REVIEWS

UNAVOWED

Are the demons out tonight?

Κοίτα να δεις που τελικά έρχεται το καλλιτεχνικό ‘χθες’ των παιχνιδιών περιπέτειας, προκειμένου όχι μόνο να τα λυτρώσει από την αφάνεια μέσα στο 2018, αλλά και να πειραματιστεί με μερικούς άκρως ενδιαφέροντες τρόπους εξέλιξης του είδους. Κυρίες και κύριοι, σκληροί εστέτ της εκλεπτυσμένης απόλαυσης των πραγματικά σπουδαίων point and click περιπετειών, ο κύριος Gilbert και η σημαιοφόρος Wadjet Eye Games του, έκαναν για άλλη μια φορά το θαύμα τους.

Το Unavowed κυκλοφόρησε σήμερα και κάνει σχεδόν τα πάντα : σπρώχνει τον AGS σχεδιασμό σε νέα ύψη τεχνικής αρτιότητας, εισάγει πολλαπλές διαφορετικές βινιέτες εκκίνησης καθώς και υπο-αποστολές οι οποίες μπορούν να λυθούν με ποικίλους συνδυασμούς χαρακτήρων και όλα αυτά σε ένα έξοχα ‘μαγικά ρεαλιστικό’, μεταμεσονύκτιο περιτύλιγμα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Συνομιλώντας με τον Kalash, στο κρησφύγετο των Unavowed

Η περιπέτειά μας ξετυλίγεται στους βρώμικους, εσχάτως μεταφυσικούς, δρόμους της Νέας Υόρκης. Συνερχόμαστε κατά τη διάρκεια του εξορκισμού μας. Δυο ατσάλινα χέρια μας συγκρατούν ενώ ένας μάλλον ταραγμένος κύριος, εξορκίζει τον δαίμονα να εξέλθει αφ’ ημών. Προσπαθώντας να επαναφέρει την ψυχή μας στην επιφάνεια, μας κάνει ερωτήσεις οι οποίες και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας. Ήμασταν άντρας ή γυναίκα; Ποιό επάγγελμα ακολουθούσαμε; Θέλουμε ενδεχομένως να του υπενθυμίσουμε πού βρίσκεται και τί κάνει η σεπτή μητέρα του τώρα; 

Επιλέγοντας φύλο και παρελθόν για το χαρακτήρα μας, μεταφερόμαστε στην αντίστοιχη βινιέτα εκκίνησης, κάτι που σίγουρα δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε point and click παιχνίδια περιπέτειας και υλοποιείται αρτιότατα, για τα τρία διαφορετικά επαγγέλματα που έχουμε στην διάθεσή μας (ηθοποιός, αστυνομικός, οινοχόος.) Για καθαρά εγκυκλοπαιδικούς λόγους, στήσαμε ένα μπαρμάνο, ο οποίος ενώ ετοιμάζεται να ανοίξει το μαγαζί για τη βραδιά, προσεγγίζεται από ένα παλιότερο…καλό πελάτη, πλέον νηφάλιο, ο οποίος, εμφανώς ταραγμένος, μας εκλιπαρεί να βγάλουμε τον αδερφό του από την τουαλέτα του μπαρ, όπου έχει κλειδωθεί σε έξαλλη κατάσταση. Παρά την καπατσοσύνη μας, τα πράγματα γρήγορα θα λάβουν άσχημη τροπή. Όχι μόνο κυριεύει ένας δαίμονας το θνητό μας σώμα, αλλά εκτελούμε εν ψυχρώ τον άτυχο Jonah καθώς και την αφεντικίνα μας και ιδιοκτήτρια του καταστήματος, Sammy.

Η πρώτη μας συνάντηση με τον Logan, είναι σαφώς επεισοδιακή

Ερχόμαστε στα σύγκαλά μας ένα χρόνο αργότερα, κατά την διάρκεια του εξορκισμού μας, όταν οι σωτήρες (;) μας, Eli και Mandana, μας πληροφορούν πως επί ένα χρόνο σπέρναμε τον όλεθρο και το θάνατο στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Καταζητούμαστε από κάθε πιθανή διωκτική αρχή και παρεπιπτόντως, στεκόμαστε στην ταράτσα ενός κτιρίου γεμάτου από τα κατακρεουργημένα πτώματα των τελευταίων μας θυμάτων.

Πρόκειται για εντυπωσιακή εισαγωγική σεκάνς, η οποία μάλιστα είναι εντελώς διαφορετική (τελειώνοντας πάντοτε με τον δαιμονισμό μας) αναλόγως του παρελθόντος που επιλέγουμε. Στρατολογούμαστε, θέλοντας και μη στην μυστική οργάνωση των Ανομολόγητων (Unavowed), ανθρώπων -και όχι μόνο- προικισμένων με ποικίλες υπερφυσικές δυνάμεις, οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν ως άτυπη Μεταφυσική Αστυνομία για τον κόσμο μας. Όχι μόνο προστατεύουν τους κοινούς θνητούς (‘mundanes’ στην γλώσσα του παιχνιδιού και καλώς σε βρήκαμε, Bill Willingham) από τις μοχθηρές οντότητες που κατοικούν πέρα από το Πέπλο, αλλά φροντίζουν να κρύβουν την ίδια τους την φύση απ’ όλους, προκειμένου να διαφυλάξουν την ισορροπία και τα λογικά των συμπολιτών μας.

Στο δωμάτιο μας, στο κρησφύγετο των Unavowed

Αν σκέφτεστε πως το Gabriel Knight συναντά το The Wolf Among Us, περιμένετε τις πρώτες ανατριχίλες όταν ακούσετε την μουσική επένδυση στο κρησφύγετο των Unavowed, όπου ξεκινάτε την περιπέτεια. Πνιγμένα synthesizers παίζουν σχεδόν μπαρόκ μελωδίες, θυμίζοντας ευπρόσδεκτα τον εκπληκτικό soundtrack που επιμελήθηκε ο τεράστιος Robert Holmes για το πρώτο Gabriel Knight. Ειλικρινά, ξεκινώντας την περιπέτεια, περιφερόμουν από δωμάτιο σε δωμάτιο, διαβάζοντας τις σύντομες και καλογραμμένες περιγραφές των αντικειμένων και απολαμβάνοντας την μουσική. Προσπαθούσα να σταματήσω τη μπάντα “Schloss Ritter, Schloss Ritter, Schloss Ritter” να παίζει στο κεφάλι μου, μα δεν ήταν δυνατό. Και μετά συνάντησα τους Eli και Mandana και με μεγάλη χαρά διαπίστωσα πως το ύφος της γραφής του Gilbert, εξακολουθεί να ωριμάζει με τον καλύτερο τρόπο, από παιχνίδι σε παιχνίδι. έχουμε πλέον να κάνουμε με έξυπνη, σφιχτή και αιφνιδιαστικά ανθρωποκεντρική γραφή. Οι διάλογοι και τα κείμενα του παιχνιδιού είναι πραγματική απόλαυση και θα ικανοποιήσουν στο έπακρο όσους αναζητούν μια αφήγηση η οποία ταιριάζει περισσότερο στις ανησυχίες και τις αναζητήσεις των ανταφεύγα ηλικιών, παρά στην φοιτητική ανεμελιά ενός Unforeseen Incidents.

Ερευνώντας μια από τις πρώτες σκηνές εγκλήματος στο παιχνίδι

Έχουμε να κάνουμε με ένα γνήσια και σαφώς ‘ενήλικο’, αστυνομικό μυστήριο υπερφυσικού τρόμου. Μην αφήσετε τα ‘νοσταλγικά’ γραφικά ή τις ελαφρώς…χαζοχαρούμενες φάτσες στο πόστερ του παιχνιδιού να σας δημιουργήσουν την αίσθηση πως πρόκειται για κάτι πιο ‘γλυκό’, στα πρότυπα της σειράς Blackwell. Με χαρά διαπίστωσα πως το παιχνίδι δημιουργεί αβίαστα μια εξαιρετική ατμόσφαιρα γκρίζου, μοναχικού Νεο-Υορκέζικου θανάτου. Η βροχή και τα διακριτικά leads στο σαξόφωνο μας συνοδεύουν σε πανέμορφα σχεδιασμένες τοποθεσίες, ενώ προσπαθούμε, με την βοήθεια των συντρόφων μας, αρχικά να απαντήσουμε στις κλήσεις που έρχονται από διάφορα σημεία της πόλης και αργότερα, να ξεδιαλύνουμε ποιός ήταν ο δαίμονας που μας κατέλαβε και τί πραγματικά ήθελε να πετύχει χρησιμοποιώντας μας. Η διάρκεια της περιπέτειας αγγίζει τις δέκα ώρες για ένα πλήρες playthrough και άνετα μπορεί να διπλασιαστεί αν κάποιος θελήσει να εξερευνήσει τις διαφορετικές πιθανές εκβάσεις, επιλύσεις και συνδυασμούς χαρακτήρων που επιτρέπει το παιχνίδι. Η δε ανατροπή που εισάγεται στα μισά περίπου της περιπέτειας, είναι ιδιαίτερα καλογραμμένη και θα σας βάλει σε διαδικασία να αμφισβητήσετε και να αξιολογήσετε από την αρχή όλα όσα θεωρούσατε πως είχατε αντιληφθεί γύρω από το σενάριο του τίτλου μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Η…Ιουρασσική AGS έχει δεχτεί ένα ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο ρετουσάρισμα για τις ανάγκες του παιχνιδιού, αποδίδοντας διπλάσια ανάλυση σε σχέση με το παρελθόν (ο τίτλος τρέχει πλέον σε 1080p, απίστευτο και όμως αληθινό) και ενσωματώνοντας ακόμη και τρισδιάστατα εφέ. Το οπτικό αποτέλεσμα που έχει πετύχει ο ταλαντούχος Ben Chandler, βρίσκεται με ευκολία στην κορυφή των δημιουργιών της εταιρείας και μπορεί πλέον άνετα να “μιλήσει” στον οποιονδήποτε, σπάζοντας τα στενά όρια των “χρυσοεποχάκηδων” που ζουν για να μας λένε πως έπαψαν να βγαίνουν παιχνίδια περιπέτειας κάπου το 1999.

Ψυχεδελικά ντόνατς, με δωρεάν πασπάλισμα ειρωνίας, μόλις 5 δολλάρια το κομμάτι. Σπεύσατε!

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι ‘μοντέρνες’ πινελιές που έχουν εισαχθεί στην δράση της περιπέτειας. Μας δίνεται η ευκαιρία, ολοκληρώνοντας αποστολές, να στρατολογήσουμε επιπλέον μέλη στην Οργάνωση, καθένα εκ των οποίων έχει την δική του ιδιαίτερη δύναμη. Σε κάθε μας εξόρμηση, επιλέγουμε δυο εξ’ αυτών, για να μας συνοδεύσουν. Η δράση είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε πιθανός συνδυασμός συντρόφων να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιοδήποτε γρίφο, προσφέροντας μάλιστα διαφορετικές εκβάσεις, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του. Σε άλλες περιπτώσεις, απαιτείται συνεργασία τριών ή και περισσότερων χαρακτήρων. Για παράδειγμα, προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε με το φάντασμα που πλανάται πάνω από ένα άψυχο κουφάρι, βρίσκουμε διαρκώς ‘τοίχο’, καθώς δεν γνωρίζουμε το όνομά του και ως εκ τούτου, το πνεύμα αρνείται κάθε επικοινωνία μαζί μας. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα μέλος της ομάδας που έχει την δυνατότητα να ταυτοποιήσει το σώμα του άτυχου άνδρα, προκειμένου να λάβουμε στοιχεία για τον πρότερο βίο του, τα οποία κατόπιν μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πνευματιστής μας, Logan, προκειμένου να επικοινωνήσει μαζί του.

Η ανωτέρω μηχανική υλοποιείται έξυπνα και αβίαστα και συνδυάζεται με λογικούς και όμορφα δομημένους inventory based γρίφους. Η δυσκολία του, με την εξαίρεση ενός αρκετά διαβολικού γρίφου στην Wall Street, κυμαίνεται στο μέτριο και δεν ενδέχεται να προβληματίσει βετεράνους του είδους. Μην περιμένετε εδώ τα μεγαλεία των Primordia ή Technobabylon. Το Unavowed παρέχει μια εγκεφαλική εμπειρία γεμάτη σασπένς, η οποία διαρκώς μας βάζει να αναρωτιόμαστε ποιά μέλη της ομάδας θα πρέπει να έχουμε μαζί μας. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, θα κληθούμε να λάβουμε τελεσίδικες αποφάσεις αναφορικά με την πορεία της δράσης μας και τον τρόπο που θα χειριστούμε καταστάσεις, οι οποίες έχουν άπασες άμεσο αντίκτυπο στο έξυπνα δομημένο φινάλε της περιπέτειας.

Μερκές φορές, είναι απλά καλύτερα να ΜΗΝ κερδίζεις το λόττο.

Ο τρόπος μάλιστα που το Unavowed συνδέεται με την σειρά Blackwell, αποτελεί μερακλίδικο κλείσιμο του ματιού στους παλιούς οπαδούς του Dave Gilbert, χωρίς ποτέ να αποκλείει τους αμύητους. Αντίθετα, η Wadjet Eye, με την ακάματη δουλειά της όλα αυτά τα χρόνια, έχει υφάνει μια εντελώς δική της Νεο-Υορκέζικη μυθολογία, με αρκετούς χαρακτήρες να εμφανίζονται σε πολλαπλά παιχνίδια, με τρόπο τόσο οργανικό, που ένας ανυποψίαστος παίκτης δεν πρόκειται να αντιληφθεί καν αυτά τα…διακριτικά easter eggs.

Οι πλέον αφοσιωμένοι αναμέσά σας, Τακτικοί Αναγνώστες, θα παρατηρήσατε πως το παρόν άρθρο αντικατέστησε το αντίστοιχο της ‘Πρώτης Ματιάς’ που είχαμε δημοσιεύσει τον Μαϊο. Με μεγάλη χαρά διαπίστωσα πως τα αρχικά μου συμπεράσματα και οι προσδοκίες που μου είχε δημιουργήσει το πρώτο κομμάτι του παιχνιδιού, εκπληρώθηκαν στο έπακρο. Με πλούσια διάρκεια, υπερ-ατμοσφαιρικό soundtrack και χαρακτήρες οι οποίοι αλληλεπιδρούν με τον κόσμο στον οποίο τοποθετούνται σαν οργανικά και αναπόσπαστα κομμάτια αυτού (είναι φοβερή η δουλειά που έχει γίνει, ώστε οποιοσδήποτε συνδυασμός χαρακτήρων σε μια αποστολή να αλληλεπιδρά με κάθε σημείο και χαρακτήρα, σαν να πρόκειται για την μόνη σεναριακά ορθή επιλογή), το Unavowed κερδίζει με ευκολία τον τίτλο “Adventure Της Χρονιάς” για φέτος.

Από (ένα από τα πολλά διαφορετικά, σας την έφερα) φινάλε της περιπέτειας

Η ώριμη θεματική του, ο τρόπος με τον οποίο εισάγει συναρπαστικές καινοτομίες σε ένα είδος που οι βραχνοί προφήτες δεν κουράστηκαν ακόμη να ανακηρύσσουν ‘νεκρό’ και η αίσθηση του αντικτύπου των δράσεών μας σε μια βροχερή, μεταμεσονύκτια Νέα Υόρκη των θαυμάτων, απαρτίζουν ένα από τα πιο ιδιαίτερα και απολαυστικά παιχνίδια περιπετειών των τελευταίων ετών. Απαραίτητος τίτλος για τους ταγμένους adventurers και εγγυημένη ψυχαγωγία για οποιονδήποτε επιθυμεί να ξεφύγει από τις εφηβικές αφηγήσεις που έχουν άδικα στιγματίσει μια από τις ομορφότερες κατηγορίες παιχνιδιών εκεί έξω.

RATING - 90%

90%

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

Γεμάτο καινοτομίες, στιλιστικά άψογο και με γνήσια αγάπη για το μεταμεσονύκτιο, βροχερό μυστήριο της Νέας Υόρκης στην καρδιά του, το Unavowed αποτελεί με διάφορα το εντυπωσιακότερο παιχνίδι περιπέτειας που έχουμε δει μέσα στο 2018. Θιασώτες της κατηγορίας, μην διανοηθείτε να το χάσετε!

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

16 Comments

 1. Color me interested. Οι επιλογές μας στην αρχή αλλάζουν τίποτα άλλο στην πορεία πέρα από τα εισαγωγικά sequences?

  1. Έχεις σε συγκεκριμένους διαλόγους απαντήσεις που αντιστοιχούν άμεσα στην ιδιότητά σου (Actor/Barman/Policeman) και ενδεχομένως λύνουν κάποιους γρίφους ευκολότερα. Ψιλοδιακοσμητικό απ’ όσο κατάλαβα. Εκεί που όντως επιλέγεις, είναι στις επιλύσεις όλων των βασικών quests. Υπάρχουν δυο ή τρεις λύσεις κάθε φορά, χωρίς καμία να είναι η “σωστή”.

   Στο αρχικό τρίωρο φυσικά δεν μπορείς να διαπιστώσεις αν όλες οι επιλογές σου κάπως θα δέσουν ή αν είναι για το “μπούγιο” η φάση. Πάντως όμορφο που υλοποιείται κάτι τέτοιο σε point and click adventure.

 2. Αναμένω ενδελεχές, μερακλίδικο review Καοτσούκο. Φαίνεται ενδιαφέρoν το παιχνίδι, και απ ότι κόβω, τρέχει άνετα στο εξ ίσου Ιουρασσικό Μαναρόχρεπο™.

    1. Κανονικά και με το νόμο. Νομίζω αυτό με κράτησε ώστε να ολοκληρώσω το πρώτο. Μετά αρχίζεις να ψιλοσυμπαθείς την “γιαγιά” Ροζάντζελα και το Τζόι και τους ακολουθείς και τα δυο τελευταία επεισόδια ωριμάζουν κανονικά.

 3. Και εγώ το αγόρασα από GOG, νομίζω από τα πλέον αναμενόμενα adventure της χρονιάς, έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στα παιδιά που δούλεψαν πίσω από αυτό το παιχνίδι.

 4. Καλημέρα παιδιά,

  θέλω να το κάνω δώρο αλλά δεν μπορώ να βρω το Affiliate Link σας για το GOG.

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN