REVIEWS

DARKOUT

Συνηθίζουμε να κατηγορούμε τους δημιουργούς των tripl…. των πρωτοκλασάτων παιχνιδιών για έλλειψη ιδεών και τάσεις μιμητισμού, όμως και οι indie developers δεν πηγαίνουν πίσω! Μετά την απίστευτη επιτυχία του Minecraft και την λιγότερο εντυπωσιακή αλλά πάλι αξιοσημείωτη επιτυχία του Terraria, οι indie developers ρίχθηκαν με ζήλο στην ανάπτυξη παιχνιδιών που ακολουθούν το βασικό πρότυπο ενός building game. Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε η beta του Starbound και τώρα έχουμε την κυκλοφορία του Darkout, ενός παιχνιδιού που θα μπορούσε αρχικά να ταξινομηθεί ως Terraria clone αλλά με ορισμένες ενδιαφέρουσες παραλλαγές που ενδέχεται να προσελκύσουν το κοινό. Οι developers φαίνεται να στοχεύουν στους gamers που έχουν ήδη αποκτήσει κάπoια πείρα παίζοντας άλλα δημοφιλή παιχνίδια του είδους και τώρα ψάχνουν κάτι διαφορετικό, πιο sci-fi, ίσως κάτι ελαφρώς πιο σκοτεινό και hardcore. Και όταν λέω σκοτεινό, κυριολεκτώ!

Ο πρωταγωνιστής του Darkout εκτελεί αναγκαστική προσγείωση σε έναν άγνωστο, αφιλόξενο πλανήτη όταν το διαστημόπλοιό του παθαίνει βλάβη. Μόνος κι έρημος με τα άγρια θηρία, θα πρέπει να περισώσει ό,τι μπορεί από τις προμήθειες του σκάφους και να προσπαθήσει αρχικά να επιβιώσει, χτίζοντας ένα στοιχειώδες καταφύγιο και εξερευνώντας το περιβάλλον για πολύτιμες resources ώστε να κατασκευάσει νέα αντικείμενα που θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσής του. Αν λοιπόν έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με κάποιο παρόμοιο παιχνίδι τότε θα γνωρίζετε ήδη οτι οι πρώτες ώρες του παιχνιδιού περιλαμβάνουν κυρίως εξερεύνηση, συλλογή πόρων από διάφορα σημεία και… πολύ σκάψιμο! Το υπέδαφος του πλανήτη του Darkout διαθέτει διάφορες πρώτες ύλες, η επεξεργασία και αξιοποίηση των οποίων θα επιτρέψει την κατασκευή πολλών χρήσιμων αντικειμένων. Η sci-fi θεματολογία του Darkout σημαίνει οτι δεν περιοριστείτε σε πρωτόγονα εργαλεία όπως σπαθιά, σκαπάνες και μεταλλικές πανοπλίες αλλά θα φτάσετε κάποια στιγμή να κατασκευάζετε υπολογιστικά συστήματα, ενεργειακά όπλα και… jetpacks!

Darkout4Για να φτάσετε σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί πολλή δουλειά και άλλη τόση υπομονή.

Το βασικό πρόβλημα αυτού του αρχικού σταδίου εντοπίζεται στο υποτυπώδες και μάλλον ανεπαρκές tutorial που περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα και δεν εξηγεί στον παίκτη τις λεπτομέρειες του crafting system ούτε τα πιο πρωτότυπα στοιχεία του Darkout όπως το στοιχείο της έρευνας (research). Ακολούθησα προσεκτικά τις οδηγίες αλλά είμαι σίγουρος οτι, αν δεν είχα ήδη κάποια εμπειρία από τα Minecraft και Terraria, δεν θα ήξερα τι πρέπει να κάνω για να προχωρήσω το παιχνίδι. Το interface θα μπορούσε επίσης να είναι πιο ξεκάθαρο και σαφές ως προς τις διάφορες λειτουργίες του αφού ορισμένα πράγματα δεν εξηγούνται καθόλου και ο παίκτης θα πρέπει να τα ανακαλύψει πειραματιζόμενος. Για παράδειγμα, η κατασκευή πολλών αρχικών αντικειμένων απαιτεί την ύπαρξη furnace (κλίβανου) ο οποίος όμως δεν εμφανιζόταν καθόλου στη λίστα του crafting και του research οπότε δεν είχα ιδέα για το πώς θα έπρεπε να τον φτιάξω! Κάποια στιγμή, μετά από αρκετά λεπτά άσκοπης περιπλάνησης και τυχαίας συλλογής resources παρατήρησα οτι ο furnace είχε επιτέλους εμφανιστεί στη λίστα του research. Πώς έγινε αυτό; Συνδέεται με τη συλλογή των research points, μήπως με την ανακάλυψη συγκεκριμένης resource, ίσως με το πέρασμα του χρόνου; Δεν είχα ιδέα!

Για να βοηθήσω λοιπόν τους νέους παίκτες που θα θελήσουν να ασχοληθούν με το Darkout, ιδού ένας σύντομος οδηγός για τα αρχικά στάδια του παιχνιδιού: Πάρτε τα αντικείμενα που υπάρχουν στο κατεστραμμένο σκάφος, διαλύστε το ίδιο το σκάφος για να πάρετε επιπλέον resources, μαζέψτε αρκετή ξυλεία κόβοντας δέντρα και χτίστε ένα πρόχειρο καταφύγιο κατασκευάζοντας wooden blocks, wooden walls και 1-2 wooden doors. Από εκεί και πέρα αρχίστε να μαζεύετε resources και δώστε ιδιαίτερη βάση στο ξύλο, την πέτρα, την άμμο, τον χαλκό και την πίσσα καθαρίζοντας ταυτόχρονα τους εχθρούς για να μαζεύετε shadow essence. Ο πλανήτης του Darkout (ο οποίος δημιουργείται με procedural generation όταν ξεκινάτε ένα νέο παιχνίδι) είναι πολύ σκοτεινός ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε το πρώτο σας καθήκον θα πρέπει να είναι ο εφοδιασμός με μπόλικες πηγές φωτός. Μάλιστα το περιβάλλον είναι τόσο σκοτεινό που προσωπικά με κούρασε, αφού αναγκαζόμουν να κινούμαι συνεχώς στο μαύρο σκοτάδι και να σκάβω στα τυφλά. Ορισμένοι παίκτες θα εκτιμήσουν τον σκοτεινό και ατμοσφαιρικό κόσμο του Darkout, άλλοι όπως εγώ ενδεχομένως να ήθελαν λίγο περισσότερο φως. Μην ξεκινήσετε την οποιαδήποτε εξόρμηση στην εξοχή χωρίς άφθονες light sources!

Darkout3Laser rifle μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ.

Η εξερεύνηση πάντως ανήκει στα δυνατά σημεία του Darkout γιατί ο κόσμος του είναι πραγματικά πανέμορφος, με φανταστικά εφέ φωτισμού και εντυπωσιακή απεικόνιση του περιβάλλοντος. Μπορεί το σκοτάδι να κουράζει αλλά ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στη μηχανή γραφικών του παιχνιδιού να πουλήσει μαγκιά, παράγοντας ένα οπτικό αποτέλεσμα πολύ ανώτερο από τα όσα έχουμε συνηθίσει σε παιχνίδια του είδους. Η χλωρίδα και η πανίδα του Darkout, αλλόκοσμη και αλλόκοτη, δίνει στον παίκτη την αίσθηση οτι βρίσκεται όντως σε έναν εξωγήινο κόσμο με τους δικούς του κανόνες και τη δική του λογική, έναν κόσμο στον οποίο ο ίδιος είναι ένα ξένο σώμα, ένα παράσιτο. Παράλληλα το interface μπορεί να μπερδεύει αρχικά αλλά ενσωματώνει ορισμένες έξυπνες ιδέες για την ελαχιστοποίηση του micromanagement των αντικειμένων και των resources. Για παράδειγμα, βρήκα πολύ έξυπνη την προσθήκη μιας Auto λειτουργίας για την αυτόματη επιλογή του κατάλληλου εργαλείου κατά τη συλλογή πόρων, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να αλλάζετε μόνοι σας από το φτιάρι στην αξίνα και το τσεκούρι. Ακόμα και με τα αρχικά αντικείμενα συγκέντρωση των resources γίνεται με γοργούς ρυθμούς, πολύ πιο γρήγορα από το Starbound φερ’ ειπείν, οπότε δαπανάτε λιγότερο χρόνο στα βαρετά κομμάτια του παιχνιδιού και περισσότερο στη μάχη, την εξερεύνηση και την κατασκευή.

Δεν αναφερθήκαμε ακόμα στο ζήτημα της έρευνας. Κάθε ενέργεια που κάνετε στον κόσμο του Darkout σάς επιβραβεύει με research points τα οποία δαπανώνται στην αντίστοιχη οθόνη για το ξεκλείδωμα νέων τεχνολογιών, αρκεί φυσικά να έχετε και τους κατάλληλους πόρους. Η ποικιλία των αντικειμένων είναι… ουφ, ειλικρινά τεράστια, θα ξεκινήσετε το παιχνίδι με σπαθιά και τσεκούρια και θα καταλήξετε με εξοπλισμό βγαλμένο από ταινίες επιστημονικής φαντασίας! Εδώ κρύβεται όλη η γοητεία των παιχνιδιών αυτού του είδους και συγκεκριμένα του Darkout, το ταπεινό ξεκίνημα υπό δύσκολες συνθήκες και η τελική εξέλιξη σε Άγγελο του Θανάτου για τα ζωύφια που σας ταλαιπωρούσαν. Στην αρχή ξεφτιλιζόμουν συνεχώς αναγκαζόμενος να υποχωρώ ακόμα και από αντικειμενικά εύκολες αναμετρήσεις, μερικές ώρες αργότερα πετούσα στους ουρανούς και προσεδαφιζόμουν με πάταγο σαν τον Iron Man, σκορπώντας τον πανικό με την high-tech πανοπλία μου και επιστρέφοντας στον γυαλιστερό μου πύργο για να σχεδιάσω την επόμενή μου κίνηση. Το θήραμα έγινε κυνηγός και ο πλανήτης είναι πλέον δικός μου. Προσκυνήστε με, άθλια σκουλίκια!

Darkout2Επόμενο project: ο πύργος των Avengers.

To ξεκίνημα στο Darkout είναι δύσκολο. Οι developers δεν βοηθούν τον νέο παίκτη όσο θα έπρεπε και ορισμένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τίτλου απευθύνονται περισσότερο στον έμπειρο παίκτη των building games παρά στον αρχάριο. Αν έχετε τη διάθεση να επιμείνετε τότε θα ανακαλύψετε ένα παιχνίδι με αρκετά θετικά στοιχεία που μπορεί να ανανεώσει το ενδιαφέρον όσων παικτών έχουν κουραστεί από τις υπάρχουσες προτάσεις στο είδος και ψάχνουν κάτι νέο. Οι δημιουργοί του παιχνιδιού χαρακτηρίζουν την τρέχουσα έκδοση του Darkout ως “phase 1” και υπόσχονται πολλές ακόμα προσθήκες μέσα στους επόμενους μήνες, αν και φυσικά δεν υπάρχει κάποια δέσμευση οτι όντως θα πραγματοποιήσουν όσα υπόσχονται. Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, το Darkout είναι μια αξιόλογη πρόταση σε ένα είδος όμως που παρουσιάζει έντονο ανταγωνισμό. Για να είμαι ειλικρινής δεν θα το πρότεινα ως αγορά σε κάποιον παίκτη που ξεκινά τώρα να ασχολείται με τα building games, υπάρχουν καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις στην αγορά, αλλά νομίζω οτι το παιχνίδι θα βρει το δικό του κοινό μεταξύ των παικτών που έχουν ξοδέψει δεκάδες ώρες σε άλλους παρόμοιους τίτλους και διψούν για νέες εμπειρίες.

Ενδιαφέρον building action game για τους βετεράνους του είδους, με όμορφα γραφικά και αρκετά πρωτότυπα στοιχεία. Το Darkout θα πρέπει όμως να γίνει πιο φιλικό στους νέους παίκτες για να βρει μεγαλύτερο κοινό.

Pros

  • Όμορφα, ατμοσφαιρικά γραφικά
  • Ποικιλία σε αντικείμενα
  • Ενδιαφέρουσα παραλλαγή σε ένα κορεσμένο είδος

Cons

     

Cons

  • Το συνεχές σκοτάδι μπορεί να κουράσει
  • Μάλλον απρόσιτο για αρχάριους
  • Ορισμένα bugs

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 70%

70%

Admiral

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek