REVIEWS

BROKEN SWORD 5: THE SERPENT’S CURSE Part One

Πάντα μου άρεσαν τα Broken Sword. Αν και δεν άνηκαν ποτέ στη ελίτ των adventures που έχω παίξει, η ενασχόλησή μου μαζί τους αποτελούσε πάντοτε μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Φυσικά, όταν έγινε γνωστό ότι ο Charles Cecil, ο ιθύνων νους πίσω από τους χαρακτήρες και τη βασική ιστορία και των τεσσάρων Broken Sword που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι πρότινος, σκόπευε να ξεκινήσει μια Kickstarter καμπάνια για τη χρηματοδότηση του πέμπτου Broken Sword, το οποίο θα αποτελούσε μια «επιστροφή στις ρίζες», με χαροποίησε ιδιαίτερα και έσπευσα αμέσως να γίνω ένας από τους backer.

Βέβαια το γεγονός ότι τελικά, παρ’ όλο που το παιχνίδι είχε ήδη καθυστερήσει για πάνω από 6 μήνες από την αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας (αναμενόταν κάπου μέσα στον Απρίλιο του τρέχοντος έτους), χωρίστηκε σε δύο επεισόδια, προκάλεσε μια ελαφρά απογοήτευση στις τάξεις των απανταχού backers (και όχι μόνο), αλλά εφόσον αυτή η απόφαση πιθανότατα θα είχε θετικό αντίκτυπο στο τελικό αποτέλεσμα, το «κατάπιαμε» χωρίς πολλά λόγια. Αξίζε όμως τελικά η αναμονή;

ΦΟΝΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ

Το Broken Sword 5: The Serpent’s Curse ξεκινά με μια ελαφρώς αινιγματική εισαγωγή που μας μεταφέρει στην Ισπανία της δεκατίας του ’30, λίγο πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και στη συνέχεια παρακολουθούμε τους αγαπημένους ήρωες George Stobbart, ο οποίος εργάζεται πια σε μια ασφαλιστική εταιρία, και Nico Collard, τη γνωστή Γαλλίδα δημοσιογράφο, να συναντιούνται τυχαία σε μια γκαλερί στο Παρίσι, ύστερα από αρκετό καιρό. Ολα κυλούσαν ομαλά, όταν εντελώς ξαφνικά ένας «ντελιβεράς» πιτσαδόρος με κράνος μοτοσυκλέτας μπαίνει οπλοφορώντας στη γκαλερί, αρπάζει ένα πίνακα και στη προσπάθεια διαφυγής του σκοτώνει τον ιδιοκτήτη της, Henri. Αυτό που εκ πρώτης όψεως έμοιαζε ως μια καθαρά τυπική υπόθεση της αστυνομίας, σύντομα ο George και η Nico ανακαλύπτουν ότι έχει πολλές προεκτάσεις: γιατί ο κλέφτης πήρε μόνο αυτόν το πίνακα, ενώ στη γκαλερί υπήρχαν κι άλλοι μεγαλύτερης τιμολογιακής αξίας; Για ποιο λόγο ο πάστορας που ήταν παρών στη γκαλερί επέμεινε ότι ο πίνακας αυτός, ονόματι “La Malediccio”, αποτελεί προϊόν του Διαβόλου; Είναι απλά τρελός ή όντως γνωρίζει κάτι; Πώς εμπλέκεται ο Ρώσος μαφιόζος Medovsky και τι σχέση έχουν οι Gnostics που τόσο πολύ έχουν κυνηγηθεί ανά τους αιώνες από τη Δομινικανή Εκκλησία;

Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που θέτει το πρώτο επεισόδιο του Broken Sword 5 σε μια ιστορία που κυμαίνεται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό που έθεσε τα πρώτο παιχνίδι της σειράς. Θεωρίες συνωμοσίας, εγκλήματα, ταξίδια ανά την Ευρώπη, όλα όσα θα περιμένατε από ένα τέτοιο adventure βρίσκονται εδώ…ή τουλάχιστον δείχνουν να βρίσκονται, καθώς το πρώτο επεισόδιο της σειράς τελειώνει με ένα μεγαλοπρεπές cliffhanger, ακριβώς στο σημείο που ιστορία αρχίζει να απογειώνεται. Σε αυτή τη φάση λοιπόν δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε εξ’ ολοκλήρου το σενάριο του παιχνιδιού, αλλά αρκούμαστε να αναφέρουμε ότι είναι αρκετά ενδιαφέρον, έστω και αν στην αρχή δυσκολεύεται κάπως να βρει το ρυθμό που θα κεντρίσει την περιέργεια του παίκτη.

Broken Sword 5 Shot1
Ο George και η Nico για μια ακόμη φορά σε γνώριμο μέρος. Σε γαλλικό cafe!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Το Broken Sword 5 είναι ένα παραδοσιακό third person point ‘n’ click adventure και αν έχετε παίξει έστω και ένα στη ζωή σας, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να προσαρμοστείτε. Τα πάντα πραγματοποιούνται με τη χρήση του mouse και με το αριστερό κλικ (για να κάνετε use, talk, look, pick-up, να συνδυάσετε αντικείμενα στο inventory σας κλπ), ενώ με το δεξί κλικ λαμβάνετε μια πιο λεπτομερή περιγραφή του αντικειμένου που σημαδεύετε με τον κέρσορα. Οι γρίφοι του παιχνιδιού βασίζονται στις γνωστές φόρμες που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες στο είδος: καλή εξερεύνηση του χώρου, αξιοποίηση των στοιχείων και των αντικειμένων που μαζεύετε και συνομιλίες με τους διάφορους χαρακτήρες για να βγάλετε τα ανάλογα συμπεράσματα προκειμένου να λύσετε τα προβλήματα που προκύπτουν.

Στο παιχνίδι ελέγχετε κυρίως τον George και σε κάποιες περιπτώσεις τη Nico, ενώ συχνά οι δύο πρωταγωνιστές μοιράζονται την ίδια οθόνη χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επιλογής ποιον από τους δύο θα χειριστείτε. Ο λόγος είναι ότι το Broken Sword 5 ακολουθεί συνολικά μια γραμμική πορεία (στο πρώτο επεισόδιο τουλάχιστον), οι διαθέσιμες περιοχές που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι λίγες και σπάνια το παιχνίδι σας αφήνει να φύγετε από αυτές, αν πρώτα δεν ολοκληρώσετε μια σειρά από ενέργειες. Αν κάτι τέτοιο πιστεύετε ότι κατεβάζει κατακόρυφα το δείκτη της πρόκλησης, δεν έχετε καθόλου άδικο, καθώς γενικότερα οι γρίφοι του παιχνιδιού κυμαίνονται σε χαμηλό επίπεδο δυσκολίας.

Broken Sword 5 Shot2
Τα “κάλλη” της Nico θα σας βοηθήσουν αρκετές φορές για να πετύχετε τους στόχους σας…

Η λύση του κάθε γρίφου συνήθως βρίσκεται μπροστά σας και αρκεί μια στοιχειώδη αναζήτηση στα αντικείμενα του περιβάλλοντος ή/και του inventory σας για να την ανακαλύψετε. Οι γρίφοι ακολουθούν ως επί το πλείστον το μονοπάτι της λογικής, με εξαίρεση τρεις-τέσσερις που θα χρειαστεί να βάλετε λιγάκι τη φαντασία σας να δουλέψει, όπως π.χ. ο γρίφος με τη πινακίδα του μικροπωλητή ή το πως θα ανοίξετε το φεγγίτη. Ειδικά για τον προαναφερθέν γρίφο με τη πινακίδα, η λύση μου προέκυψε εντελώς συμπτωματικά, καθώς το σύμπαν συνωμότησε υπέρ μου και η τηλεόραση, μια από τις λίγες φορές που είναι ανοιχτή, έπαιζε μια ταινία που ήταν η απάντηση του γρίφου! Συνολικά όμως δεν θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερα προβλήματα στο να προχωρήσετε, οι στόχοι σας κάθε φορά είναι πάντοτε ξεκάθαροι, οπότε προτείνω, εκτός αν είστε εντελώς καινούριος παίκτης adventure, να απενεργοποιήσετε εντελώς το προαιρετικό hint-system, το οποίο ουσιαστικά σας δίνει τη λύση στο πιάτο.

Ασχετα με τις όποιες ενστάσεις υπάρχουν για τη δυσκολία των γρίφων, το Broken Sword 5 τα καταφέρνει καλά σε επίπεδο διαλόγων, οι οποίοι είναι αρκετά προσεγμένοι, δεν πάσχουν από φλυαρία και διακατέχονται από μια λεπτή πινελιά χιούμορ, που είναι άλλωστε και το σήμα κατατεθέν της σειράς. Σε αυτό βοηθά και το καστ των χαρακτήρων, το οποίο είναι καλοδουλεμένο και με αξιοζήλευτη ποικιλία, με ορισμένους παλιούς γνώριμους να επιστρέφουν (όπως π.χ. ο Sergeant Moue) και τους καινούριους να διαθέτουν αρκετά μοναδικά χαρακτηριστικά που τους κάνουν ξεχωριστούς και με προσωπικότητα – ο καθένας με τα δικά του κίνητρα και σκοπούς. Πραγματικά αξιόλογη η δουλειά της Revolution Software σε αυτό το τομέα.

Πάντως, παρ’ όλο που το παιχνίδι κάθε άλλο παρά δύσκολο είναι, θα χρειαστείτε τουλάχιστον έξι ώρες μέχρι να φτάσετε στο τέλος του, κάτι που κρίνεται ικανοποιητικό αν υποθέσουμε ότι το δεύτερο μέρος θα είναι ίσης ή μεγαλύτερης διάρκειας, με (ελπίζουμε) πιο σύνθετους γρίφους.

Broken Sword 5 Shot3
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λύση των προβλημάτων σας είναι πολύ απλή.

BROKEN SWORD IS BACK

Το Broken Sword 5 συνδυάζει «ζωγραφιστά» 3D μοντέλα με μια τεχνοτροπία που θυμίζει πολύ τα Runaway της Pendulo Studios και περιβάλλοντα δύο διαστάσεων με πολύ καλά αποτελέσματα. Οι αρτίστες της Revolution Software έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά αποδίδοντας λεπτομερή backgrounds και καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες, οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλή ανάλυση και έχουν ένα μικρό θεματάκι με το animation που κάποιες φορές δεν είναι τόσο «αληθοφανές» όσο θα μπορούσε. Η Revolution έχει υποσχεθεί όμως ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα «1080p patch», που θα βελτιώνει ακόμα περισσότερο την εικόνα του παιχνιδιού, αν και προσωπικά δηλώνω ικανοποιημένος από το ήδη υπάρχον αποτέλεσμα.

Οσον αφορά το ηχητικό κομμάτι, το παιχνίδι κερδίζει πόντους κυρίως λόγω των voice-over, τα οποία είναι υψηλών προδιαγραφών, με τον Rolf Saxon να ενσαρκώνει επιτυχημένα για πέμπτη φορά τον George Stobbart, χωρίς βέβαια οι υπόλοιποι ηθοποιοί να υπολείπονται σε ποιότητα. Αντίθετα το soundtrack δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο, περνά μάλλον απαρατήρητο καθώς ο ρόλος του περιορίζεται σε κάποια τυπικά ατμοσφαιρικά κομμάτια, ενώ το μοναδικό αξιοσημείωτο είναι οι δυο αναπάντεχες «ροκιές» που γράφτηκαν ειδικά για το παιχνίδι, με το «Jasmine» να είναι αρκετά κολλητικό.

Συνοψίζοντας, η πολυαναμενόμενη πρώτη Kickstarter προσπάθεια της Revolution Software που βγαίνει στο φως κρίνεται ως αξιόλογη και αν το δεύτερο μέρος καταφέρει να διορθώσει τα σημεία που υστερεί το πρώτο (επίπεδο δυσκολίας γρίφων και γραμμικότητα) και ανταποκριθεί στις προσδοκίες που δημιουργεί το αρκετά υποσχόμενο σενάριο, θα πρόκειται για ένα από τα καλύτερα adventure της σειράς και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα των τελευταίων ετών συνολικά. Εν αναμονή λοιπόν.

Pros

 • Ενδιαφέρουσα ιστορία με καλογραμμένους διαλόγους, στα πρότυπα της σειράς
 • Πολύ όμορφα γραφικά
 • Επιστροφή στις παραδοσιακές point ‘n’ click ρίζες της σειράς

Cons

 • Εύκολοι γρίφοι, ιδίως οι έμπειροι adventurers δεν θα δυσκολευτούν σχεδόν καθόλου
 • Γραμμικός σχεδιασμός δράσης που απλοποιεί ακόμα περισσότερα τα πράγματα
 • Ατιμα cliffhangers…
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

4 Comments

 1. Ποτέ δεν ήμουν τεράστιος φάν της σειράς (τα δε 3 και 4 ήταν ως επί το πλείστον “eeeeeh” παιχνίδια) αλλά ακόμη θυμάμαι πόση εντύπωση μου είχε κάνει το ντέμο του Broken Sword που έπαιξα τω καιρώ εκείνω, με την εισαγωγή στο Παριζιάνικο καφέ. Φάνταζε ένας ολόκληρος υπέροχος νέος κόσμος τότε.

  Το 5 δείχνει να πηγαίνει ξανά προς τα εκεί, οπότε εφόσων ολοκληρωθεί σε ένα δυνατό σύνολο, ψήνομαι να το χτυπήσω, και φούλ πράις ακόμη.

  YΓ Ο μόνος λόγος που δε γράφει ο Μάνος του Νουμενέρα είναι γιατί δεσμεύτηκε πως θα τελειώσει πρώτα τα Fallout 1 & 2 και θα ποστάρει τα σχετικά Let’s Play βίδεα στο κανάλι του στο YouTube. Hint: NSFW!

 2. Πολύ όμορφο review!
  Όντως το BS5 δείχνει η “σωστή” συνέχεια των Νο 1 και 2 (αλλά και του 2.5, μην το ξεχνάμε κι αυτό) και πολύ χαίρομαι που η σειρά επέστρεψε στις ρίζες της.
  Κάτι μου λέει ότι η συνολική διάρκειά του θα είναι περί τις 12 ώρες, εκτός αν ο Cecil και η ομάδα του έχουν προνοήσει να κρατήσουν το καλύτερο για το τέλος, ειδικά από τη στιγμή που αποφασίσανε να σπάσουν το παιχνίδι σε δύο μέρη. Είδωμεν….

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elGreek