REVIEWS

DEUS EX: MANKIND DIVIDED

«Κάθε φορά που αναφέρεται το Deus Ex, κάποιος, κάπου, εγκαθιστά το πρωτότυπο παιχνίδι και χάνεται σε ένα ταξίδι που πιθανώς δεν τελειώνει σε αυτή την ζωή». -1001, Hacker

«Δεν είναι τυχαίο που κανένα αφιέρωμα στην ιστορία του PC Gaming δεν είναι σωστό ή ολοκληρωμένο δίχως το Deus Ex στην πεντάδα των κορυφαίων παιχνιδιών όλων των εποχών». – Οποιοσδήποτε σχετικός με πραγματικό gaming τα τελευταία 25 χρόνια.

Ξέρω, είναι αφόρητα ρετρό να ξεκινάς την παρουσίασή σου παραθέτοντας ατάκες, τσιτάτα και φάνκι εισαγωγικά. Είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο ξεκινά κάθε επικό μυθιστόρημα ή έργο πνευματικής διανοίας που σε σημαδεύει ανεξίτηλα. Ορισμένες φράσεις, έχουν δύναμη. Τελευταία διασκεδάζω σκαρώνοντας και γκρεμίζοντας διαρκώς μέσα στο κεφάλι μου την λίστα με τα «Κορυφαία Πέντε». Οι περισσότεροι παίκτες, τείνουν να χτίζουν μια λίστα-ιερή αγελάδα στο κεφάλι τους και να μην επιδέχονται καμία τροποποίηση αυτής. Σε μένα συμβαίνει το αντίθετο. Όσο περισσότερα σπουδαία παιχνίδια περνάνε από τα χέρια μου, τόσο αλλάζει η λίστα. Συμβαίνει όμως κάτι παράδοξο. Από το 2011 και μετά, το αριστουργηματικό Human Revolution δεν έχει λείψει από καμία λίστα μου. Έστεκε ως τώρα, ως κορωνίδα της σειράς Deus Ex και ένα εκ των σπουδαιότερων video games όλων των εποχών. Με τεράστιο χαμόγελο μπορώ πλέον να το αντικαταστήσω με το Mankind Divided, τον πανάξιο, εθιστικό-ως-την-κόλαση-και-πιο-πέρα, διάδοχό του. Η μεγαλύτερη έκπληξη αναφορικά με την νέα περιπέτεια του Υπεράνδρα™ Jensen, έγκειται στο πόσο κατορθώνει να βελτιώσει μια φαινομενικά κορυφαία συνταγή gameplay. Πόση ομορφιά μπορεί να χωρέσει στο φρικτό, δυστοπικό μας μέλλον.

DXMD1Καλωσήλθατε στο μαγευτικό Dubai. Οποιεσδήποτε ομοιότητες με το αριστουργηματικό Spec Ops: The Line, καθαρά συμπτωματικές

THE YEAR IS 2029, MANKIND STANDS DIVIDED.

Η δράση του παιχνιδιού λαμβάνει χώρα δυο έτη μετά τα γεγονότα του Human Revolution. Το φινάλε που επιλέξαμε (και ανατριχιάσαμε σε μέρη που δεν ξέραμε καν πως είναι δυνατόν να ανατριχιάσεις) αγνοείται επιδεικτικά προς χάριν μιας «ορθόδοξης» (ελληνιστί, canon) λύσης των γεγονότων της πρώτης περιπέτειας: ο σταθμός της Panchaea (είμαι ακόμη βέβαιος πως κάποιος κατόρθωσε να γράψει λάθος το «Pangaea» και όταν το πρόσεξαν είχαν ήδη ηχογραφηθεί όλα τα voice overs) έχει καταστραφεί και ο Adam Jensen αναρρώνει σε βάση αγνώστων στοιχείων στην Αλάσκα, ευρισκόμενος διαρκώς σχεδόν αναίσθητος. Ελάχιστες αναμνήσεις διατηρεί από την περίοδο αυτή. Επανέρχεται στην ενεργό δράση το 2029, όταν και εντάσσεται στην αντιτρομοκρατική ομάδα TF29, ένα επίλεκτο σώμα της Interpol, το οποίο βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας μάχης κατά της τρομοκρατίας.

Ο κόσμος φυσικά έχει αλλάξει άρδην μετά το περίφημο Aug Incident του 2027, μια καταστροφή τεραστίων διαστάσεων, κατά την διάρκεια της οποίας, οποιοσδήποτε άνθρωπος έφερε βιονικά εμφυτεύματα, έχασε κάθε έλεγχο των πράξεων του και προέβη σε απερίγραπτες θηριωδίες. Το περιστατικό αυτό οδήγησε σε ένα σαρωτικό κύμα μίσους, φοβίας και ρατσισμού ως προς τους «ενισχυμένους» (ελληνιστί, augmented) ανθρώπους, με πολλά «πρότυπα» γκέτο να φυτρώνουν παντού σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Από ζωντανές αποδείξεις του λαμπρού, βιονικού μέλλοντος, οι ενισχυμένοι έφτασαν να θεωρούνται παρίες, τέρατα, αποβράσματα της κοινωνίας. Ζητιανεύουν σαν ναρκομανείς μια δόση Neuropozyne προκειμένου να απαλύνουν τους πόνους τους και η αντιμετώπιση της κοινωνίας τους οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη απομόνωση και δυστυχία.

DXMD2Το Ελιζάκι στις ειδήσεις των 8 παραμένει διαχρονική αγάπη

Η περιπέτειά μας ξεκινά όταν λαμβάνουμε μια φαινομενικά συνηθισμένη αποστολή. Η ομάδα μας έχει λάβει πληροφορίες πως η τρομοκρατική οργάνωση Jinn (απευθείας αναφορά στον ISIS) σχεδιάζει μια σημαντική αγοραπωλησία όπλων σε ένα ρημαγμένο ξενοδοχείο πολυτελείας του Dubai. Στόχος μας, να παρεισφρήσουμε σε αυτή με την βοήθεια του διπλού πράκτορά μας και να συλλάβουμε ένα υψηλόβαθμο στέλεχός τους. Το εισαγωγικό επίπεδο στο Dubai λειτουργεί τόσο ως tutorial όσο και ως έξοχη υπενθύμιση των πολλών αρετών του Human Revolution.

Ελάχιστα λεπτά μου πήρε μόνο να αρχίσω να συνηθίζω ξανά το πετσί του Adam Jensen. Πριν το καταλάβω, σερνόμουν χαρωπά σε αεραγωγούς, καταχέριζα φρουρούς και προφανώς χάκευα και τζόλευα και διάβαζα ό,τι υπολογιστή, πόρτα και ξεχασμένη ντιβανοκασέλα έβρισκα μπροστά μου. Πρώτο «μαξιλαράκι» ασφαλείας για τους οπαδούς της σειράς: το gameplay που λατρέψαμε, είναι εδώ, σε μεγαλύτερες, πιο κολασμένα γενναιόδωρες δόσεις από ποτέ. Ο χειρισμός φυσικός, αβίαστος, αληθινός. Προτρέχω όμως.

DXMD6Ετοιμαστείτε, έχουμε ζόρια.

THE FLIGHT OF ICARUS

Το ότι θα είχαμε σοβαρό υποψήφιο για GOTY 2016 Τακτικέ Αναγνώστη, το γνώριζες. Τα στοιχήματα και τα περιθώρια έπαιζαν στο «πόσο πολύ», «πόσο βαθύ» και «πόσο σπουδαίο». Ειλικρινά, ξεκίνησα το Mankind Divided δίχως ιδιαίτερες προσδοκίες. Δηλαδή μπορεί να ήταν και χάλια, μπορεί να ήταν και φιάσκο. Με το Σπουδαιότερο πλέον να υψώνεται ως άλλος Σκοτεινός Πύργος πάνω από κάθε video game στην Ύπαρξη, με τι καρδιά, τι ψυχή να ξεκινήσεις οποιοδήποτε άλλο «σοβαρό και μεγάλο» παιχνίδι και δη, RPG;

Και όμως. Η Eidos Montreal στάθηκε στο ύψος της. Πήρε ό,τι έκανε σπουδαίο το Human Revolution και έχτισε επάνω του. Μας έδωσε περισσότερο. Ουσιαστικότερο. Το δούλεψε σε σημείο όπου η Πράγα, η πόλη στην οποία εκτυλίσσεται το μεγαλύτερο κομμάτι της νέας μας περιπέτειας, να είναι σχεδιασμένη με τέτοια προσοχή στη λεπτομέρεια, τόσες μικρές, κρυφές γωνιές, που πραγματικά σε πείθει πως έχεις επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Τσεχίας εν έτει 2029.

DXMD7The Void Which Binds

Τα γραφικά είναι το πρώτο που θα παρατηρήσετε στο Mankind Divided. Δεδομένου πως έχετε ένα ζόρικο σύστημα το οποίο να σηκώνει τις Very High ρυθμίσεις (για Ultra ούτε λόγος δίχως μια 1070/1080 κάρτα αν και οπτικά, οι διαφορές σε σχέση με το Very High είναι ελάχιστες) μιλάμε για ένα θέαμα το οποίο κοντράρει και θεωρώ ξεπερνά το Wild Hunt σε ομορφιά. Η απόδοση των περιβαλλόντων χώρων, οι σκιάσεις και οι φωτισμοί, συνθέτουν μια φωτορεαλιστική, δυστοπική πανδαισία. Υπήρχαν στιγμές που απλώς περπατούσα στα στενά της Πράγας, κοιτώντας διαρκώς πάνω από τον ώμο μου. Θαύμαζα την πανέμορφη αρχιτεκτονική και τους φωτισμούς ενώ ταυτόχρονα ένιωθα, ανήμπορος, κυνηγημένος.

Ο έτερος θρίαμβος των σχεδιαστών είναι το πόσο πειστικά έχουν αποδώσει τον τρόμο και την καταπίεση του αστυνομικού κράτους. Η Πράγα θυμίζει περισσότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και οι αστυνομικοί στους δρόμους απέχουν μισό κλικ από το να ανοίξουν πυρ κατά οποιοδήποτε ενισχυμένου ανθρώπου εμφανιστεί στο διάβα τους. Ο τρόπος που χρησιμοποιούνται οπτικά ερεθίσματα προκειμένου να ξεδιπλωθεί η ιστορία του παιχνιδιού δίχως λέξη, είναι πραγματικά αριστουργηματικός. Όχι δηλαδή πως λείπουν τα κείμενα. Οι διάλογοι είναι πλουσιότατοι, χορταστικοί και άριστα γραμμένοι. Ακόμη και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες παρουσιάζονται ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με δικά τους κίνητρα, στόχους και αγωνίες. Κάθε επίσκεψή μας στα αρχηγεία της TF29 (μια πιο «σπιτική» βερζιόν της UNATCO του αρχικού Deus Ex) αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να θαυμάσουμε την δουλειά που έκανε η Eidos Montreal στο level design. Ειλικρινά, ο χώρος θυμίζει πραγματικό κέντρο επιχειρήσεων. Το ίδιο ισχύει φυσικά για κάθε τοποθεσία που θα επισκεφθούμε. Είναι αληθινή, ζουν άνθρωποι εκεί. Είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί το επίπεδο ρεαλισμού με το οποίο έχει αποδοθεί η θεωρητικά «φουτουριστική» Πράγα του Mankind Divided. Απόηχοι του επικού Blade Runner βρίσκονται παντού (ιδιαίτερα στην καρδιά του καταραμένου γκέτο του Utulek, γνωστού και ως Golem City, οι παλαιότεροι δεν θα προλαβαίνετε να μετράτε ανατριχίλες) και τα ίδια τα επίπεδα αποτελούν την χαρά του ψυχάκια παίκτη. Οι πιθανές διαδρομές και τρόποι αντιμετώπισης βρίσκονται στα αναμενόμενα στάνταρ τελειότητας για ένα Deus Ex παιχνίδι. Κάθε build είναι βιώσιμο. Κάθε «παιχνιδένια» τρέλα που θα σκεφτούμε να εφαρμόσουμε, ενδεχομένως μας οδηγεί στο ιδανικό αποτέλεσμα.

DXMD8Οποιεσδήποτε ομοιότητες με αίσθηση πρώτης άφιξης σε κάποια ανύπαρκτη City 17, καθαρά συμπτωματικές.

Οι ταγμένοι οπαδοί της σειράς δεν χρειάζονται ιδιαίτερη ανάλυση του gameplay, καθώς αυτό ουσιαστικά ξεπατικώνει αυτούσιο το αντίστοιχο του Human Revolution (όλα τα παλιά και αγαπημένα augmentations του Adam δίνουν το παρόν) και προχωρά ένα βήμα παραπέρα, με κάποια πανίσχυρα «πειραματικά» augmentations, τα οποία αλλάζουν τις ισορροπίες και μας κάνουν να αισθανόμαστε αληθινά υπεράνθρωποι. Το Remote Hacking ειδικά, με διαφορά το πλέον “overpowered” από τα νέα παιχνίδια μας, προσφέρει μερικές υπέροχες ευκαιρίες για δημιουργική διαχείριση του περιβάλλοντός μας.

AUG LIVES MATTER

Με διαφορά τα φαιδρότερα σχόλια που διάβασα στο Διαδίκτυο κατά την προετοιμασία μου για την συγγραφή της παρουσίασης του παιχνιδιού, αφορούσαν στο «αδύναμο σενάριο». Μετά από τριάντα έξι ώρες παιχνιδιού, με όλα τα εξαιρετικά side missions ολοκληρωμένα, δεν μπορούσα παρά να κουνήσω το κεφάλι και να χαμογελάσω γνωστικά. Το επίπεδο της γραφής, το βάθος του κόσμου, οι συνομωσίες επί συνομωσιών και αυτό το απελπιστικά Καφκικό νέο-noir βάθος το οποίο καταξίωσε την σειρά στις συνειδήσεις των σκεπτόμενων παικτών παγκοσμίως, δίνει το παρόν με συγκλονιστικό τρόπο. Το Mankind Divided γίνεται βιωματική εμπειρία. Η Πράγα ζει και αναπνέει. Είσαι ένας παρίας, ένας εξόριστος. Οι κυβερνητικές διασυνδέσεις και η δουλειά σου σε προστατεύουν για λίγο από το μένος του αστυνομικού κράτους, αλλά σύντομα αυτό φροντίζει να σε καταπιεί. Είσαι ξένος, ανεπιθύμητος. Είσαι η απειλή. Ο εχθρός.

DXMD21Talos Rucker: Υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ενισχυμένων, οραματιστής, ηγέτης. Τρομοκράτης;

Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν βλέπετε 100% στην βαθμολογία είναι γιατί έχει κυκλοφορήσει το Wild Hunt, το οποίο μας απέδειξε πως είναι εφικτό να συνδυάσεις τον κορυφαίο τεχνικό τομέα και την έξοχη γραφή με έναν κυριολεκτικά αχανή κόσμο παιχνιδιού. Το Mankind Divided ξεδιπλώνει τις αρετές του σε μια campaign ικανοποιητικότατης διάρκειας, χωρίς όμως να σου ανατινάζει τον εγκέφαλο. Ενδεχομένως αυτό κρατιέται για τα αφηγηματικά DLC’s που θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον και τα οποία ουσιαστικά προλογίζει το φινάλε του παιχνιδιού. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κάποιο λειψό ή “φτηνό” φινάλε, απλώς είναι ξεκάθαρο πως η περιπέτεια θα συνεχιστεί.

DXMD3Και πάμε. No sleep, no rest ’till victory.

Ένα εκ των κορυφαίων παιχνιδιών όλων των εποχών, το Mankind Divided στέκεται αγέρωχο (με την νέο-Αναγεννησιακή καπαρντίνα του να ανεμίζει) και μιλά για το παρόν και το μέλλον μας. Προσφέρει άπειρες «παιχνιδένιες» δυνατότητες επειδή μπορεί, αλλά στην πραγματικότητα, κάνει ερωτήσεις. Άβολες, σκληρές ερωτήσεις. Και για σαράντα περίπου ώρες, μας παίρνει μακριά από τα πάντα. Μας βάζει στο πετσί του ξένου και μας ζητάει να κάνουμε το αδύνατο. Και διάολε, με αυτά τα συνθεσάιζερ στο background, ελάχιστα είναι τελικά που δεν μπορείς να κάνεις. Απαραίτητο.

Ευχαριστούμε τη CD Media για τη παροχή του review code.

Pros

 • Εκπληκτική, δυστοπική cyberpunk/tech noir ατμόσφαιρα
 • Ίσως τα ομορφότερα γραφικά που έχουμε δει έως τώρα σε video game, με απαράμιλλη φροντίδα στην λεπτομέρεια και τον σχεδιασμό της Πράγας του 2029
 • Έξοχα σχεδιασμένα επίπεδα, πραγματικά αμέτρητοι τρόποι επίτευξης των στόχων μας, στα πρότυπα ενός αληθινού Deus Ex
 • Διάλογοι και γραφή υψηλοτάτου επιπέδου
 • To soundtrack, για άλλη μια φορά, μαγεύει
 • Η πληθώρα των νέων “υπέρ-augmentations” που αλλάζουν την ισορροπία του παιχνιδιού 
 • Το Breach Mode, ένα ιδιαίτερα έξυπνο παράλληλο arcade mode, το οποίο αυξάνει την αντοχή του παιχνιδιού στο χρόνο, προσφέροντας ταυτόχρονα την αίσθηση μιας νέας εμπειρίας

Cons

 • Αν κάποιος θέλει να είναι πραγματικά μίζερος, μπορεί να γράψει πως είναι πραγματικά ελάχιστες οι “μηχανικές” αλλαγές του σε σχέση με το Human Revolution. Αλλά, ας σοβαρευτούμε. Μερικά πράγματα, απλώς δεν γίνονται καλύτερα. 
 • Παρουσία (ευτυχώς ολότελα προαιρετικών και άχρηστων) micro-transactions και Day-1 DLC τα οποία, σε ένα κόσμο όπου υπάρχει CD Projekt RED και βλέπει, καλό είναι να μην γίνονται. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 95%

95%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

17 Comments

 1. Σοκ και δέος, απλά.

  ΥΓ. Μόνο γέλια για όσους ανά τα παγκόσμια ίντερνετς στέκονται στο “αδύναμο σενάριο” και στο ότι “τα γεγονότα του Human Revolution δεν είχαν επιπτώσεις στον κόσμο” ως αρνητικά. Απλά δηλώνουν έμμεσα πως δεν κατάλαβαν γρι από το τι ακριβώς συμβαίνει στον κόσμο του Mankind Divided.

 2. Εξαιρετικό ριβιού για άλλη μια φορά Μποράτσο. Το παιχνίδι θα το έπαιζα και 30/100 να του έβαζες, γιατί Deus Ex και cyberpunk, αλλά τώρα με πορώνεις πολύ περισσότερο και η αναμονή γίνεται δυσκολότερη. Ευτυχώς θα έχω το Witcher3 GOTY για τα Χριστούγεννα. Διάβασα που κάνεις μνεία στο φινάλε, θεωρείς λοιπόν ότι δεν θα επεκταθεί περαιτέρω με κάποιο μελλοντικό DLC με έξτρα χρέωση αλλά μόνο σε sequel;

 3. Αυτό ακριβώς έγραψα, στα DLC θα “συμπληρωθεί”, στεκεί και ως έχει, αλλά όπως και με την περίπτωση του The Missing Link, η πλήρης Mankind Divided εμπειριά θα περιλαμβάνει και τα DLC, πάντα κατά την εκτίμησή μου. Ούτως ή άλλως, ενδεχόμενο sequel πάντα μπορεί να λάβει αρκετές αφηγηματικές ελευθερίες και να αλλάξει πράγματα, όπως έκανε το ίδιο το MD επάνω στο φινάλε του HR.

 4. Οι περισσότεροι παίκτες, τείνουν να χτίζουν μια λίστα-ιερή αγελάδα στο κεφάλι τους και να μην επιδέχονται καμία τροποποίηση αυτής. Σε μένα συμβαίνει το αντίθετο. Όσο περισσότερα σπουδαία παιχνίδια περνάνε από τα χέρια μου, τόσο αλλάζει η λίστα.

  Με το Σπουδαιότερο πλέον να υψώνεται ως άλλος Σκοτεινός Πύργος πάνω από κάθε video game στην Ύπαρξη, με τι καρδιά, τι ψυχή να ξεκινήσεις οποιοδήποτε άλλο «σοβαρό και μεγάλο» παιχνίδι και δη, RPG;

  μιλάμε για ένα θέαμα το οποίο κοντράρει και θεωρώ ξεπερνά το Wild Hunt σε ομορφιά.

  Το επίπεδο της γραφής, το βάθος του κόσμου, οι συνομωσίες επί συνομωσιών και αυτό το απελπιστικά Καφκικό νέο-noir βάθος το οποίο καταξίωσε την σειρά στις συνειδήσεις των σκεπτόμενων παικτών παγκοσμίως, δίνει το παρόν με συγκλονιστικό τρόπο.

  Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν βλέπετε 100% στην βαθμολογία είναι γιατί έχει κυκλοφορήσει το Wild Hunt, το οποίο μας απέδειξε πως είναι εφικτό να συνδυάσεις τον κορυφαίο τεχνικό τομέα και την έξοχη γραφή με έναν κυριολεκτικά αχανή κόσμο παιχνιδιού.

  Επομένως έχουμε ανώτερο τεχνικό τομέα, έξοχη γραφή και χάσαμε 5% μάλλον επειδή ο κόσμος δεν είναι αχανής. Στέφανε λες πως δεν έχεις ιερές αγελάδες και αμέσως μετά υψώνεις πύργο. Έτσι όπως το βλέπω και διαβάζοντας το review το παιχνίδι είναι τουλάχιστον για 99% (δεν φτάνει Cities Skylines) μόνο και μόνο λόγω Adam Jensen. Με διαφορά ο πιο cool/badass πρωταγωνιστής ever (κι από τον Geralt), ακόμα και χωρίς augs τέτοιο voice over δεν συναντάμε π-ο-υ-θ-ε-ν-ά. Ο Toufexis παραδίδει σεμινάρια.

 5. Δυστυχώς, αν και έχω το Human Revolution και το αρχικό Deus Ex, για διάφορους λόγους (όχι σχετικούς με την ποιότητα των τίτλων) δεν τα τερμάτισα ακόμα. Αλλά νομίζω ότι πέρα από τις συμπάθειες του καθενός ως προς τους πρωταγωνιστές, παραμένει διακαής πόθος ένα Deus Ex που θα ήταν πιο ανοικτό ( χωρίς να χάνει “βάθος” όμως ).

 6. Έχω παίξει μόνο το HR. Μου άρεσε όπως ήταν στημένο και η διάρκεια του. Δε νομίζω θα την πάλευα να είμαι στις σκιές για 100 ώρες. Επίσης λόγω gameplay είχα αυξημένη αυτοσυγκέντρωση σε όλα τα επίπεδα, έψαχνα να βρω εναλλακτικά μονοπάτια. Το open-world το έχω συνδέσει πιο πολύ με το “κάνω βόλτα αμέριμνη”. Τέλος πιστεύω πως ακόμα κι αν έμενε ίδιο το gameplay σε ανοιχτόκοσμο παιχνίδι το πιθανότερο είναι πως θα έχανε η αφήγηση τη δυναμικότητά της.

 7. λες πως δεν έχεις ιερές αγελάδες

  FYI, ιερή αγελάδα αναφέρεται συνήθως σε κάτι παλιό. Αν τώρα για παράδειγμα, μετά από 10 χρόνια συνεχίζει να θεωρεί ακλόνητο στις προτιμήσεις του το W3 ενώ έχουν βγει άλλα 3-4 παιχνίδια που είναι πάνω-κάτω το ίδιο καλά αλλά για κάποιο προσωπικό κόλλημα, είτε λόγω του ήρωα ή της εταιρίας που τα βγάζει κλπ. το διατηρεί πολύ ψηλά και συνεχίζει να το συγκρίνει με τα πάντα, ναι τότε μπορείς να πεις για “ιερές αγελάδες”.
  Παράδειγμα…
  υπάρχουν κάποιοι που προσκυνάνε bioware, ό,τι και να έχει βγάλει, δεν παραδέχονται καν αδυναμίες της μετά EA εποχής (πιο αδύναμο γράψιμο, ευκολίες για μεγαλύτερη αποδοχή κλπ) και συνεχίζουν να εξισώσουν παλιές και νέες δημιουργίες. Ε, κλασική περίπτωση εταιρίας “ιερής αγελάδας” στα μάτια των συγκεκριμένων.
  Τώρα σχετικά με το voice acting, cool και bad ass οι βαθιές φωνές (το “παραδίδει σεμινάρια” δε το πολυκαταλαβαίνω μιας και ο φυσικός τόνος της φωνής του Τουφεξή αυτός είναι έτσι κι αλλιώς, οπότε δεν είναι κι ότι υπερβάλλει ευατό) αλλά από μόνες τους δε λένε κάτι, αν το γράψιμο είναι meh, προφανώς.

 8. Πρέπει να υπερβάλλει εαυτό ένας ηθοποιός για να δώσει σεμινάρια voice over; Δεν αρκεί το αποτέλεσμα; Ο Adam θα μπορούσε σε πάρα πολλές εκδοχές να είναι καρικατούρα, cheesy και τραβηγμένος από τα μαλλιά. Το ότι είναι αυτός που είναι έχει να κάνει με το γράψιμο και την ερμηνεία του χαρακτήρα αλλά και του κόσμου που τον πλαισιώνει.

  Το W3 βγήκε πέρσι αλλά όταν ακόμα κι άσχετα παιχνίδια συγκρίνονται με αυτό κι όταν χαριτολογώντας εδώ μέσα χωρίζονται οι εποχές σε προ W3 και μετά W3 στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να χαρακτηρισθεί ιερή αγελάδα κι ας είναι φρέσκο. Και γιατί όχι αν το αξίζει.

 9. Κάτι αντίστοιχο πιστεύω και εγώ. Έχουμε να κάνουμε με τρελό GoTY υλικό προφανώς, απλώς, σε μια σύγκριση τιτάνων, του λείπει αυτό το έξτρα “κάτι” που θα με έκανε να αφρίζω και να χτυπιέμαι αλαλάζοντας στα πατώματα 🙂

 10. Αυτό το goty υλικό σερβιρίστηκε αψεγάδιαστο (αν αφήσουμε τα 98 saves στην άκρη) από την πρώτη μέρα. Δεν χρειάστηκαν patch ούτε έχει αναφέρει κανείς κάποιο gamebraking bug. Είχε όλες τις προϋποθέσεις να είναι ξαναζεσταμένο φαγητό και πρόχειρη αρπαχτή κι όμως δεν είναι. Το 95% το φέρνει στην ίδια κατηγορία με τα Simcity, Spelunky, TWD S1 και το υπερεξειδικευμένο Rocksmith 2014. Ξέρω πως η βαθμολογία δεν έχει σημασία και πως το κείμενο είναι αυτό που μετράει. Αλλά είναι πολύ κρίμα να υπολείπεται ακόμα και του The Wolf Among Us κατά πολύ ενώ εκείνο δεν είναι καν παιχνίδι. Είναι κρίμα ιδίως όταν έρχεται από έναν συντάκτη που συνήθως ψεκάζει με βαθμολογίες…Shame on you. Θα το διαβάζω 99% από δω και μπρος dlc aside.

 11. /me προσπαθεί να καταλάβει αν η κάρα τρολλάρει ή όντως σκάλωσε επειδή θεωρεί πως το 95% παρομοιάζει το Mankind Divided με το Spelunky

  Πάντως οι ίδιες βαθμολογίες δεν λένε απολύτως τίποτα. Το κάθε game κρίνεται ως game της κατηγορίας του και του Franchise του. Αν πάρει το Cities Skylines 100% θα το πάρει επειδή είναι το καλύτερο δυνατό city building sim που είδαμε ποτέ, όχι επειδή είναι αντάξιο game του Witcher 3.

 12. “Το κάθε game κρίνεται ως game της κατηγορίας του και του Franchise του.” Αλλά και ως game γενικότερα. Το Deus Ex και το W3 εντάσσονται στην ευρύτερη των RPGs, άλλη σκοπιά εξετάζει το ένα άλλη το άλλο. Το Deus Ex είναι ένας κλειστός χαμαιλέοντας και προσαρμόζεται στα γούστα του παίκτη, το W3 είναι ατέλειωτη παιδική χαρά με πλούσιες και ποιοτικές δραστηριότητες. Άστοχη σύγκριση κατ’εμέ. Πάω να γράψω στο forum γιατί ενώ δεν έχει καμία σημασία το 95% εδώ κάνει ζημιά.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL