REVIEWS

SIX AGES: RIDE LIKE THE WIND

Το King of Dragon Pass είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές “Late to the Party” gaming ανακαλύψεις μου. Αν και κυκλοφόρησε αρχικά το 1999, αγνοούσα πλήρως την ύπαρξή του μέχρι μια δεκαετία αργότερα περίπου, οπότε και υπέπεσε στην αντίληψή μου υπό τελείως άσχετες συνθήκες περιδιαβαίνοντας ένα RPG forum. Ο έρωτας ήταν… κεραυνοβόλος, και έκτοτε δεν υπήρχε επιστροφή: το game μπήκε υπερήφανα στο rotation των τίτλων τους οποίους έχω μονίμως εγκατεστημένους σε μια γωνιά του σκληρού μου δίσκου και τους οποίους τρέχω για να επιχειρήσω ένα καινούργιο run, έστω μια φορά το χρόνο, κάθε χρόνο.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν μπορούσα να κρύψω την απογοήτευσή μου όταν ανακοινώθηκε πως το επόμενο game των δημιουργών του μετά από τόσα χρόνια, ονόματι Six Ages, θα κυκλοφορούσε αρχικώς αποκλειστικά για iOS – ομοίως, δεν γινόταν να κρύψω τον ενθουσιασμό μου όταν εν τέλει ανακοινώθηκε πως είχε προγραμματιστεί κυκλοφορία του και για PC μέσα στο 2019, και συγκεκριμένα για τις 17 Οκτωβρίου. Η ημέρα για τη μεγάλη επιστροφή στον κόσμο της Glorantha, λοιπόν, επιτέλους έφτασε!

Six Ages Main Interface
Κυριολεκτικά, σα να μην πέρασε μια μέρα.

Θεωρητικά, το Six Ages λογίζεται ως πνευματικός διάδοχος και prequel του KoDP. Kαι μάλιστα αρκετά μακρινό, μιας και διαδραματίζεται περίπου 2.000 χρόνια πριν τα γεγονότα του δεύτερου, στη διάρκεια της μυθικής εποχής ονόματι Storm Age. Οι “βετεράνοι” του KoDP (ή του pen-and-paper συστήματος RuneQuest της Chaosium, που μοιράζεται τον ίδιο κόσμο με τα games που πραγματευόμαστε εν προκειμένω) ίσως αναγνωρίσουν αυτό το όνομα ως την εποχή κατά την οποία ο θεός Orlanth ίδρυσε την περίφημη Storm Tribe (πράξη την οποία οφείλαμε να μιμηθούμε κι εμείς ως παίκτες στην πορεία του KoDP).

Πεδίο δράσης είναι μια έκταση στα βορειοδυτικά του Dragon Pass, στην οποία έκταση η Clan μας καταφεύγει και εγκαθίσταται μετά από περιπλανήσεις που επεξηγούνται ενδελεχώς στο Lore που παρατίθεται κατά την εισαγωγή του παιχνιδιού. Όπως και στο KoDP, έτσι και στο Six Ages η εισαγωγή αποτελείται ουσιαστικά από μια σειρά ερωταπαντήσεων, οι οποίες ορίζουν το υπόβαθρο της Clan μας και θέτουν κάποιες ξεχωριστές παραμέτρους με βάση τις οποίες οφείλουμε να πορευόμαστε στο υπόλοιπο game: πώς ονομάζεται η Clan μας, ποιους θεούς λατρέψαμε, ποιοι είναι οι θανάσιμοι εχθροί μας, ποια η στάση μας απέναντι στο θεσμό της δουλείας, και άλλα.

Μιας και πλησιάζει η 28η Οκτωβρίου, φάνηκε ταιριαστό η Clan μου να λάβει το όνομα του μέγα Πολεμιστή, Εραστή και Ποιητή…

Το “όπως και στο KoDP, έτσι και εδώ” μάλλον θα πρέπει να το γράφω αρκετά συχνά στη διάρκεια του review, γιατί το gameplay του Six Ages ουσιαστικά είναι το ένα και το αυτό με το αντίστοιχο του KoDP, σε σημείο που καθίσταται σχεδόν επιβεβλημένη η παράλληλη ανάγνωση του αντίστοιχου review για το KoDP πριν από το παρόν κείμενο. “Όπως και στο KoDP”, λοιπόν, καλούμαστε να οδηγήσουμε την Clan μας στην ευημερία, μέσα από ένα περιβάλλον με στοιχεία RPG, Strategy και Economic Management, τα οποία διανθίζονται με διαρκή random events που επιλύονται σε στυλ “Choose-Your-Own-Adventure”. Προφανώς τα events που αφορούν το κεντρικό σενάριο είναι λίγο λιγότερο random ως προς την εμφάνισή τους, αλλά η ευνοϊκή επίλυσή τους εξακολουθεί να επαφίεται στις ιδιαίτερες συνθήκες του εκάστοτε playthrough.

Στα πλαίσια του δρόμου προς την ευημερία, θα κληθούμε να διαχειριστούμε μαγεία, συλλογή και καλλιέργεια ζώων και τροφίμων, πόλεμο, διπλωματία, εμπόριο, εξερεύνηση, εξευμενισμό των θεών, διατηρώντας παράλληλα τα μέλη της Clan μας ζωντανά και με ακμαίο ηθικό. Σε γενικές γραμμές, υπόθεση αρκετά πιο δύσκολη και περίπλοκη απ’ ότι ακούγεται – αλλά έτσι μας αρέσει.

Six Ages Tutorial
Θεωρείται δεδομένο πως, όποιος δεν έχει την παραμικρή επαφή με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τίτλου, οφείλει να παρακολουθήσει έστω το προσφερόμενο Tutorial που επεξηγεί τις βασικές πτυχές του gameplay.

Η δράση του παιχνιδιού εξελίσσεται σε γύρους/turns, με τον κάθε γύρο να αντιπροσωπεύει μια διαφορετική εποχή του έτους. Στη διάρκεια κάθε γύρου μπορούμε να ολοκληρώσουμε μία ενέργεια, η οποία εκκινεί αυτόματα το πέρασμα στο επόμενο turn (υπάρχουν βέβαια και ορισμένες ενέργειες που μπορούν να ολοκληρωθούν συνδυαστικά με άλλες χωρίς να λήξουν τη σειρά μας) και ενδεχομένως σε κάποιο Event. Θεωρητικά μπορούμε να πορευθούμε με πλήρη ελευθερία, και να προβαίνουμε ανά πάσα turn σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη δράση μας έρθει στο μυαλό. Μια βασική στρατηγική για να μακροημερεύσουμε, όμως, είναι να έχουμε πάντα στο μυαλό μας την ουσία της κάθε εποχής: αν στείλουμε, για παράδειγμα, το στρατό για Raid σε κάποιον αντίπαλο την εποχή της σποράς ή της σοδειάς, τότε αυξάνεται το ενδεχόμενο η ετήσια μας συγκομιδή σε τρόφιμα να υποφέρει, με ολέθρια αποτελέσματα για τη ζωή των κατοίκων μας. Ομοίως, αν στείλουμε μια ομάδα ανιχνευτών να εξερευνήσει στην άλλη άκρη του χάρτη ακριβώς την εποχή του πιο σκληρού χειμώνα, οι πιθανότητες επιτυχίας και επιβίωσης των εξερευνητών αγγίζουν μονοψήφια νούμερα. Προφανώς όμως όλα αυτά επαφίενται και στις επιθυμίες και τις επιδιωκόμενες στρατηγικές του παίκτη: αν θεωρούμε πως έχουμε αρκετή τροφή στις αποθήκες μας, μπορούμε να ρισκάρουμε μια επιδρομή σε “κακή” περίοδο προκειμένου να αιφνιδιάσουμε τους αντιπάλους μας. Προσοχή όμως, γιατί πάντα μπορεί την ίδια σκέψη να έχουν και οι αντίπαλοι Clan Leaders…

Six Ages Combat
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ. ΕΛΑΤΕΕΕΕΕ

Το ζουμί ωστόσο, και το σήμα-κατατεθέν του ιδιαίτερου gameplay της σειράς, δεν είναι άλλο από τα Events. Αυτά απεικονίζονται με ένα σύντομο περιγραφικό κείμενο, που συνοδεύεται από ένα ξεχωριστό (και πάντα πανέμορφο) σχετικό art piece. Ακριβώς κάτω από την εξιστόρηση των γεγονότων του Event εμφανίζονται οι διαθέσιμες επιλογές μας για την διεκπεραίωσή του, ενώ το κλικάρισμα στα πορτρέτα των 7 μελών του Clan Council μας θα τους ωθήσει στο να μας δώσουν συμβουλές ως προς το πώς πιστεύουν οι ίδιοι πως θα έπρεπε να πορευθούμε (η ποιότητα/εγκυρότητα της συμβουλής τους εξαρτάται από τα στατιστικά του κάθε μέλους, από το θεό τον οποίο λατρεύει, και από τη σχετικότητα των παραπάνω με το αντικείμενο που πραγματεύεται το κάθε Event).

Η φύση των Events μπορεί να ποικίλει: επίσκεψη από αντιπροσώπους κάποιας γειτονικής φυλής για διάφορους σκοπούς, ενδοοικογενειακές δικαστικές έριδες των μελών της Clan μας, κάποια φυσική καταστροφή, εμφάνιση κάποιου ευεργετικού ή κακόβουλου πλάσματος στα εδαφικά μας όρια, και πάρα πολλά άλλα. Ανάλογα με τις επιλογές μας, τα Events μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση ή τη μείωση του πληθυσμού, του ηθικού, του πλούτου, του φαγητού και των ζώων της Clan μας, το να μας εκτιμήσουν, να μας μισήσουν ή να μας χλευάσουν οι γείτονές μας, το να εξευμενίσουμε ή να εξοργίσουμε κάποια θεότητα, ή την απόκτηση κάποιου ιδιαίτερου θησαυρού.

Six Ages Event
Σας θυμίζει κάποιον το Troll στα δεξιά; Ούτε εδώ δεν θα βρούμε ησυχία από την Foot Clan…

Εξαιρώντας τον πρόλογο, το review ως αυτό το σημείο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αφιερωμένο και στο αρχικό KoDP αντί του Six Ages. Ας αναφερθούν λοιπόν και οι διαφορές του game σε σχέση με τον προκάτοχό του, πέρα από το τις ομοιότητές τους. Προφανώς λόγω του διαφορετικού χώρου και χρόνου δράσης, υπάρχουν θεμελιώδεις διαφοροποιήσεις σεναριακά και από πλευράς Lore. Η “ανθρώπινη” παρουσία στον χάρτη του παιχνιδιού διαχωρίζεται ουσιαστικά σε τρεις διαφορετικές συνομοταξίες: τους “Wheels“, οι οποίοι αξιοποιούν θωρακισμένα άρματα στον πόλεμο και στις καθημερινές τους εργασίες, τους “Riders“, στους οποίους ανήκει και η δική μας Clan και οι οποίοι έχουν λάβει από τους θεούς τους τα μυστικά της ιππασίας, και τους “Rams“, οι οποίοι πολεμούν πεζή και εκτρέφουν αποκλειστικά αιγοπρόβατα.

Περιττό να αναφερθεί πως οι 3 παρατάξεις τρέφουν η μία για την άλλη θανάσιμη έχθρα, ενώ ενδιαφέρον είναι και το ότι στο KoDP η φυλή μας ανήκε στους μακρινούς απογόνους των Rams και οι Horse-Riders ήταν ανάμεσα στους θανάσιμους εχθρούς μας. Καθεμιά από τις παραπάνω φυλές έχει και το δικό της ξεχωριστό Πάνθεον, οπότε και στο Six Ages η φυλή μας λατρεύει θεούς διαφορετικούς σε σχέση με τους “Orlanthi” του KoDP (αν και υπάρχουν μερικές κοινές θεότητες όπως ο Elmal).

Six Ages Heroquest
Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το παιχνίδι τα “Heroquests”, οι τελετουργικές αλληλεπιδράσεις με τους μύθους της φυλής μας. Σταθερά ενδιαφέρον και το ότι τα πλάσματα του Χάους απεικονίζονται σαν eldritch υπάρξεις από τη μυθολογία Cthulhu.

Οι πιο σημαντικές διαφορές όμως είναι κυρίως διαφόρων ειδών επεκτάσεις αλλά και απλοποιήσεις στο gameplay (αν ήταν ποτέ δυνατόν!) συν ποικίλες Quality-of-Life προσθήκες. Καταρχάς αφαιρείται ο αρκετά περίπλοκος μηχανισμός του KoDP σύμφωνα με τον οποίο οι καλλιέργειες σιταριού και κριθαριού μοιράζονταν τον ίδιο slider, όπως ίσχυε και για τον συνδεδεμένο καταμερισμό των εδαφών της Clan μας σε βοσκοτόπια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κυνηγότοπους. Πλέον τα χωράφια, τα βοσκοτόπια και ακαλλιέργητες εκτάσεις αποτελούν ξεχωριστές οντότητες που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, πέρα από το περιστασιακό event σύμφωνα με το οποίο θα κληθούμε να κάνουμε αγρανάπαυση κάθε 4-5 χρόνια και να εναλλάξουμε τις εκτάσεις για βελτιστοποίηση της παραγωγής.

Έπειτα, έχουμε στη διάθεσή μας πολλές παραπάνω επιλογές κατά το Exploration του χάρτη, όπου πλέον μπορούμε να επιλέξουμε επακριβώς το σκοπό της αποστολής μας ανάμεσα στην απλή εξερεύνηση/χαρτογράφηση, τη συλλογή τροφής, την αναζήτηση κάποιου πνεύματος ή την αιχμαλωσία άγριων αλόγων. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα της διπλωματίας, όπου πέρα από το στυγνό διαχωρισμό “φίλος/εχθρός” του KoDP πλέον είναι δυνατόν κάποια αντίπαλη Clan να μας συμπαθεί, να μας μισεί, να μας φοβάται ή να μας χλευάζει, με τις εκβάσεις αυτές να επηρεάζουν ποικιλοτρόπως το gameplay. Αρκετά πιο εκτεταμένες είναι και οι επιλογές μας στη διάρκεια των μαχών, αν και η αλήθεια είναι πως το τι ακριβώς κάνει κάθε επιλογή και το πώς καταλήγει να επηρεάζει τη νίκη ή την ήττα μας είναι ελαφρώς ασαφές και random. Μικρή αλλά θετική προσθήκη είναι και το ότι στη διάρκεια των Events κάνουν την εμφάνισή τους διάφορα μικρά pop-ups που μας πληροφορούν ως προς τις ποσοτικές μεταβολές (θετικές ή αρνητικές) που προκύπτουν στο ηθικό, τον πληθυσμό και την περιουσία της Clan μας ως αποτέλεσμα των αποφάσεών μας.

Six Ages Combat Options
Δείγμα των επιλογών στη διάρκεια μιας μάχης. Θεωρητικά η “σφοδρότητα” της κάθε επιλογής συνδυάζεται με τα checks που γίνονται στο background και με τις επιλογές της ΑΙ για να καθορίσουν την έκβαση της κάθε σειράς και τις απώλειες των 2 στρατών, αλλά ο παράγοντας της τύχης είναι αρκετά ισχυρός ώστε να μην υπάρχει κάποια standard στρατηγική που νικάει πάντα.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει και στο πόσο εξαιρετικό είναι το συνολικό port από την έκδοση για iOS. H περιήγηση στα μενού του game δεν μαρτυρά σε καμία περίπτωση τίτλο που κυκλοφόρησε πρώτα για touch-based συσκευές, αλλά αποτελεί σαφή αναφορά στον PCάδικο χαρακτήρα του προκατόχου του, όπως πρέπει. Προσθέτοντας στο όλο πακέτο και το ότι το Six Ages “ντύνεται” μουσικά από τον ίδιο συνθέτη που εργάστηκε στο KoDP, μιλάμε ουσιαστικά για μια πιστότατη, σχεδόν αυτούσια, μεταλαμπάδευση της μοναδικής ατμόσφαιρας του αρχικού game, βελτιστοποιημένου όπου πρέπει αλλά σε καμία περίπτωση λιγότερο challenging ή εθιστικού.

Ανάμεσα στα αρνητικά που θα μπορούσε να προσάψει κανένας στο game, πέρα από το πόσο… άδικα και καταιγιστικά αμείλικτο είναι σε φάσεις (αυτό βέβαια θα μπορούσε άνετα να λογιστεί και ως θετικό, στα πλαίσια του αρκετά hardcore χαρακτήρα της σειράς) είναι διάφορες ελλείψεις που υπάρχουν σταθερά από το KoDP. Για παράδειγμα, ούτε στο Six Ages μπορούμε να ανοίξουμε κατά τη διάρκεια των events το χάρτη ή την καρτέλα με τις σχέσεις μας με τις άλλες Clans. Παράλειψη αρκετά κρίσιμη όταν το εκάστοτε event αφορά άμεσα κάποια συγκεκριμένη Clan, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε άμεση πρόσβαση σε γνωστές πληροφορίες σχετικά με αυτή ώστε να μπορούμε να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις. Πέραν τούτου, υπάρχουν επίσης και 2-3 ελάχιστης σημασίας bugs (“ελάχιστης” του στυλ να μην μπορείς να κλικάρεις στο πορτρέτο ενός συμβούλου σε κάποια οθόνη), που σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανά να χαλάσουν την εμπειρία, αλλά θα ωθήσουν τον παίκτη να ανασηκώσει το φρύδι του.

Τέλος, γλυκόπικρη γεύση αφήνει και το γεγονός ότι, ενώ μεν έχουν προγραμματιστεί ουσιαστικά τρία σεναριακά “επεισόδια” για το παιχνίδι (και μάλιστα με δυνατότητα να κάνουμε αυτούσια import τις Clan μας και όλες τις επιλογές μας από το ένα σενάριο στο αμέσως επόμενο χρονικά), στην παρούσα έκδοση του game έχει υλοποιηθεί μόνο το πρώτο σενάριο, και θα πρέπει να περιμένουμε τα υπόλοιπα στο μέλλον.

Six Ages - Game Map
Σε κάθε νέο παιχνίδι που ξεκινάμε, η αρχική μας τοποθεσία στο χάρτη είναι ελαφρώς randomized, όπως και τα ονόματα και η τοποθέτηση των αντιπάλων Clans. Το μόνο που μένει ΠΑΝΤΑ σταθερό και δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ, είναι αυτή η αναθεματισμένα εθιστική όρεξη να εξερευνήσουμε το χάρτη και να οδηγήσουμε την Clan μας προς τη σπουδαία μοίρα της.

Καθίσταται σαφές πως το Six Ages: Ride Like the Wind είναι ακριβώς αυτό που περίμεναν οι φανς του King of Dragon Pass από μια καινούργια υλοποίηση του ιδιαίτερου gameplay του, και ως προς αυτήν την επιδίωξη, να ικανοποιήσει δηλαδή το ήδη “ψημένο” κοινό, η επιτυχία είναι απόλυτη. Από εκεί και πέρα, σε συνδυασμό και με τη χαμηλή τιμή του (16,99€ στο Steam, 15,99€ στο GoG) θα μπορούσε να φανεί ως καλή επιλογή και σε όσους αποζητούν να εντρυφήσουν σε ένα συνδυαστικό είδος gameplay που όμοιό του δεν υπάρχει σε άλλη σειρά games, με αδιανόητα βαθύ Lore, άπειρο replayability, πολλές επιλογές και ακόμα περισσότερες επιπτώσεις. Προφανώς ο σκληροπυρηνικός και “παλιομοδίτικος” χαρακτήρας του λογικά δεν θα κάνει ιδιαίτερο γκελ στις μάζες που προτιμούν games με καταιγιστική δράση και κρυστάλλινα φωτορεαλιστικά γραφικά, ή που βγάζουν σπυριά στην προοπτική του να πρέπει να παίζουν σε περιβάλλον turn-based, να μελετούν, να σκέφτονται και να… διαβάζουν στα games τους (“σκέψη και διάβασμα εν έτει 2019 lmao, get with the times πια ρε παππούδες“), αλλά δεν πειράζει… Κάποιες γεύσεις είναι καλό να παραμένουν εκλεκτές.

Ποσοστό επιτυχίας στο επόμενο Heroquest - 91%

91%

Οι Θεοί δέχθηκαν τη θυσία σου.

Το Six Ages: Ride Like the Wind είναι η ιδανική υλοποίηση του ιδιαίτερου gameplay του προκατόχου του στη σύγχρονη εποχή. Κάποιοι ίσως το χαρακτηρίσουν απλώς ως "King of Dragon Pass +1"... αλλά που είναι το κακό σε αυτό;

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL