REVIEWS

WHISPERS OF A MACHINE

Νορβηγικό noir με εσάνς επιστημονικής φαντασίας. Ψήνεστε;

Το ‘Σκανδινβαβικό Noir’, φοριέται πολύ σαν όρος τελευταία, στην κινηματογραφική και τηλεοπτική παραφιλολογία. Χρησιμοποιείται προκειμένου να περιγράψει σχεδόν οποιαδήποτε αστυνομική περιπέτεια, αφήγηση ή μυστήριο, λαμβάνει χώρα στον παγωμένο Βορρά. Σε αντίθεση με τις υστερίες και τους εντυπωσιασμούς των Αμερικανικών αστυνομικών φιλμ και σειρών, τα Σκανδιναβικά διέπονται από μια στωϊκότητα, γεννημένη από τις ζόρικες συνθήκες διαβίωσης των ιθαγενών. Όταν το ‘αράζω έξω’ ισοδυναμεί με θάνατο από υποθερμία και η μόδα περιορίζεται στο χρώμα της ισοθερμικής πατατούκας που θα ρίξεις πάνω σου, δεν μένει χώρος για φτιασίδια, τσαλίμια και έκφυλες Νότιες απολαύσεις.

Τα πάντα υπηρετούν και χτίζονται γύρω από την βασική ανάγκη της επιβίωσης. Η μετρημένη του γραφή και το πολλές φορές στεγνό και κυνικό του ύφος, έρχονται σαν γλυκό -και πάντα παγωμένο- βάλσαμο, στο ταλαιπωρημένο από τις Αμερικανικές ατασθαλίες κινηματογραφικό αισθητήριο των ολίγων, των εκλεκτών. Των ελιτιστών θεματοφυλάκων του καλού γούστου. Της γλυκιάς μας παράγκας.

Ξεκινώντας την περιπέτεια

Το Whispers of a Machine αποτελεί προϊόν της σύμπραξης των Faravid Interactive (The Samaritan Paradox) και Clifftop Games (Kathy Rain). Οι συγκεκριμένοι τίτλοι, μπορεί να μην συγκινούν τις μηχανοκίνητα ποδοσφαιρολάγνες μάζες, αλλά έχουν ιδιαίτερο εκτόπισμα στους σύγχρονους adventure game κύκλους. Παρά τον ‘ρετρό’ τεχνικό τους τομέα, αμφότεροι αποτέλεσαν δυνατές πρόσφατες κυκλοφορίες, οι οποίες ικανοποιήσαν με το παραπάνω κοινό και κριτικούς.

Αναλαμβάνουμε το ρόλο της Vera Englund, ειδικής πράκτορος της αστυνομίας, σε μια ανώνυμη Σκανδιναβική Χώρα, ογδόντα περίπου χρόνια μετά από ένα ‘Τεχνολογικό Κατακλυσμό’ ο οποίος οδήγησε την ανθρωπότητα στην πλήρη απαγόρευση κάθε τεχνητής νοημοσύνης. Η Vera έχει δεχθεί να τροποποιηθεί το γενετικό της υλικό με έγχυση της μυστηριώδους ουσίας ‘Blue’, η οποία όχι μόνο της προσδίδει υπεράνθρωπες δυνάμεις, αλλά φροντίζει και να τις εξελίσσει, ανάλογα με την συμπεριφορά της ίδιας της Vera. Ένα ιδιότυπο και ‘γκρίζο’ υβρίδιο διανθρωπιστικής εξέλιξης με αμφίβολη θέση σε αυτό το νέο, τεχνοφοβικό κόσμο. Έχουμε λάβει απόσπαση για την κωμόπολη του Nordsund, προκειμένου να ερευνήσουμε δυο πρόσφατες, στυγερές και φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους δολοφονίες.

Στο νεκροτομείο με τον ιατροδικαστή Presston

Ο τίτλος μας βάζει με ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση στο πετσί του ρόλου μας. Η Βέρα είναι αστυνόμος με ένα μοναδικό σετ δεξιοτήτων και ο περίγυρός της, την σέβεται όσο και την φοβάται γι’αυτές. Η δράση μας στην περιπέτεια, είναι ιδιαίτερα αληθοφανής, εντός πλαισίου φυσικά. Θα κληθούμε να ερευνήσουμε σκηνές εγκλήματος, να ανακρίνουμε μάρτυρες και φυσικά, να διαλευκάνουμε στοιχεία. Αν και η εξέλιξη του παιχνιδιού είναι γραμμική (δεν είναι δηλαδή εφικτό να οδηγηθούμε σε λάθος συμπεράσματα όπως στο πρόσφατο, εξαιρετικό, Lamplight City) μας δίνονται ενδιαφέρουσες εναλλακτικές ως προς την διεξαγωγή της ερευνάς μας.

Ο δε τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να κινηθούμε, ξεκλειδώνει και διαφορετικές ‘δυνάμεις’ για την κάθε ημέρα του παιχνιδιού, από τις τέσσερις συνολικά που διαρκεί το Whispers of a Machine. Χωρίς να κάνουν κάποια τεράστια διαφορά, προσφέρουν μια ευχάριστη αίσθηση ελέγχου και ευθύνης. Υφίσταται πλήρες και ‘ρεαλιστικό’ inventory (μην περίμενετε να κουβαλάτε ψαρόκολλα και σεσουάρ) και οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικοί, με το επίπεδο της δυσκολίας τους να κινείται σταθερά πάνω από το μέτριο.

Με τον πολυτεχνίτη Valter

Οι καλύτεροι εξ’αυτών, στηρίζονται στην γόνιμη παρατήρηση των περιβάλλοντων χώρων καθώς και των χαρακτήρων που κινούνται μέσα σε αυτούς. Αν διαπιστώσετε για παράδειγμα πως ένας χαρακτήρας κοιτάζει ένα κομμάτι χαρτί μόλις απομακρύνεστε από εκείνον, πρέπει να σκεφτείτε πώς θα καταφέρετε να διαβάσετε κι εσείς το συγκεκριμένο χαρτί, δίχως να γίνεται αντιληπτοί. Το παιχνίδι δεν θα σας πάρει από το χέρι, ούτε θα σηματοδοτήσει την συγκεκριμένη ενέργεια.

Εδώ είναι που κερδίζει την παρτίδα το Whispers. Παρά την σύντομη διάρκειά του (γύρω στις έξι ώρες, βλέποντας και κάνοντας τα πάντα), κατορθώνει, μέσα από την μετρημένη του αφήγηση και την σκηνοθετική οικονομία των διαλόγων και των γρίφων του, να μας φέρει στον κόσμο του. Χωρίς να παρουσιάζει κάποιο ανεπανάληπτο σενάριο ή τους γρίφους εκείνους που θα ξεσηκώσουν ένα βετεράνο της κατηγορίας, προσφέρει μια ιδιαίτερη ποιοτική, εγκεφαλική εμπειρία, η οποία θα ικανοποιήσει με το παραπάνω τους διψασμένους φίλους των καθαρόαιμων παιχνιδιών περιπέτειας.

ΤΦΧ #666 : Α.Τ.Φ.Τ.Π.Ίψεν, πολικές αρκούδες και βότκα κρύσταλλο;

Ίψεν, πολικές αρκούδες και βότκα κρύσταλλο; - 84%

84%

Αχά.

Καλοδουλεμένη αφήγηση, μετρήμενη, υπηρετεί τίμια την φιλολογική της υποκατηγορία και παρουσιάζει ενδιαφέροντες γρίφους και μηχανικές που θα ικανοποιήσουν με το παραπάνω τους φίλους της κατηγορίας.

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL