καλα λογια εδω μεσα….
  Μετα την συντομη εγκατασταση, το εβαλα ‘λιγο πριν κοιμηθω’…. τελικα αργησα να κοιμηθω

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN