REVIEWS

SONG OF HORROR: EPISODE 5

Brookhaven's Song

Μετά από ένα μήνα καθυστέρηση λόγω καραντίνας έγινε διαθέσιμο το πέμπτο και τελευταίο επεισόδιο του Song of Horror, μιας ιδιαίτερης Horror/Adventure προσπάθειας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου. Ήρθε η ώρα λοιπόν να δούμε πως κλείνει η σειρά και αν άξιζε η αναμονή για το The Horror and the Song, όπως ονομάζεται το επεισόδιο αυτό.

Μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στο Αβαείο της St. Cecilia στο προηγούμενο επεισόδιο, οι χαρακτήρες μας είχαν βρει τις σημειώσεις του Husher, τον οποίο είχαν ακολουθήσει εκεί. Μέσα σε αυτές υπήρχε το ημερολόγιο του Argos LeGrant (ο αρχικός ιδιοκτήτης του μουσικού κουτιού). Η προσεκτική ανάγνωση του τους οδηγεί στην (φυσικά ερημωμένη) ψυχιατρική κλινική Jeremy Hartwood. Στο μέρος εκείνο είχε νοσηλευτεί για κάποιο διάστημα η Ariadne, κόρη του Argos, που ήταν η μόνη επιζήσασα του μακελειού στο σπίτι των LeGrant. Μια έρευνα λοιπόν στα ιατρικά αρχεία των ασθενών εκεί ίσως βοηθούσε να ξετυλιχτεί του κουβάρι του μυστηρίου και να βρεθεί ένας τρόπος να σταματήσουν την Presence που τους στοίχειωνε σε κάθε βήμα.

From Beyond
Το ημερολόγιο του Argos εξιστορεί την αγωνία του από τη στιγμή που άκουσε το τραγούδι.

Όπως θα περίμενε κανείς για ένα φινάλε σειράς, δίνεται μεγάλο βάρος στην αποκάλυψη στοιχείων και στην αφήγηση (ειδικά μέσα από τις όμορφες cutscenes σε στυλ graphic novel που είχαμε δει και στα προηγούμενα επεισόδια) ώστε να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις. Δυστυχώς αυτό δε γίνεται ιδανικά αφού παραμένουν μερικές σεναριακές τρύπες όπου μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε για το τι συνέβη, ενώ τόσο το φινάλε όσο και η δυνατή συναισθηματικά σκηνή που παίζει μετά τους τίτλους τέλους γεννούν απορίες. Μας κάνουν να αμφιβάλλουμε για τη μοίρα των χαρακτήρων μας που δεν τα κατάφεραν στα προηγούμενα επεισόδια και για το κατά πόσο κάποιες ενέργειες μας είχαν νόημα. Είναι κρίμα καθώς η ιστορία είναι αρκετά επηρεασμένη από αντίστοιχες του H. P. Lovecraft, οι οποίες δεν περιπλέκονται αναίτια. Κι ενώ φαίνεται πως έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στις μικρότερες ιστορίες μέσα στο σύμπαν του Song of Horror και το lore του, δε μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την κεντρική ιστορία. Ίσως οι δημιουργοί έχουν στα υπόψιν κάποιο sequel που θα δίνει πιο καθαρές και πειστικές εξηγήσεις, αλλά ως έχει, το κλείσιμο είναι αδύναμο και δεν ικανοποιεί.

In my restless dreams, I see that town...
Το lore και οι περιγραφές στηρίζουν τη μυθοπλασία του Song of Horror.

Από τα παραπάνω ίσως κάποιος συμπεράνει ότι το παιχνίδι έχει «ελαφρύνει» σε gameplay, κάτι που δεν ισχύει. Το επεισόδιο έχει χορταστική διάρκεια, μικρότερη μεν από του προηγούμενου, συγκρίσιμη δε με των 2 πρώτων. Στο The Horror and the Song, επιστρέφουν οι Daniel, Etienne, Erica και Sophie (σε περίπτωση που είχαν επιζήσει από τα προηγούμενα επεισόδια), ενώ νέος χαρακτήρας είναι η Lidia, στενή φίλη του Daniel που τον είχε βοηθήσει να ξεπεράσει τον αλκοολισμό του. Η διαφορά σε αυτό το επεισόδιο είναι πως μπορούμε να στείλουμε 2 (το πολύ) χαρακτήρες για να ερευνήσουν την κλινική. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυνητικά δύσκολες απόπειρες. Ευτυχώς όμως οι στιγμές που εμφανίζεται κάποια απειλή για τη ζωή μας είναι λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα επεισόδια. Αυτό σε περίπτωση που είμαστε προσεκτικοί και αθόρυβοι πάντα. Σημαντική προσθήκη για όσους δε θέλουν να αγχώνονται με το permadeath είναι το νέο επίπεδο δυσκολίας που επιτρέπει να συνεχίσουμε με τον χαρακτήρα που χάσαμε λίγο πριν το συμβάν που οδήγησε στο θάνατο (;).

It's just the Beast under your bed
The Abyss

Δυστυχώς κάποιο νέο κίνδυνο από την Presence, με τη μορφή QTE δε συναντάμε σε αυτό το επεισόδιο. Οι γρίφοι και αυτή τη φορά ικανοποιούν με το πόσο αρμονικά είναι ενσωματωμένοι στην ιστορία και σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται παρατηρητικότητα, αλλά η λύση τους είναι πάντα εντός λογικών πλαισίων. Όπως είχε συμβεί και στο προηγούμενο κεφάλαιο του Song of Horror, το σκηνικό κλέβει εύκολα την παράσταση. Η ατμόσφαιρα του ζοφερού ινστιτούτου είναι ανατριχιαστική και φαίνεται να είναι επηρεασμένο από τα αντίστοιχα κτίρια στα Silent Hill (ειδικά το 2 και το 3). Μάλιστα μία από τις επιλογές που μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν έχουμε προβεί σε κάποια ενέργεια πρώτα, θα μπορούσε να είναι tribute σε μια συγκεκριμένη σκηνή του πρώτου παιχνιδιού της σειράς της Konami. Ακόμα και η ambient μουσική που παίζει σε έναν από τους ορόφους μας γεμίζει με ένα αίσθημα μελαγχολίας και προσωρινής ανάπαυσης από τον εφιάλτη και θα ταίριαζε στο ρεπερτόριο του Akira Yamaoka. Αν και την περισσότερη ώρα θα την περάσετε εξερευνώντας την κλινική, η περιπέτεια δε σταματά εκεί. Το τι ακολουθεί θα πρέπει το δείτε παίζοντας το παιχνίδι!

Dread factor is OFF the charts!
Σχεδόν κάθε χώρος στην κλινική προκαλεί ψυχοπλάκωμα και ανατριχίλα.

Η αποτίμηση για το επεισόδιο αλλά και εκτενέστερα για τη σειρά είναι σαφέστατα θετική. Το τελευταίο κεφάλαιο ανήκει στις δυνατές στιγμές του Song of Horror αλλά περιμέναμε περισσότερα από το κλείσιμο. Το ταξίδι όμως ήταν, το δίχως άλλο, αγωνιώδες και καθηλωτικό. Όσοι ψάχνετε για μια ενδιαφέρουσα και λίγο έξω από καλούπια πρόταση στα παιχνίδια τρόμου, δώστε του μια ευκαιρία και ετοιμαστείτε για αρκετά καρδιοχτύπια. Να έχετε το νου σας, το σκοτάδι κρύβει φρικτά πράγματα…

Αναλυτικά οι παρουσιάσεις των προηγούμενων επεισοδίων:

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 83%

83%

Until the darkness takes us

Με εξαίρεση το φινάλε που φαίνεται κάπως βιαστικό και δεν ικανοποιεί, στο 5ο επεισόδιο υπάρχουν όλα τα δυνατά στοιχειά που είχαμε συναντήσει προηγουμένως, όπως τα puzzles, η ατμόσφαιρα και ο φόβος για την επόμενη συνάντηση με την απόκοσμη Παρουσία και διατηρούν τη συνολικά πολύ καλή εικόνα του παιχνιδιού.

Παναγιώτης Μητράκης

Τέκνο των 80's, ξεκίνησε τη gaming πορεία του με coin-ops και το κλασικό Game Boy. Ξαπόστασε στο αγαπημένο του SNES και ήρθε σε επαφή με το PC gaming το 1998, με παιχνίδια-σταθμούς όπως Half-Life και Baldur's Gate. Δε λέει όχι σε (σχεδόν) κανένα είδος αλλά έχει μια προτίμηση σε RPG και survival horror και προσπαθεί να μυήσει κι άλλους στα Silent Hill, τα S.T.A.L.K.E.R. και τις δημιουργίες της Looking Glass και της Obsidian.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL