SPECIALS

Αφιέρωμα στη σειρά FINAL FANTASY – Μέρος 2o

Κυκλοφορεί ένας αστικός μύθος σχετικά με την ονομασία του πρώτου τίτλου της σειράς, σύμφωνα με τον οποίο ονομάστηκε Final Fantasy επειδή επρόκειτο να ήταν ο τελευταίος τίτλος τόσο της εταιρίας όσο και του δημιουργού του. Το 2015 o δημιουργός της σειράς, Hironobu Sakaguchi, ξεκαθάρισε την αλήθεια πίσω από το όνομα. Ήθελαν απλώς να προκύπτει η συντομογραφία «FF». Μάλιστα υπήρχε η πρόθεση αρχικά να ονομαστεί Fighting Fantasy, κάτι που απορρίφτηκε στη συνέχεια επειδή προϋπήρχε επιτραπέζιο παιχνίδι με την ίδια ονομασία.

Στο προηγούμενο μέρος είχαμε δει, τους 6 πρώτους τίτλους της σειράς. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ισχύ του PlayStation η σειρά θα περάσει στα 3D γραφικά. Οι πειραματισμοί στους τίτλους θα συνεχιστούν, μάλιστα η σειρά θα μεταπηδήσει και είδος από αμιγώς single-player RPG θα κυκλοφορήσουν τίτλοι MMORPG. Συνεχίζουμε λοιπόν ακάθεκτοι δίχως άλλη καθυστέρηση από εκεί που είχαμε σταματήσει.

ff7smallΟι πρωταγωνιστές του τίτλου.

FINAL FANTASY VII

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά για το PlayStation σε Ιαπωνία, Αμερική και Ευρώπη με διαφορά μηνών το 1997. Ενώ το 1998 έγινε ο πρώτος τίτλος της σειράς που κυκλοφόρησε στα PC. Το 2013 επανακυκλοφόρησε στο Steam, ενώ ένα Remake του τίτλου βρίσκεται υπό κατασκευή.

Η ιστορία του παιχνιδιού ακολουθεί τον Cloud Strife, ένα πρώην στρατιωτικό-νυν μισθοφόρο, που ενώνει τις δυνάμεις του με την AVALANCHE, μια οικολογική τρομοκρατική οργάνωση προκειμένου να εμποδίσουν την πολυεθνική βιομηχανική επιχείρηση Shinra. Η Shinra είναι υπεύθυνη για την υψηλή τεχνολογία του κόσμου, όμως για να υποστηρίξει αυτή την τεχνολογία ως πηγή ενέργειας χρησιμοποιεί τη “Mako Energy”, η οποία αποτελεί την ουσία της ζωής του πλανήτη. Ο κακός του παιχνιδιού είναι από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών και πιθανότατα έχετε ξανακούσει το όνομά του, Sephiroth.

Ως προς το gameplay, έχουμε για πρώτη φορά 3μελές party. Τα ξόρκια, οι abilities και τα έξτρα στατιστικά πλέον αποθηκεύονται στα “Materia orbs”, αντί για τους χαρακτήρες όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Επιπλέον, όταν οι χαρακτήρες δέχονται ζημιά γεμίζουν μια ειδική μπάρα και αποκτούν πρόσβαση στις “Limit Breaks” επιθέσεις.

Στον τεχνικό τομέα, για πρώτη φορά συναντούμε 3D μοντέλα χαρακτήρων, pre-rendered σκηνικά, διαφορετικές γωνίες κάμερας και Full Motion Video (FMV). Υπάρχουν cutscenes συνολικής διάρκειας πάνω από 40 λεπτά στο παιχνίδι. Επίσης ήταν ο πρώτος τίτλος της σειράς που έδειξε αίμα σε μια σκηνή. Η ομάδα ανάπτυξης έφτασε κοντά στα 120 άτομα, ενώ το budget του εκτοξεύτηκε στα 145εκ. δολάρια (45εκ. δολ. κόστος ανάπτυξης και 100εκ. δολ. κόστος marketing) καθιστώντας το συγκεκριμένο το ακριβότερο παιχνίδι στον καιρό του (1997), αλλά και σε ένα από τα ακριβότερα μέχρι σήμερα. Παράλληλα είναι και ο πιο ευπώλητος τίτλος της σειράς με πωλήσεις ύψους περίπου 10 εκ. τμχ.

Ο Cid αυτού του τίτλου είναι μηχανικός και πιλότος, playable χαρακτήρας. Μουσική πρόταση για αυτόν τον τίτλο: One Winged Angel.(Το πρώτο τραγούδι με φωνητικά στη σειρά, και τι φωνητικά!)

ff8smallLove is in the air!

FINAL FANTASY VIII

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά για το PlayStation σε Ιαπωνία, Αμερική και Ευρώπη με διαφορά μηνών το 1999 και στα PC το 2000. Το 2013 επανακυκλοφόρησε στο Steam.

Η ιστορία του παιχνιδιού ακολουθεί τον Squall Leonhart, έναν νεαρό εκπαιδευόμενο της στρατιωτικής ακαδημίας Balamb Garden. Την παραμονή της αποφοίτησής του ξεσπούν εχθροπραξίες μεταξύ των πόλεων-κρατών Galbadia και Dollet. Ως τελικό τεστ, ο Squall και τρεις άλλοι σπουδαστές στέλνονται σε μια ειδική αποστολή ώστε να βοηθήσουν στη μάχη ενάντια στη Galbadia. Το FFVIII τοποθετείται σε ένα “ρετρό” περιβάλλον που θυμίζει τη δεκαετία του 1960, εμπλουτισμένο με λίγα sci-fi και πολλά υπερφυσικά στοιχεία.

Ως προς το gameplay, έχουμε την εισαγωγή του Junction συστήματος μάχης κατά το οποίο οι παίκτες καλούν τέρατα (Guardian Forces) χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις τους. Παράλληλα τα ξόρκια είτε μαθαίνονται μέσω των εχθρών κατά τη μάχη (με την εντολή Draw) είτε συγκεντρώνοντας ειδικούς πόντους από τον κόσμο του παιχνιδιού. Ένα από τα πιο διάσημα mini games της σειράς κάνει την εμφάνισή του, το Triple Triad. Πρόκειται για ένα καρτοπαίχνιδο που μπορούμε να παίξουμε με διάφορους NPCs και μέσω των καρτών που αποκτούμε μπορούμε δυνητικά να αποκτήσουμε σπάνια αντικείμενα.

Στον τεχνικό τομέα, αξιοσημείωτο είναι πως οι χαρακτήρες έχουν σχεδιαστεί με ρεαλιστικές αναλογίες ξεφεύγοντας από τους καρτουνίστικα παραμορφωμένους των προηγούμενων τίτλων. Είναι το πρώτο της σειρά που ενσωμάτωσε motion capture τεχνολογία, ενώ διέθετε pre-battle animation για τους ήρωες και death animation για τους εχθρούς.

Ο Cid αυτού του τίτλου είναι ο διευθυντής της ακαδημίας Balamb Garden. Μουσική πρόταση για αυτόν τον τίτλο: Liberi Fatali.

ff9smallΞιφομαχίες, ένα από τα mini-games του τίτλου.

FINAL FANTASY IX

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά για το PlayStation σε Ιαπωνία, Αμερική και Ευρώπη με διαφορά μηνών το 2000. Στα PC (Steam) κυκλοφόρησε το 2016.

Η ιστορία αρχικά επικεντρώνεται σε ένα πόλεμο μεταξύ των δυο εθνών. Ακολουθούμε το ληστή Zidane Tribal, ο οποίος έχει προσληφθεί για να απαγάγει την Garnet, πριγκίπισσα της Αλεξάνδρειας. Στην πορεία συμμαχεί με την πριγκίπισσα ενάντια στη Βασίλισσα Brahne και τα υποχθόνια σχέδιά της. Το FFIX επιστρέφει την ιστορία της σειράς στον μεσαιωνικό φανταστικό κόσμο, ενώ αντλεί έμπνευση από τη Νορβηγική και βορειοευρωπαϊκή μυθολογία.

Ως προς το gameplay, επιστρέφει το παραδοσιακό 4μελές party, ενώ κάθε χαρακτήρας διαθέτει τη δική του κλάση. Οι Abilities μαθαίνονται μέσα από τα αντικείμενα που «φορούν» (equip) οι χαρακτήρες. Υπάρχει μια παραλλαγή των Limit Breaks κατά την οποία όταν οι ήρωές μας δεχτούν αρκετά χτυπήματα μπαίνουν σε Trance κατάσταση και έχουν πρόσβαση σε διαφορετικά skills. Σημαντική προσθήκη αποτελούν τα Active Time Events (ΑΤΕ), τα οποία επιτρέπουν στον παίκτη να βλέπει γεγονότα που γίνονται σε άλλες τοποθεσίες, παρέχοντας ανάπτυξη χαρακτήρων αλλά και αντικείμενα σχετικά με την εξέλιξη της πλοκής. Στον τεχνικό τομέα, οι χαρακτήρες επέστρεψαν στην καρτουνίστικη προσέγγιση.

Ο Cid αυτού του τίτλου είναι ο αντιβασιλέας της πόλης-κράτους Lindblum. Μουσικές προτάσεις για αυτόν τον τίτλο: You’re Not Alone και Vamo Alla Flamenco.

ff10walksmallH Yuna ετοιμάζεται να στείλει τις ψυχές στον κόσμο των νεκρών.

FINAL FANTASY X

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά για το PlayStation 2 σε Ιαπωνία, Αμερική και Ευρώπη με διαφορά μηνών το 2001. Στα PC (Steam) κυκλοφόρησε η HD remaster έκδοση μαζί με τη συνέχεια FFΧ-2 το 2016.

Βρισκόμαστε στον φανταστικό κόσμο Spira, η ιστορία μας επικεντρώνεται σε μια παρέα ηρώων και στην αποστολή τους να νικήσουν το τρομακτικό τέρας Sin. Ο πρωταγωνιστής μας είναι ο Tidus, διάσημος αθλητής του blitzball (μίξη ποδοσφαίρου και πόλο), ο οποίος μεταφέρθηκε στον Spira όταν η πατρίδα του Zanarkand καταστράφηκε από τον Sin. Στην πορεία συναντά τη Yuna, γίνεται φύλακάς της και προσπαθεί να τη βοηθήσει να εξοντώσει μια για πάντα τον Sin.

Ως προς το gameplay, έχουμε την εισαγωγή του Conditional Turn-Based (CTB) συστήματος μάχης. Ουσιαστικά φεύγουμε από ATB που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενοι τίτλοι και γυρίζουμε στο παραδοσιακό παιχνίδι γύρων όπου ο χρόνος σταματά μέχρι να αποφασίσουμε και εκτελέσουμε τις κινήσεις μας. Σημαντική αλλαγή αποτελεί η δυνατότητα να εναλλάσσουμε τους χαρακτήρες κατά τη διάρκεια της μάχης διατηρώντας σταθερό το 3μελές party μας. Η εξέλιξη των χαρακτήρων γίνεται μέσω του Sphere Grid. Πρόκειται για ένα ταμπλό με κόμβους, στο οποίο επενδύουμε τα Ability Points (AP) που κερδίζουμε έπειτα από κάθε μάχη, ώστε να αναβαθμίσουμε τα στατιστικά των χαρακτήρων ή να τους μάθουμε νέες abilities.

Στον τεχνικό τομέα, πλέον υπάρχει 3D gameplay σε πραγματικό χρόνο και εκφράσεις προσώπων. Τα ατέλειωτα κείμενα που υπήρχαν στους προηγούμενους τίτλους έδωσαν τη θέση τους στο voice acting. Εκείνο με τη σειρά του περιοριζόταν αρκετά από την τεχνολογία της εποχής και η μεταφορά του από την πρωτότυπη Ιαπωνική στην Αγγλική γλώσσα έγινε με δυσκολίες. Χρειάστηκε να ξαναγραφτεί σχεδόν ολόκληρο το μεταφρασμένο σενάριο, ώστε να ταιριάζει σε ρυθμό και χρονισμούς με τις κινήσεις των χαρακτήρων (lip-sync) διατηρώντας παράλληλα ίδιο το μέγεθος των αρχείων ήχου. Το αποτέλεσμα δεν ήταν ό,τι καλύτερο.

Ο Cid αυτού του τίτλου είναι ο αρχηγός της φυλής και κυβερνήτης του αερόπλοιου Fahrenheit. Μουσικές προτάσεις για αυτόν τον τίτλο: To Zanarkard και Suteki Da Ne (Isn’t It Wonderful?).


ff11smallΕπιτέλους, τα τέρατα είναι ορατά στον χάρτη!

FINAL FANTASY XI

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε Ιαπωνία (PC, Playstation 2) το 2002, σε Αμερική το 2003, σε Ευρώπη (PC, Playstation 2) το 2004. Από το 2013 είναι διαθέσιμη στo Steam η Ultimate Collection Seekers Edition.

Μέχρι τώρα όλοι οι προηγούμενοι τίτλοι της σειράς ήταν single-player RPG. Το FFXI είναι ο πρώτος βασικός τίτλος της σειράς που ανήκει στο είδος των MMORPG. Ήταν το πρώτο του είδους που επέτρεψε cross-platform μεταξύ PC και κονσολών, ενώ από την κυκλοφορία του μέχρι σήμερα συνεχίζει να απαιτεί μηνιαία συνδρομή. Έχει δεχτεί πέντε μεγάλα expansions και διάφορα add-ons. Το πιστό κοινό του το ανέδειξε το 2012 ως τον πιο επικερδή τίτλο της σειράς.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των MMOs, το FFXI δίνει λιγότερη βάση στο PvP κομμάτι και εστιάζει πολύ περισσότερο στο PvE. Το σύστημα μάχης είναι σαφέστατα επηρεασμένο από το FFIII και στο σύστημα κλάσεών του. Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή με διαφορά είναι πως οι εχθροί πλέον είναι ορατοί στον χάρτη και εφεξής σταματούν τα random encounters στη σειρά. Υπάρχει διαθέσιμο free trial.

Ο Cid αυτού του τίτλου είναι ο πιο εξέχων μηχανικός και εφευρέτης στον κόσμο του Vana’diel. Μουσική πρόταση για αυτόν τον τίτλο: Memoro de la Ŝtono.

ff12smallΣτιγμιότυπο από το HD Remaster που κυκλοφόρησε φέτος.

FINAL FANTASY XII

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά για το PlayStation 2 σε Ιαπωνία, Αμερική το 2006 και σε Ευρώπη 2007. Επανακυκλοφόρησε σε HD remaster έκδοση για το PlayStation 4 το 2017. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει βρει το δρόμο του στα PC. 

Η ιστορία μας λαμβάνει χώρα στην Ivalice, όπου οι αυτοκρατορίες της Archadia και Rozarria μαίνονται από πόλεμο. Ένα μικρό βασίλειο, ονόματι Dalmasca βρίσκεται σε διασταυρωμένα πυρά. Όταν το βασίλειο προσαρτάται από την Archadia, η πριγκίπισσα Ashe οργανώνει την αντίσταση. Γνωρίζεται με τον νεαρό Vaan, που θέλει να γίνει πειρατής (sky pirate), και μαζί προσπαθούν να σταθούν εμπόδιο στα σχέδια της Arcadia.

Ως προς το gameplay, το FFXII είναι ο πρώτος open world single player τίτλος της σειράς, ενώ οι εχθροί παραμένουν ορατοί στον χάρτη όπως συνέβαινε και στο MMO FFXI. Το σύστημα μάχης ονομάζεται Active Dimension Battle (ADB), το οποίο διεξάγεται σε πραγματικό χρόνο (real-time) με την επιλογής της παύσης (wait mode). Άλλη καινοτομία είναι το προαιρετικό σύστημα Gambit, το οποίο μας επιτρέπει να προγραμματίσουμε ορισμένες ενέργειες για αργότερα. Παραδείγματος χάριν, ένας χαρακτήρας του party να «γιατρέψει» όποτε η ζωή κάποιου πέσει κάτω από ένα ποσοστό. Η εξέλιξη των χαρακτήρων πραγματοποιείται μέσω του License Board. Ένα παρόμοιο σύστημα με το Sphere Grid του FFX, ωστόσο παρέχοντας περισσότερες ελευθερίες. Στον τεχνικό τομέα, ο τίτλος είναι ένας από τους ομορφότερους της κονσόλας PlayStation 2.

Ο Cid αυτού του τίτλου είναι ο επικεφαλής ερευνητής της Archadia. Μουσική πρόταση για αυτόν τον τίτλο: Flash of Steel.

ff13smallH Lightning χρησιμοποιεί το προσωπικό της Eidolon στη μάχη.

FINAL FANTASY XIII

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά για το PlayStation 3 σε Ιαπωνία και στον υπόλοιπο κόσμο (PlayStation 3, X360) το 2010. Στα PC (Steam) κυκλοφόρησε το 2014. Κυκλοφόρησαν επίσης δυο άμεσες συνέχειες FFXIII-2 και Lightning Returns: Final Fantasy XIII.

Το FFXIII χαρακτηρίζεται από την πολύπλοκη ιστορία του, το δυνατό σύστημα μάχης, την έλλειψη εξερεύνησης, τις ανύπαρκτες πόλεις και τα πανέμορφα γραφικά του. Εισάγει τόσες πολλές αλλαγές στο gameplay που δε θεωρείται αντιπροσωπευτικός τίτλος για τη σειρά.

Αναλυτικότερα για το παιχνίδι μπορείτε να διαβάσετε στο αντίστοιχο review του τίτλου. Μουσική πρόταση: Pulse de Chocobo (κάτι σε Jazz ήχους!)

ff14smallΤο ανανεωμένο interface του “A Realm Reborn”

FINAL FANTASY XIV: A REALM REBORN

Η πρώτη έκδοση του παιχνιδιού (FFXIV) κυκλοφόρησε σε κονσόλες και PC το διάστημα 2010-2012. Η επανέκδοσή του (A Realm Reborn) έγινε σε κονσόλες και PC το 2013.

Το 2010 κυκλοφόρησε το FFXIV, το δεύτερο MMORPG της σειράς. Στα χαρτιά προοριζόταν ως ανταγωνιστής του δυτικού World of Warcraft, στην πράξη όμως αποτέλεσε μια παταγώδη αποτυχία για τη Square-Enix. Ήταν τόσο τραγική η κατάσταση στην οποία κυκλοφόρησε ο τίτλος που ο τότε CEO της Square-Enix (Yoichi Wada) ζήτησε δημοσίως συγνώμη, αναγνώρισε πως το franchise δέχτηκε μεγάλο πλήγμα και ανακοίνωσε πως θα έφτιαχναν το παιχνίδι από την αρχή.

Πράγματι, το 2013 επανακυκλοφόρησε ως FFXIV: A Realm Reborn. Διατήρησε το αρχικό lore, έχοντας όμως νέο client, διαφορετική δομή στους servers, διαφορετική μηχανή γραφικών, interface και περιεχόμενο ουσιαστικά πρόκειται για διαφορετικό τίτλο. Επικεφαλής της νέας ομάδας ανάπτυξης ανέλαβε ο Naoki Yoshida (Dragon Quest series).

Σήμερα, έχει δεχτεί δυο μεγάλα expansions (Heavensward, Stormblood) και υπολείπεται μόλις 2εκ. ενεργούς συνδρομητές του World of Warcraft. Η βάση των ενεργών παικτών του ξεπερνά τα 10εκ. και βρίσκεται πιο κοντά από οποιοδήποτε MMO στην αποκαθήλωση του βασιλιά WOW. Όπως και το FFXI, από την κυκλοφορία του μέχρι σήμερα συνεχίζει να απαιτεί μηνιαία συνδρομή. Υπάρχει διαθέσιμο free trial.

Ο Cid αυτού του τίτλου είναι ο αρχηγός του Garlond Ironworks, μιας φατρίας μηχανικών. Μουσική πρόταση για αυτόν τον τίτλο: End of an Era. (Ο τίτλος κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness με τα περισσότερα πρωτότυπα μουσικά κομμάτια σε βιντεοπαιχνίδι, πάνω από 384).

ff15smallΛίγη αναμονή ακόμα και θα γνωρίσουμε τα παλικάρια.

FINAL FANTASY XV

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά για το PlayStation 4 και XONE παγκοσμίως το 2016. Για τα PC αναμένεται η κυκλοφορία του το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ως spin-off του FFXIII με την επωνυμία Final Fantasy Versus XIII το μακρινό 2006. Ύστερα από μια μακρά περίοδο χωρίς πληροφορίες γύρω από τον τίτλο, στην E3 2013 μετονομάστηκε σε FFXV και πήρε τη θέση του στη βασική σειρά.

Κατέχει με άνεση τον τίτλο του πιο προβληματικού ως προς την ανάπτυξη παιχνιδιού της σειράς, ενώ ακόμα και μετά την κυκλοφορία του συνεχίζεται η υποστήριξη του με διάφορους τρόπους όπως free updates, DLCS αλλά και μέσω δωρεάν story(!) patches.

Δε θα επεκταθούμε περισσότερο σκοπίμως στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, επειδή η κυκλοφορία του στα PC είναι επικείμενη. Θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον τίτλο αναλυτικά στο site και να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι αν άξιζε όλη αυτή η αναμονή. Έως τότε το περιμένουμε με ανυπομονήσια λόγω του ονόματος που φέρει.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος του αφιερώματος μας. Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά ακόμα, αφού το Franchise περιέχει συνέχειες των τίτλων της βασικής σειράς καθώς και ξεχωριστές spin-off σειρές που επεκτείνονται και σε άλλα είδη όπως Kingdom Hearts και Dissidia Final Fantasy, ενώ υπάρχουν ακόμα και τρεις ταινίες animation. Τα τελευταία 30 χρόνια η Square-Enix ήταν παραγωγικότατη, ενώ παράλληλα μετέφερε τους τίτλους της στις επόμενες γενιές και αρκετά καθυστερημένα στα PC. Έκανε αρκετούς πειραματισμούς με τη σειρά, άλλοτε επιτυχημένους άλλοτε αποτυχημένους. Το σίγουρο είναι πως έχει τη δική της συμβολή στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών και μαζί της έχουν μεγαλώσει αρκετές γενιές παικτών. Αν και κάποιοι τίτλοι ξεχωρίζουν σε σχέση με άλλους, όποιον φαν ρωτήσετε για το ποιο είναι το καλύτερο παιχνίδι της σειράς, θα λάβετε διαφορετική απάντηση για ξεχωριστούς λόγους. Μιας και φτάσατε μέχρι εδώ δεν απομένει παρά να ακούσετε το Victory Fanfare Theme.

Ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει ένα τέτοιο αφιέρωμα είναι με το Timeless Legacy trailer δια χειρός Square-Enix.

Kara

Ήρθε σε πρώτη επαφή με το gaming από σπόντα, όμως παρέμεινε σε αυτό από επιλογή. Αγαπημένα παιχνίδια από τότε είναι τα Age Of Empires II, Star Wars Battlefront II και… Tekken 3. Πλέον η ψυχή της ανήκει στο Rocket League. Θα δοκιμάσει παιχνίδια που της τραβούν την προσοχή ανεξαρτήτου είδους, με εξαίρεση τα Horror/Splatter. Όταν δεν παίζει συνήθως θα είναι με κάποιο κόμιξ ανά χείρας ή θα μιλάει για τις ταινίες Star Wars.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL