REVIEWS

STELLARIS: FEDERATIONS

Στα 4 περίπου χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το αρχικό release του Stellaris, έχουν κυκλοφορήσει για αυτό expansions ή content packs που, σε συνδυασμό με τα συνοδευτικά τους δωρεάν updates, εμπλουτίζουν/αναβαθμίζουν/ανακατασκευάζουν ριζικά θεμελιώδεις (ή και μη) πυλώνες του βασικού game. Το μεγαλύτερο βάρος ωστόσο διδόταν στον εμπλουτισμό της ευρύτερης Αφήγησης™, με έξτρα περιεχόμενο που αφορούσε την μεγαλύτερη δυνατή παραμετροποίηση του “έθνους” μας και του τρόπου με τον οποίο θα επέλεγε αυτό να αντιμετωπίζει τις αστρικές προκλήσεις που εγείρει κάθε νέο playthrough του Stellaris. Έμμεση συνέπεια του παραπάνω ήταν το να μην έχουμε δει σε αυτά τα 4 χρόνια κάποια ουσιαστική προσθήκη πάνω στον, θεμελιωδέστατο για παιχνίδι της συνομοταξίας των “4X games”, τομέα της Διπλωματίας. Αυτό, φίλε αναγνώστη, λαμβάνει επιτέλους τέλος: το Federations expansion κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και, σε συνδυασμό με το αναμενόμενο συνοδευτικό δωρεάν update του, αλλάζουν τα φώτα στον τρόπο που διεξάγεται η αστρική διπλωματία.

Stellaris Federations Papaflessas
Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει. ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΙΑΝΗ ΑΣΤΡΙΚΗ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ, ιδρυτής της Ομοσπονδίας της Βοστίτσας.

Αναμενόμενα, η πρώτη προσθήκη του Federations expansion αφορά τις… Federations. Σε αντίθεση με το τι ίσχυε ως τώρα, όπου απλά “συνασπιζόμασταν” με έθνη φιλικά διακείμενα προς εμάς, μοιραζόμασταν έναν κοινό ομοσπονδιακό στόλο και ψηφίζαμε για τις κηρύξεις πολέμου, πλέον μπορούμε να επιλέξουμε το είδος της ομοσπονδίας την οποία μπορούμε να ιδρύσουμε, ανάλογα με τα Ethics του κράτους μας. Οι διαφορετικοί δυνατοί τύποι των ομοσπονδιών, στους οποίους συγκαταλέγονται οι Galactic Union, Trade League, Research Cooperative, Hegemony και Martial Alliance, επηρεάζουν τα αρχικά οφέλη που προσφέρει η ίδρυση της ένωσης (όπως αυξημένο Ship Building speed για τις Martial Alliances ή άμεσο και δωρεάν Research Agreement ανάμεσα στα μέλη των Research Cooperatives) αλλά και επηρεάζουν τα διαθέσιμα Traits που ξεκλειδώνονται όσο η Federation μας κερδίζει Levels. Καλά διαβάσατε: πλέον η κάθε Federation κερδίζει μηνιαίως XP ανάλογα με τα μέλη που την απαρτίζουν (και ανάλογα με τους Envoys που αφιερώνουμε σε αυτήν – περισσότερα για δαύτους, στην πορεία), και ανεβαίνοντας Level, από 1 έως 5, ξεκλειδώνει διαφορετικά groups από Traits, προσφέροντας πολλών ειδών bonuses στα μέλη της.

Προφανώς, πέρα από το είδος της ομοσπονδίας μας, μπορούμε να τροποποιήσουμε και μια ευρεία γκάμα από λοιπές παραμέτρους που ρυθμίζουν τις εσωτερικές διεργασίες της. Σε αυτές συγκαταλέγονται ο τύπος της διαδοχής για τον εκάστοτε “αρχηγό” της ομοσπονδίας (στις διαθέσιμες επιλογές συγκαταλέγεται και η… μάχη ανάμεσα στον ηγέτη του κάθε κράτους, ακόμα και μέχρι θανάτου!) και η διάρκεια της θητείας του αρχηγού, το ποσοστό συμμετοχής στον κοινό ομοσπονδιακό στόλο (μπορούμε κάλλιστα να το ορίσουμε ως μηδέν, βέβαια), αλλά και το πόσες ψήφοι απαιτούνται προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις όπως κήρυξη πολέμου ή αποδοχή κάποιου νέου μέλους στην ομοσπονδία.

Stellaris Federations Traits
Δείγμα των Traits μιας Galactic Union ομοσπονδίας. Αναμενόμενα, πρέπει να περάσουν κάμποσα χρόνια προκειμένου να Levelάρει μια ομοσπονδία και να ξεκλειδώσει τα μεγαλύτερα οφέλη.

Σημαντικότερη και πιο εμφανής, ίσως, προσθήκη του expansion είναι η εισαγωγή της Galactic Community – κάτι σαν… διαστημικός ΟΗΕ, αν θέλετε. Η προσπάθεια ίδρυσης αυτού του κοινού διπλωματικού οργάνου εκκινείται μόλις έχουμε προχωρήσει αρκετά στην παρτίδα μας ώστε να έχει υπάρξει μια πρώτη επικοινωνία ανάμεσα στην πλειοψηφία των κρατών του γαλαξία. Στα πλαίσια της Κοινότητας, κάθε έθνος μπορεί να φέρει προς ψήφιση νόμους που θα διέπουν κάθε μέλος της, οι οποίοι νόμοι μπορούν να αφορούν κάθε έκφανση της διαγαλαξιακής ζωής: το εμπόριο, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τον πόλεμο, ή διάφορες έκτακτες συνθήκες που προκύπτουν (όπως η εκκίνηση της end-game crisis, οπότε και μπορούμε να ψηφίσουμε νόμο που ωθεί κάθε μέλος της Κοινότητας να δραστηριοποιηθεί ενεργά προς την αντιμετώπισή της). Οι νόμοι αυτοί συνήθως λειτουργούν διττά: αφενός επιβάλουν ποινές ή οφέλη, ή, συνηθέστερα, και τα δύο ταυτόχρονα, σε συγκεκριμένα στατιστικά όλων των εθνών, αφετέρου αυξάνουν (ή μειώνουν) το πώς υπολογίζεται το Diplomatic Weight του κάθε έθνους.

Το Diplomatic Weight είναι ένα νέο στατιστικό, το οποίο ουσιαστικά υπολογίζεται συνδυαστικά με βάση τον πληθυσμό, την οικονομική και την στρατιωτική ισχύ του κάθε έθνους (συν όποια άλλα bonuses ή ποινές μπορεί να υφίστανται λόγω οποιασδήποτε συγκυρίας) και το οποίο καθορίζει την συνολική διπλωματική ισχύ που έχει κάθε έθνος στην Κοινότητα. Αυτή η διπλωματική βαρύτητα είναι και ο παράγοντας που επηρεάζει την ισχύ του κάθε έθνους κατά την ψηφοφορία για την έγκριση ή απόρριψη κάθε νόμου: αν το συνολικό Diplomatic Weight των εθνών που ψηφίζουν υπέρ κάποιου νόμου είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο σύνολο των εθνών που τον καταψήφισαν, τότε ο νόμος υπερψηφίζεται και τίθεται σε ισχύ.

Προφανώς, είναι απολύτως δυνατόν να επιλέξετε να μην προσχωρήσει το έθνος σας στον διαστημικό ΟΗΕ, ή, για τον οποιονδήποτε λόγο, να αποχωρήσετε από αυτόν σε οποιαδήποτε φάση, περίπτωση στην οποία παύουν να ισχύουν για τον πολιτισμό του έθνους σας τα οφέλη αλλά και οι ποινές που προβλέπουν οι γαλαξιακοί νόμοι. Αντιλαμβάνεστε βέβαια πως, όπως συμβαίνει και στον “πραγματικό” ΟΗΕ, η αποχώρηση κάποιου μέλους δεν θα ειδωθεί και με το καλύτερο μάτι από την υπόλοιπη διαγαλαξιακή κοινότητα.

Stellaris Federations Resolutions
Δείγμα των νόμων που μπορούμε να προτείνουμε προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρία της Κοινότητας. Εντελώς βολικά αναγράφεται δίπλα και μια πρόχειρη μέτρηση ως προς την ευρύτερη στήριξη προς τον κάθε νόμο.

Πέρα από τον αμιγώς διπλωματικό τομέα, όπως και κάθε άλλο expansion του Στελλάρη έτσι και το Federations εμπλουτίζει διάφορες άλλες πτυχές του παιχνιδιού. Στον τομέα της δημιουργίας του έθνους μας, εισάγονται τα Origins, τα οποία, όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι διάφορα σεναριακά backgrounds/origin stories για τα έθνη που δημιουργούμε, τα οποία προσφέρουν διάφορα bonuses ή ποινές ή διάφορες άλλες τροποποιήσεις στο εκάστοτε playthrough μας. Για να αναφέρω κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα παράδειγμα, το origin ονόματι Shattered Ring ορίζει ως homeworld μας ένα από τα τεταρτημόρια ενός κατεστραμμένου Ring World (που μπορεί, στην πορεία του game, να επισκευαστεί ως ένα σημείο), το origin Scion εκκινεί παιχνίδι όπου το έθνος μας είναι vassal μιας Fallen Empire, ενώ στο Doomsday origin ο αρχικός μας πλανήτης θα εκραγεί μέσα στα επόμενα 35-45 χρόνια και άρα θα πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα κάποιον ταιριαστό πλανήτη ώστε να μετοικίσουμε μαζικά πριν χαθεί ο πολιτισμός μας. Το κάθε expansion και story pack που έχει κυκλοφορήσει ως τώρα προσθέτει και από ένα τουλάχιστον origin, και με εγκατεστημένο όλο το έξτρα υλικό του game θα έχετε πρόσβαση σε 18 διαφορετικά Origins.

Η αγορά του expansion προσθέτει στο παιχνίδι και δύο νέες κατασκευές: το Juggernaut, ένα πελώριο πλοίο (ακόμα μεγαλύτερα από τα Titans του Apocalypse expansion) το οποίο λειτουργεί ουσιαστικά ως μετακινούμενο shipyard, αλλά και το Mega Shipyard, ένα νέο Megastructure που επιτρέπει την κατασκευή πλοίων με αυξημένο experience και με ταχύτητα έως και 100% μεγαλύτερη σε σχέση με τα βασικά shipyards!

Τέλος, όσον αφορά τις προσθήκες που επιφέρει το δωρεάν συνοδευτικό patch 2.6 (με την κωδική ονομασία Verne), κυριότερη ανάμεσα σε αυτές είναι η εισαγωγή των Envoys που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αυτοί είναι ουσιαστικά διπλωμάτες στην υπηρεσία του έθνους μας, τους οποίους μπορούμε να αποστείλουμε είτε σε κάποιο άλλο έθνος προκειμένου να βελτιώσουν (ή να βλάψουν!) τις σχέσεις του έθνους αυτού με εμάς, είτε στο Galactic Community για να αυξήσουμε το Diplomatic Weight μας, είτε να τους προσκολλήσουμε στο Federation μας προκειμένου να αυξήσουν το ΧΡ που κερδίζουμε κάθε μήνα. Ο αριθμός των διαθέσιμων Envoys επηρεάζεται από τα Ethics και τα Traits του έθνους μας, από σχετικά Techs που ερευνούμε, αλλά και από την κατασκευή συγκεκριμένων κτιρίων στους πλανήτες μας. Έτερη σημαντική προσθήκη είναι η δυνατότητα επιλογής Diplomatic Stance, ένα Policy που καθορίζει τον τρόπο που αλληλεπιδρούν τα έθνη στον γαλαξία. Τα 5 διαθέσιμα stances είναι Belligerent, Cooperative, Isolationist, Expansionist και Supremacist, και το καθένα εξ αυτών επιφέρει ταυτόχρονα διάφορα bonuses και ποινές. Για παράδειγμα, η επιλογή του Expansionist stance μειώνει το κόστος κατασκευής νέων διαστημικών σταθμών και αυξάνει την ταχύτητα ανάπτυξης των αποικιών μας, αλλά αυξάνει κατά 100% το border friction μας με άλλα έθνη, ενώ το Cooperative αυξάνει το Diplomatic Weight μας και την ισχύ των Envoys μας, αλλά επιφέρει κόστος 0.25 Influence μηνιαίως για κάθε envoy στον οποίο αναθέτουμε αποστολή Harm Relations.

Εξυπακούεται πως το σύνολο των προσθηκών/αλλαγών που επιφέρει το 2.6 Patch είναι υπερβολικά μεγάλο για να απαριθμηθεί εδώ, οπότε συνίσταται να ρίξετε μια ματιά και στα επίσημα patch notes.

Stellaris Federations Council
Τα κράτη με το υψηλότερο Diplomatic Weight έχουν τη δυνατότητα να συστήσουν το Galactic Council. Τα μέλη του Council μπορούν να φέρουν οποιαδήποτε πρόταση νόμου θέλουν προς άμεση ψηφοφορία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Κύρια εντύπωση που αποκομίζεται από την ενασχόληση με το Federations είναι πως, μέσω της ενίσχυσης του τομέα της διαγαλαξιακής διπλωματίας, γίνεται αρκετά πιο γεμάτο και “στιβαρό” το περιβόητο mid-game σκέλος, το διάστημα δηλαδή στο οποίο έχουμε ολοκληρώσει εν πολλοίς την εξερεύνηση του γαλαξία, και απλά τις παίζουμε με τους γείτονές μας εν αναμονή του end-game crisis. Επίσης, το ευρύτερο διπλωματικό παρασκήνιο που δημιουργείται ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω προσθηκών είναι ιδιαίτερα ρευστό και άκρως διασκεδαστικό. Για παράδειγμα, αν επιλέξουμε να υπερψηφίσουμε την πρόταση που καταθέτει ένα έθνος στο Galactic Community τότε παίρνουμε διπλωματικό bonus στις σχέσεις μας με αυτό το έθνος (ή, αντίστοιχα, ποινή, αν καταψηφίσουμε την πρότασή του), ενώ, όπως γίνεται συνήθως και στην πραγματικότητα, πολλές φορές συνασπισμοί εθνών ψηφίζουν συντεταγμένα υπέρ ή κατά κάποιας πρότασης όχι επειδή αυτή είναι σωστή ή δίκαιη ή συμφέρουσα για την ευρύτερη ζωή στο γαλαξία αλλά επειδή βολεύει τα ιδιαίτερα συντεχνιακά τους συμφέροντα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό συμβάν στο τελευταίο μου playthrough του expansion, ήταν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες ψήφιζαν με τον ίδιο τρόπο ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΑΖΙ – έθνη επεκτατικά, διεφθαρμένα, ξενοφοβικά, που κήρυτταν πολέμους και καταπατούσαν συνθήκες κατά συρροήν, ομαδοποιημένα σε μια ανίερη συμμαχία που ψήφιζε νόμους προς το συμφέρον της. Ζήτω η δημοκρατία!

Stellaris Federations Senate Vote
Εδώ, για παράδειγμα, όλα τα κράτη που έχουν γίνει Denounced ή που παραβιάζουν κάποιον ήδη ψηφισμένο νόμο (όπως δηλώνει το θαυμαστικό στο σήμα τους), συνασπίστηκαν προκειμένου να αναιρέσουν την επιβολή αυστηρών στρατιωτικών κυρώσεων στους παραβάτες. Δυστυχώς για αυτούς, I AM THE SENATE.

Αν έπρεπε να επισημάνω αρνητικά στο νέο υλικό, αυτά θα ήταν μάλλον πλήρως υποκειμενικά. Για παράδειγμα, θα μου άρεσε να είχα περισσότερες δυνατότητες παραμετροποίησης του federation μου από την αρχή αντί να πρέπει να το λεβελάρω πρώτα για να ενεργοποιήσω τα έξτρα traits. Επίσης οι Envoys ως υπάρξεις μου φάνηκαν αρκετά “κρύοι” και απρόσωποι, καθώς καταλήγουν να είναι απλοί αριθμοί/δείκτες τους οποίους καταθέτεις προς 3-4 δυνατές κατευθύνσεις αντί να έχουν μια άλφα προσωπικότητα μέσω των levels και των traits τους όπως οι διαθέσιμοι Leaders, ενώ όταν λάβουμε ειδοποίηση πως ένας από τους envoys μας πέθανε λόγω γηρατειών τότε αυτόματα αντικαθίσταται με έναν άλλο καινούργιο τον οποίο μπορούμε απλά να στείλουμε με ένα κλικ στο πόστο του αποθανόντα για να συνεχίσει τη δουλειά του. Τέλος, ΤΕΡΑΣΤΙΑ χαμένη ευκαιρία είναι η απουσία δυνατότητας για μια φυσική έδρα της Galactic Senate, όπως γίνεται αντιστοίχως για την έδρα του Galactic Market, αν και είμαι σίγουρος πως αυτή η παράλειψη είναι τόσο τεράστια που αργά ή γρήγορα θα ανασκευαστεί με κάποιο μελλοντικό patch.

Τα παραπάνω όμως είναι μάλλον πταίσματα μπροστά στην ευρύτερη ποιότητα του expansion. To Federations εμπλουτίζει ριζικά τον τελευταίο ίσως ασθματικό τομέα του βασικού Stellaris, αυτόν της διπλωματίας, ενώ παράλληλα καταφέρνει να είναι ίσως το πρώτο expansion/dlc για το game που κυκλοφορεί χωρίς bugs, που δεν καταστρέφει τη λειτουργία της ΑΙ, και του οποίου οι επί πληρωμή προσθήκες είναι πιο σημαντικές από το δωρεάν update που συνοδεύει την κυκλοφορία τους. Εξακολουθεί να κάθεται κάπως αλμυρή η 20ευρη ταρίφα που πρέπει να σκάσει όποιος θέλει να απολαύσει το νέο υλικό, αλλά… Paradox είσαι, την έχουμε μάθει τη δουλειά…

Βαθμός ελέγχου της Γερουσίας - 95%

95%

I AM THE SENATE

Το Federations expansion εμπλουτίζει ριζικά τον τελευταίο ίσως ασθματικό τομέα του βασικού Stellaris, αυτόν της διπλωματίας, καθιστώντας το ένα από τα πλέον απαραίτητα DLC του game.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

tinapeis

Mind-flayer
Joined
Nov 29, 2015
Messages
2,000
Ωραιο review μαν, πολυ ωραιο φαινεται με το φτιαγμενο diplomacy (τους πηρε βεβαια 2-3 χρονακια να το στρωσουν).Δε ξερω τι παιζει βεβαια αν εχουν στρωσει τις μαχες (εχω να παιξω απο vanilla) η αν μενει και αυτος ο τομεας του παιχνιδιου να τελειοποιηθει. Πιστευω αξιζει μια ακομη ευκαιρια να το δοκιμασω μεχρι να βγει το update στο imperator.
 

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek