SPECIALS

Τα καλύτερα games του 2020 – Η χρονιά της Μεγάλης Εμπλοκής

Είναι αδιανόητο το πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος, καθότι πέρσι τέτοια εποχή σκαρώναμε άρθρα για τα games της δεκαετίας ανά κατηγορία. Τότε ο κορονοϊός ήταν ένα απλό πεντάλεπτο αφιερωμένο στις ειδήσεις που αφιέρωναν το πόσο δύσκολα περνάνε οι Wuhan-έζοι από την κυβέρνηση της Κίνας που περιόριζε την ελευθερία τους (και ότι “θα πεθάνουμε όλοι”). Η ειρωνεία χτύπησε τις πόρτες της υπόλοιπης υφηλίου, λίγους μήνες αργότερα.

Ως φυσικό επακόλουθο για το χόμπυ μας, το 2020 σημαδεύτηκε από πάρα πολλές αναβολές μεγάλων κυκλοφοριών που έμελλε να δούμε στις αρχές του έτους. Ορισμένες, όπως το Cyberpunk 2077, έμελλε να κυκλοφορήσουν οριακά στο νήμα του απερχόμενου έτους, άλλες έχουν γίνει meme ήδη πριν την κυκλοφορία τους με συνεχείς ανακατατάξεις στην ομάδα ανάπτυξης, όπως στο Vampire the Masquerade: Bloodlines 2. Εντούτοις, πάρα πολλοί άλλοι τίτλοι κατάφεραν όχι μόνο να κυκλοφορήσουν, αλλά και να διεκδικήσουν επάξια τον οβολό και το χρόνο μας. Η συντακτική ομάδα του Ragequit.gr κατέγραψε τους εξέχοντες τίτλους της χρονιάς που πέρασε που μας κέρδισαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο! Το απαραίτητο disclaimer: έχουμε συμπεριλάβει τίτλους που έχουν (κατά την εκδότρια εταιρεία) κυκλοφορήσει σε ολοκληρωμένη μορφή. Τίτλοι όπως π.χ. το Mount & Blade 2: Bannerlord ή το Baldur’s Gate 3 δεν εξετάζονται καθώς βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς Early Access.

HADES

Γιώργος Δεμπεγιώτης: Ένα παιχνίδι-κόσμημα για την “indie” σκηνή και τα roguelike γενικότερα. Συναρπαστικό σύστημα μάχης, πλούσιο περιεχόμενο που είναι ικανό να προσφέρει έως και τριψήφιο αριθμό ωρών απασχόλησης και υπέρμετρα εθιστικό, το Hades είναι το παιχνίδι που θα σας κάνει να αγαπήσετε τα roguelikes ακόμα και αν δεν είστε οπαδοί του είδους.

Παύλος Γεράνιος: Το Hades έχει έναν κύκλο ανάπτυξης περίπου δεκαετίας. Ναι, καλά διαβάσατε δεκαετίας. Η Supergiant Games έχει πάρει όλες τις ιδέες από τους προηγούμενους τίτλους της, ξεκινώντας από το Bastion (2011), και τις έχει αποκρυσταλλώσει σε αυτό το κόσμημα. Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός, αφού το έχω λατρέψει όσο λίγα παιχνίδια τα τελευταία χρόνια. Ανεξαρτήτως οποιασδήποτε υποκειμενικότητας, το Hades αποτελεί σημείο αναφοράς σχεδιασμού game systems, gameplay mechanics, και character progression. Και αυτά είναι μόνο ό,τι συμβαίνει κάτω από το καπώ, διότι οι μάχες και η άμεση διάδραση του παίκτη είναι από μόνα τους εξαιρετικά. Άνετα, ο τίτλος της χρονιάς ανεξαρτήτως budget ή όχι.

Κώστας Καλλιανιώτης: Το συγκεκριμένο κατέληξε να είναι προτεινόμενο για Game of the Year σε όλα τα φετινά ιντερνετικά βραβεία, διαγωνιζόμενο στην ίδια κατηγορία απέναντι σε ονομαστές σειρές-μεγαθήρια και ΑΑΑ τίτλους με την υπερτριπλάσια προβολή. Αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι.

Ηλίας Ιακωβόπουλος: Κοιτώντας προς τα πίσω, είναι λίγες οι φορές όπου μεσαίου βεληνεκούς τίτλος καταλήγει να κοιτάζει στα μάτια ΑΑΑ κυκλοφορίες – και πόσω μάλλον εν μέσω μιας χρονιάς όπου είδαμε την κυκλοφορία μεγαθηρίων. Αυτό που κατάφερε το Hades ήταν σε πρώτη φάση να δημιουργήσει ένα φανατικό πυρήνα και σε δεύτερο χρόνο να απλωθεί ακόμη και σε πιο “casual” οθόνες. Σίγουρα πρόκειται για έναν τίτλο ο οποίος θα μνημονεύεται για αρκετό καιρό ακόμη.

DOOM ETERNAL

ΓΔ: Το τελευταίο πόνημα της Id Software δίχασε ελαφρώς με το συνδυασμό υψηλής πρόκλησης και της απρόσμενα μεγάλης ανάγκης διαχείρισης πόρων, αλλά η Id δεν είναι μια εταιρία που επαναπαύεται στα εύκολα. Δεν ακολούθησε την πεπατημένη, ρίσκαρε και τα κατάφερε. Έχοντας σύμμαχο την καταπληκτική Id Tech Engine 7, το DOOM Eternal αποτελεί μια πολύ έντονη και αξέχαστη FPS εμπειρία, που όμοιά της είχαμε πολλά χρόνια να δούμε.

ΠΓ: Όπλα, ορδές εχθρών, και Χέβι Μέτωλ. Το DOOM Eternal είναι η περίπτωση που πρέπει να κοιτάζει κάθε developer όταν θέλει να δει πώς καταφέρνεις να πάρεις μία σχεδόν άριστη συνταγή, να διορθώσεις τις ελάχιστες ατέλειες και να παραδώσεις έναν επάξιο διάδοχο. Άμυαλη χαρά και μακέλεμα, όπως ακριβώς τα θέλουμε, στο καλύτερο FPS της χρονιάς.

DESPERADOS III

Desperados 3 train works

ΠΓ: Η Mimimi έχει αποδείξει με μόνο δύο κυκλοφορίες ότι είναι φτιαγμένη από διαφορετική πάστα. Έπειτα από το εξαιρετικό Shadow Tactics: Blades of the Shogun μπήκε μόνη της σε “μεγάλο” τραπέζι πόκας, έπαιξε καλή χεριά, και κέρδισε. Το Desperados III αποτελεί prequel της διάσημης σειράς, αλλά πλέον έχει αποκτήσει σωρεία νεωτερισμών που το κάνουν να είναι ένας από τους καλύτερους τίτλους στρατηγικής/τακτικής εκεί έξω. Το ότι έχει σενάριο που θα ταίριαζε σε οποιοδήποτε western και μεταφορά στη μεγάλη οθόνη, είναι το κερασάκι στην τούρτα.

ΚΚ: Ένα game που μοιάζει παρμένο αυτούσιο από τη “χρυσή εποχή” του είδους στα 90s, αλλά κατάλληλα εκσυγχρονισμένο προφανώς. Η Mimimi καταλήγει συνώνυμο της λέξης “εγγύηση” πλέον.

ΓΔ: Έχοντας κατά νου το υπέροχο Shadow Tactics: Blades of Shogun, θα ήταν αναπάντεχο η Mimimi να αποτύχαινε στη δημιουργία του Desperados III. Απίστευτα ποιοτικό παιχνίδι τακτικής, σε ένα είδος που ευδοκίμησε στα τέλη των 90s-αρχές των 00s και θα ήταν ιδανικό σενάριο αν η Mimimi αναλαμβάνε και την υλοποίηση ενός νέου Commandos 4. Του ορθόδοξου.

ΗΙ: Η επιστροφή της θρυλικής σειράς αποτελεί χαράς ευαγγελία για τους λάτρεις του είδους των παιχνιδιών τακτικής, τα οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκονται παραγκωνισμένα. Ενώ εν μέσω ξηρασίας ο κόσμος θα μπορούσε να αρκεστεί και σε κάτι μέτριο, η Mimimi μόνο έτσι δεν λειτούργησε και μας παρέδωσε ένα αριστούργημα το οποίο θέλω να πιστεύω ότι έδωσε νέα πνοή στα αγαπημένα μας παιχνίδια.

WASTELAND 3

Wasteland 3 banner

ΠΓ: Έπειτα από αμφιλεγόμενες αρχικές κυκλοφορές που είχαν είτε διαφορετική υλοποίηση από την αρχική (Numenera) είτε έπασχαν από αρκετά bugs (The Bard’s Tale IV), φαίνεται να έχει νοικοκυρευτεί έπειτα από την εξαγορά της από την Microsoft. Το Wasteland 3 φαίνεται να επωφελήθηκε από τις καθυστερήσεις λόγω του COVID-19, δεν είχε σημαντικά ζητήματα κατά την κυκλοφορία του, ενώ αποτελεί ένα εξαιρετικό RPG που μεταφέρεται από την έρημο της Arizona, στο χιονιά του Colorado. Άρτιοι μηχανισμοί, σαρδόνιο χιούμορ, αλλά και αρκετές μαύρες στιγμές, συνθέτουν μία απολαυστική RPG πρόταση. Το Wasteland 3 είναι η InXileωση για την εταιρεία του Fargo.

ΚΚ: Την έλεγες και ανέλπιστη την ποιότητά του, δεδομένων των ευρύτερων συνθηκών στην εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Ευτυχώς, όπως αναφέρει και ο προγράψας, η είσοδος του παράγοντα Microsoft φαίνεται να έδρασε καταλυτικά υπέρ του game. Αποτέλεσμα, ένα από τα καλύτερα turn-based RPG που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε να λάβουμε εν έτει 2020. Και, δεδομένης της ενίσχυσης του περιεχομένου του που αναμένεται για μέσα στο 2021, το μέλλον στην μετα-αποκαλυπτική wasteland του Κολοράντο φαντάζει ιδιαίτερα λαμπρό.

ΗΙ: Fallout χωρίς την ανάμιξη της Bethesda. Έτσι θα χαρακτήριζα τη διάσημη πλέον σειρά Wasteland, η οποία έχει καταφέρει με κάθε νέα κυκλοφορία να μεγαλώνει το κομμάτι της αγοράς που της αναλογεί, παρ’ όλα τα στραβοπατήματα της InXile στο παρελθόν.

HORIZON ZERO DAWN

ΓΔ: Εδώ θα “κλέψουμε” λιγάκι, γιατί το παιχνίδι κανονικά πρωτοκυκλοφόρησε το 2017, αλλά στα PC μας ανήκει στις φετινές κυκλοφορίες, ως ένα από τα πρώτα “αποκλειστικά” της Sony που μεταφέρθηκαν στις οθόνες μας. Αλλά θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μη συμπεριληφθεί στη λίστα μας. Το διαμάντι της Guerilla Games δείχνει το δρόμο για το πως πρέπει να φτιάχνονται τα σωστά open-world games. Εντυπωσιακό και πρωτότυπο μεταποκαλυπτικό setting, πανέμορφα γραφικά, ουσιώδες gameplay και ένας τεράστιος χάρτης για εξερεύνηση, το Horizon Zero Dawn είναι το απόλυτο must για τους φίλους του είδους.

ΗΙ: Καιρό επιζητούσαμε κάποιες από τις αποκλειστικότητες της Sony. Με βάση τα όσα έχω δει στο YouTube, μάλλον μας ήρθε, αν όχι ο καλύτερος, ένας από τους καλύτερους τίτλους της κονσόλας. Ένας ενδιαφέρων κόσμος περιστοιχισμένος από ρηξικέλευθους μηχανισμούς που τον κάνουν πιο γεμάτο και διασκεδαστικό από πολλούς άλλους κοινότυπους και αφαιμαγμένους.

KK: Fun Fact – O Lead Writer του HZD είναι ο John Gonzalez, πρώην developer της Obsidian Entertainment στα “καλά” χρόνια της, και υπεύθυνος μεταξύ άλλων για την κεντρική πλοκή του Fallout New Vegas αλλά και για τη συγγραφή των χαρακτήρων Benny, Mr House, Vulpes Inculta, Yes Man και Caesar στο ίδιο game. Αν δεν είναι αυτό αρκετό ώστε να ωθήσει κάποιον να τσεκάρει το HZD, δεν ξέρω τι μπορεί να είναι.

LEISURE SUIT LARRY: WET DREAMS DRY TWICE

ΓΔ: Η απάντηση στο ερώτημα αν τα point ‘n’ click adventures έχουν ακόμα, έστω και ελάχιστα, αποθέματα ζωής. Οι Γερμανοί της CrazyBunch έκαναν ξανά το θαύμα τους, δημιουργώντας ένα adventure που απευθύνεται πρωτίστως στους “αρχαίους” λάτρεις της κατηγορίας. Ζόρικοι γρίφοι και κάφρικο χιούμορ που δε χαρίζει κάστανα, το Wet Dreams Dry Twice είναι το Larry που θα περίμενε να παίξει κάποιος εν έτει 2020.

1 2Επόμενη σελίδα

Northlander

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows... Αυτό δεν τον πτόησε και αγάπησε τη Μητέρα Πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Θήτευσε και στην άγονη παραμεθόριο των κονσολών (πάντα σε σπίτια φίλων, ποτέ στο δικό του), αλλά το PC ήταν αυτό που τον κράτησε. Λάτρης των ποιοτικών τίτλων από όλα τα είδη, θεωρεί πώς η ιστορία και αυτό που θέλει να πει το παιχνίδι ως μέσο είναι το κυριότερο και όχι η ταμπέλα. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις φυσικά...

soad667

Lich
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,122
Kαλά διάβαζα και διάβαζα για όλα αυτά τα τριτοτέταρτης κατηγορίας γκέημς και λέω αν δεν έχουν το ΦΩΛΓΚΑΗΖ μέσα θα τους σπάσω τα γόνατα χτυπήσω φιλικά στη πλάτη όλους εκεί μέσα. Ευχαριστώ κύριε Βόρειε για την πρωτοβουλία, οι υπόλοιποι ΝΙΩΣΤΕ πριν να είναι πολύ αργά. ΝΙΩΣΤΕ ΛΕΜΕ!
 

Related Articles

Back to top button
elGreek