REVIEWS
Trending

TOTAL WAR: WARHAMMER III

Η τριλογία ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο!

Είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις συναίσθηση και πλήρη γνώση του περάσματος των ετών. Η συνειδητοποίηση ότι όλα είναι εφήμερα αλλά και φευγαλέα μπροστά στο αμερόληπτο μάτι του Πατέρα Χρόνου δίνει άλλη προοπτική σε ορισμένα πράγματα. Θεωρούσα ότι ήταν μόλις προχτές που παρουσίαζα το πρώτο μέρος του Total War: Warhammer της Creative Assembly. Την επόμενη ημέρα παρουσίαζε και ο αγαπητός και αγαπημένος Σπύρος Μπλιάγκος τη δεύτερη συνέχειά του, μερικά απογοητευμένος για την έλλειψη ενός αυστηρά ιστορικού τίτλου. Βέβαια, η ιστορία είναι πεπερασμένη ενώ ο πλούτος του Warhammer universe τεράστιος και πρακτικά ανεκμετάλλευτος. Εξετάζοντας βέβαια την πάροδο του χρόνου, η πρώτη παρουσίαση έγινε το Μάιο του 2016, ενώ η δεύτερη περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα το Σεπτέμβριο του 2017.

Έπειτα από αυτές τις κυκλοφορίες η σειρά Total War πήρε μία ρότα που επιγραμματικά είδε δύο studio να ασχολούνται με διαφορετικές περιόδους και πειραματισμούς, ανάμεσα σε αυτούς και το πετυχημένο αλλά υποτιμημένο (λόγω θεματολογίας) Three Kingdoms και το Troy (Creative Assembly Sofia) που έμελλε να κυκλοφορήσει σε αποκλειστικότητα στο Epic Games Store και δωρεάν τις πρώτες ημέρες για να το «τσιμπήσουν» 7.5 εκατομμύρια λογαριασμοί. Ο κορονοϊός έμελλε να χτυπήσει την Ανθρωπότητα και να δείξει πόσο ανέτοιμοι είμαστε για μεγάλης κλίμακας φυσικές καταστροφές, πόσο μάλλον για μία εισβολή από τους Skaven. Τουλάχιστον αυτό επέδρασσε θετικά στην κυκλοφορία του Warhammer III, αφού η Creative Assembly (το ορθόδοξο studio της Γηραιάς Αλβιώνας) παρέδωσε την καλύτερη δουλειά της μέχρι σήμερα. Ας εξετάσουμε τους λόγους.

Warhammer Total 3 - Book of Omens describes Ursun being imprisoned
Ειλικρινά προσπαθήσαμε σθεναρά να βρούμε κάποιο λόγο να σώσουμε την Αρκούδα-Θεό. Επειδή δεν βρήκαμε, πήγαμε με τη μόνη σωστή επιλογή: CHAOS.

Η άβολη στιγμή όταν έχεις ξαναπαίξει τον πρόλογο της campaign…

Αρχικά θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι αυτή η ενότητα θα περιέχει spoilers για την εξέλιξη του πρόλογου της ιστορίας του Warhammer III (TWW3), η πλοκή του οποίου διαφαίνεται αρκετά νωρίς. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο πρόλογος στο TWW3 έχει αντιμετωπιστεί διαφορετικά από άλλες φορές και ενώ εξυπηρετεί το σκοπό ενός tutorial έχει αρκετό σεναριακό «ψωμί» για να δικαιολογεί το playthrough από όλους τους παίκτες ανεξαρτήτως ικανότητας. Η ιστορία ξεκινάει με τον Ursun, τον Bear-God της φατρίας των Kislev να μην ανακοινώνει το πέρας του Χειμώνα. Απελπισμένος, ένας πρίγκιπας των Kislev, o Yuri, οργανώνει εκστρατεία για να τον βρει ώσπου τον ακούει να του εκλιπαρεί να τον αποφυλακίσει. Έκτοτε ο Yuri, αποφασισμένος θα κάνει τα αδύνατα-δυνατά, προχωρώντας στο Βορρά για να απελευθερώσει τον Ursun πάσει θυσία. Σας θυμίζει κάτι;

Warhammer 3 Total War - Yuri is ascending to the Citadel.
Ας πούμε ότι οι ομοιότητες είναι παραπάνω από εμφανείς.

Στον πρόλογο του Warcrafthammer III, παρακολουθούμε την του Yuri Ανάβασις αν και στην πραγματικότητα είναι στο επίκεντρο βρίσκεται σταδιακή ψυχική κατάπτωση και παρακμή του. Οι ομοιότητες με τον Arthas είναι παραπάνω από εμφανείς σε παρεξηγήσιμο βαθμό. Αυτό έχει μικρή σημασία βέβαια, διότι ο πρόλογος είναι περίτεχνα δομημένος για να δώσει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται από ένα tutorial. Εντούτοις, πετυχαίνει να αποδώσει αφηγηματικά την πλοκή ενσωματώνοντας με κομψό και διακριτικό τρόπο όλους τους μηχανισμούς που χρειάζεται να γνωρίζει ένας νέος παίκτης: από τη διαχείριση και κίνηση του στρατού στο χάρτη, τους τακτικούς ελιγμούς, μέχρι και την πολύ σημαντική διαχείριση των οικισμών. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι ειδικές scripted μάχες (Quest Battles), ειδικά σκηνοθετημένες μάχες που τις βλέπουμε ήδη από την εποχή του Shogun 2.

Total War Warhammer 3 - Battle in Chaos
Τα ειδικά αρκουδοκομμάντο. Διότι τι είναι δυνατότερο από αρκουδοκαβαλάρηδες; Αρκούδες φορτωμένες με βαρύ πυροβολικό.

Αυτό που έχω να πω είναι ότι έπειτα από ένα αρκετά μεγάλο διάλειμμα από τίτλους στρατηγικής (πόσο μάλλον από grand-strategy) οι μηχανισμοί, η ευχρηστία και η προσιτότητα του UI ήταν κάτι που είχα πεθυμήσει. Είναι πολύ σημαντικό όταν έχεις περιορισμένο χρόνο να μπορείς να χωθείς πολύ γρήγορα στο πνεύμα του παιχνιδιού, τέχνη από μόνο του το πώς θα επικοινωνήσεις την πληροφορία στον παίκτη. Σε αντίθεση με τους τίτλους της Paradox (που απευθύνονται και σε συγκεκριμένο κοινό), τα Total War καταφέρνουν πλέον να είναι περίπλοκα χωρίς να είναι δυσπρόσιτα. Για τους δε μηχανισμούς του παιχνιδιού δεν έχουμε να πούμε πάρα πολλά και σίγουρα όχι περισσότερα από αυτά που έχουν αναφερθεί στα review των δύο προηγούμενων μερών της τριλογίας. Είναι άλλωστε πάρα πολύ δύσκολο να βελτιώσεις στοιχεία πάνω στα οποία έχεις βρει τη χρυσή τομή. Για αυτό και έχουν γίνει ελάχιστες προσθήκες υπό τη μορφή νέων μαχών που διαδραματίζονται… στη Realm of Chaos (την ονομασία που έχει εξάλλου και η βασική campaign του παιχνιδιού). Το Χάος έχει την τιμητική του και μάχες που συμβαίνουν σε αυτά τα πεδία έχουν διαφορετικούς κανόνες (για παράδειγμα οι Storm of Magic Battles ενισχύουν δραματικά τους στρατούς με μαγικές δυνατότητες) που θα σας αναγκάσουν να επανεξετάσετε τη στρατηγική σας.

Warhammer 3 - Losses shown after a tactical battle
Οι απολογισμοί των μαχών είναι πάντα απολαυστικοί. Οι επιλογές είναι λίγο λιγότερες στον πρόλογο από τη βασική campaign. Zoom-in στο στρατό για να δείτε το unit με τα περισσότερα kills (για νέους λύτες).

Οι φυλές

Στο επίκεντρο της campaign το Realm of Chaos λοιπόν. Έπειτα από τον πρόλογο και τα υψηλής αισθητικής cinematics (κάπως πρέπει να δικαιολογούνται τα 110 GB άλλωστε…), βρισκόμαστε για πρώτη φορά μπροστά στην πιο καθοριστική επιλογή: αυτήν της φυλής που θα παίξουμε. Η Creative Assembly έχει εκμεταλλευτεί πλήρως όλο το lore του Warhammer και το έχει επεκτείνει σε μία πραγματική τριλογία (Starcraft 2 κοιτάζω εσένα). Το εύρος και η φιλοδοξία της σειράς μόνο τώρα μπορούν να μπουν σε ένα σωστό πλαίσιο αποτίμησης. Στο Warhammer 1 τα πάντα διαδραματίζονταν στο Old World, την απεικόνιση της Ευρώπης στο Warhammer Fantasy. Αντιστοίχως, στο Warhammer 2 είχαμε το New World παντρεμένο με τον Νησί της Ατλαντίδας και κομμάτια της Αφρικής, όπως αυτά απεικονίζονταν από της εικονικές ζούγκλες, τους βάλτους, και της ερήμους. Στο Warhammer 3 μεταφερόμαστε πρακτικά σε όλον τον Αρκτικό κύκλο της υφηλίου με τους αντίστοιχους λαούς: Kislev, Grand Cathay, Ogre Kingdoms, τέσσερα factions από τους αντίστοιχους Chaos gods (Khorne, Nurgle, Slaanesh, Tzeentch) και ένα Chaos faction που συνδυάζει και στοιχεία από τα τελευταία – τους Daemons of Chaos. Ας τους εξετάσουμε επιγραμματικά.

Warhammer 3 - Showcase of the eight factions available at release
Αν μη τι άλλο το Warhammer 3 παρέχει με το καλημέρα αρκετές επιλογές που είναι ουσιαστικά διαφορετικές η μία από την άλλη. Τριψήφιος αριθμός ωρών στο μέλλον για όσους πάνε και για Legendary δυσκολίες.

Τα factions των ανθρώπων στο TWW3 προσπαθούν να εισβάλλουν στα Realms of Chaos από πύλες που ανοίγουν περιστασιακά από τους βρυχηθμούς του Ursun. Μόνο αφότου καταφέρουν να κλείσουν αυτές τις πύλες (έπειτα από κατάκτηση των ειδικών οχυρών σε κάθε περιοχή), τότε θα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το δεσμοφύλακα του Ursun.
Kislev: Η φατρία που αντιστοιχεί στους Ρώσους, δίνει μεγάλη έμφαση στη μαγεία και στις μονάδες παντός λογής Άρκτων. Αρκετά ισορροπημένη, προσφέρει ίσως τον πιο υβριδικό στρατό αποτελούμενο από πεζικό, ιππικό, και φυσικά όπως είπαμε τις Πολεμικές Αρκούδες.
Grand Cathay: Η αντιπροσώπευση της Κίνας στον κόσμο του Warhammer, έχει μονάχα περιστασιακά αναφερθεί χωρίς κάτι απτό μέχρι στιγμής. Το Warhammer 3 φέρνει για πρώτη φορά του Βασίλειο του Cathay το οποίο παρατάσσει εκτός από εξαιρετικό πυροβολικό και πεζικό, αρκετές μυθικές μονάδες (δράκοντες) ενώ οι μηχανισμοί βασίζονται πάνω στην Ισορροπία και στην Αρμονία μεταξύ του Yin και Yang.
Ogre Kingdoms: Παρότι όχι άνθρωποι, αλλά ανθρωποειδή μελετάμε τα Ogres εδώ. Μεγάλη έμφαση σε monstrous units, ο βασικός μηχανισμός είναι το Meat (όπως θα έπρεπε άλλωστε) που είναι απαραίτητο για τη συντήρηση του στρατού (upkeep). Δεν έχουν πολύ δυνατό πεζικό, αλλά η αιχμαλωσία των εχθρών μπορεί να ξεκλειδώσει πολλές δυνατές ικανότητες για το στρατό τους.

Warhammer 3 - wiki page of all unit-related info
Η in-game wiki εξακολουθεί να είναι πλούτος γνώσης για τους νέους, αλλά και αστείρευτη πηγή αναφοράς για τους μανιώδεις theorycrafters που θέλουν να σχεδιάζουν τα πάντα από την αρχή. Σημειωτέον ότι περιέχει πληροφορίες για όλες τις φυλές που έχουν κυκλοφορήσει σε όλα τα Total War: Warhammer.

Βασικό στοίχημα των φατριών του Chaos είναι το Great Game: ποιος θα κερδίσει έχοντας τη μεγαλύτερη εξάπλωση και διαφθορά στον επίγειο, θνητό κόσμο.
Khorne: Ο Blood God έχει ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις στην στρατηγική του. Όσο περισσότερο επιθετικοί είμαστε τόσο περισσότερο τιμούμε τον Θεό του Αίματος και τόσο περισσότερη εύνοια δίνει στους στρατούς μας καθιστώντας τους δυνατότερους. Καμία παρουσία spellcaster αλλά με έμφυτη αντίσταση σε spells, ο στρατός του Khorne είναι ιδανικός για τακτικές που ευνοούν τις εφόδους πάντα και κατά πάντων.
Tzeentch: O θεός της μαγείας και της εξέλιξης. Ο στρατός απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από spellcasters, flying units, και missile units. Λόγω της ιδιότητας του Tzeentch το gameplay ευνοεί τη χειραγώγηση των εχθρών μέσω των agents.
Nurgle: Ίσως ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα factions στα Total War. Παρότι ο Nurgle, είναι ο θεός της Σήψης, φέρνει και την αναγέννηση. Το playstyle βασίζεται σε στρατούς που βασίζονται σε κατεξοχήν melee units, ενώ τα χτισμένα κτήρια των οικισμών περνάνε κύκλους από κατά τους οποίους αναβαθμίζονται προοδευτικά και αυτόματα, αλλά επαναφέρονται στην κατώτατη βαθμίδα για να ξαναρχίσουν. Επομένως είναι στρατηγικής σημασίας η μεγιστοποίηση των οφελών στο κατάλληλο σημείο του κύκλου.
Shlaanesh: Το ερμαφρόδιτο θεό της ηδονής, της υπερβολής προσφέρει τις πλέον glass-cannon μονάδες, ειδικές στο να κάνουν γρήγορη και μεγάλη ζημιά με το αντάλλαγμα ότι έχουν χαμηλή ζωή και άμυνα. Μεγαλύτερη έμφαση στη δημιουργία προτεκτοράτων, αλλά και μέσω της σαγήνευσης, έχουμε τη δυνατότητα πριν από τη μάχη να φέρουμε μία μονάδα του αντίπαλου στρατού με το μέρος μας, αλλάζοντας έτσι τις ισορροπίας στο πεδίο της μάχης.

Οι Daemons of Chaos αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς και για αυτό τους αφήσαμε τελευταίους. Είναι αλήθεια ότι η σειρά Total War κάνει μικρά και σταθερά βήματα σε κάθε της κυκλοφορίας. Το Medieval Total War έφερε για πρώτη φορά τις πολιορκίες, το Empire τις πολυπόθητες naval battles (ακόμη πονάει ένα playthrough στο Medieval 2 που έχασα όλο το στρατό μου σε ναυμαχία κατά τον πλου προς τους Αγίους Τόπους). To Attila έφερε την καινοτομία με το raiding και την εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο turn-based map, το DNA της οποίας το βλέπουμε διάχυτο σε κάθε faction του Warhammer από τότε. Τα τελευταία εισήγαγαν και το μηχανισμό της μαγείας που άλλαξε εντελώς την προσέγγιση στο battle-map. Στο Warhammer 3 έχουμε πλέον τον Daemon Prince, ο οποίος ως άλλος Kerrigan έχει την εύνοια όλων των θεών του Χάους, που με τη σειρά τους προσπαθούν να τον προσεταιρίσουν προς τη δική τους μεριά. Αναλόγως πόσο έχουμε προχωρήσει με τον εκάστοτε Θεό ξεκλειδώνουμε διάφορα στοιχεία παραμετροποίησης του Daemon Prince που αλλάζουν τις δυνατότητές του. Αυτό το σύστημα αντικαθιστά το παραδοσιακό leveling των faction Lords και επικεντρώνεται τόσο αφηγηματικά όσο και gameplay-wise πάνω στον Daemon Prince. Φυσικά κάθε αλλαγή, έχει και την αντίστοιχη επίπτωση στο ποιες μονάδες του Chaos μπορούμε να στρατολογήσουμε. Επομένως, ο Daemon Prince είναι ο μοναδικός στρατός όπου μπορούμε να έχουμε όλες τις μονάδες του Chaos.

Warhammer 3 - Showcase of the customisation of the Daemon Prince
Ο Daemon Prince ο εκλεκτός Lord των Daemons of Chaos προσφέρει άρδην διαφορετικά “roleplaying” upgrade mechanics από το συνηθισμένο.

Στα απαραίτητα τεχνικά ζητήματα δεν έχουμε να πούμε πάρα πολλά πράγματα. Το Warhammer 3 τρέχει ικανοποιητικά σε αρκετά παλιό (οριακά lower range) μηχάνημα, όπως βλέπετε από την αντίστοιχη εικόνα που αποτυπώνει το benchmark. Πάρα πολύ καλό optimization αλλά δεν περιμέναμε και τίποτα λιγότερο αφού η μηχανή γραφικών παραμένει η ίδια ήδη από το Empire: Total War (TW Engine 3 – 2009) με ελαφρές τροποποιήσεις. Σημαντική επισήμανση είναι ότι το παιχνίδι εισάγει κάποιες απλές quality of life αλλαγές όπως η αυτόματη εξισορρόπηση προσφορών στο diplomacy αντί να πειραματιζόμαστε με το gold για να πετύχουμε την επιθυμητή συμφωνία. Στις νέες προσθήκες είναι και η δυνατότητα για 8-player multiplayer (!) της campaign, καθώς και εναλλακτικές campaign που θα προστεθούν στο μέλλον. Αυτό χωρίς να υπολογίζουμε τα Immortal Empires το DLC που θα παντρέψει και τα τρία Warhammer σε μία ενιαία Grand Campaign!

Warhammer 3 - Showcase of the Benchmark summary
Είναι ελάχιστα αυτά που μπορώ να πω για την παραπάνω εικόνα, καθότι μιλάει από μόνη της. Σίγουρα με όχι μεγάλες εκπτώσεις στην ποιότητα η απόδοση θα είναι κατά πολύ καλύτερη. Ευτυχώς οι μέρες του optimisation όπως το είδαμε στο Rome 2 έχουν παρέλθει!

Τρεις επιλογές, μία ολοκληρωμένη πρόταση

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που «βασανίζουν» φίλους που έχουν εφαπτόμενη σχέση με τη σειρά είναι: ποιο μέρος της τριλογίας Warhammer να πάρουν για να μπουν στον κόσμο του. Σε μία απόπειρα να απαντήσουμε θα σπάσουμε την απάντηση σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι οι βασικές προτιμήσεις του εκάστοτε παίκτη: αν θέλει να παίξει κάτι που προσομοιάζει high-fantasy που προσομοιάζουν έναν περισσότερο μεσαιωνικό κόσμο, τότε θα προτείναμε το Warhammer 1. Αν θέλει να μεταβεί σε κάτι πιο avant-garde και αρκετά weird από πλευράς faction αλλά και τοποθεσιών, τότε σίγουρα το δεύτερο μέρος θα τον αποζημιώσει. Αν πάλι θέλει να βιώσει μία campaign που οι δυνάμεις του Χάους έχουν την τιμητική τους, απολαμβάνοντας παράλληλα τις περισσότερες βελτιώσεις τότε το Warhammer 3 είναι μονόδρομος. Το τελευταίο ισχύει και για παίκτες που απλώς θέλουν να παίξουν το καλύτερο δυνατό Total War μέχρι στιγμής.

Κλείνοντας θα ήθελα να ξεφύγω του τυπικού επιλόγου. Οι γραμμές αυτές ολοκληρώνονται όταν η Ρωσία έχει ήδη εισβάλλει στην Ουκρανία, μία πράξη κατάπτυστη και καταδικαστέα. Σύσσωμος ο «δυτικός» πολιτικός κόσμος ήδη έχει αναπτύξει τους δικούς του μηχανισμούς αποπροσανατολίζοντας από αρκετά ιστορικά στοιχεία (η Ιστορία εξ ορισμού έχει συνέχεια και είναι ένα ντόμινο) προς κεφαλαιοποίηση του γεγονότος. Οι παραλληλισμοί των κινήσεων ενός ψηφιακού στρατού αλλά και όλου του μηχανισμού που τροφοδοτεί τη μηχανή του πολέμου, όπως στο Warhammer, με την πραγματικότητα είναι αναπόφευκτοι. Η κατακλείδα όμως είναι μόνο μία: σε τέτοιους πολέμους ισχυρών, οι αδύναμοι (ήτοι ο απλός κόσμος) είναι πάντα χαμένοι ανεξαρτήτως «στρατοπέδου». Σε αντίθεση όμως με τον ψηφιακό κόσμο, δεν υπάρχει ούτε quickload ούτε δυνατότητα αναπλήρωσης χαμένων ζωών με το πάτημα ενός κουμπιού έτσι απλά. Ας αφήσουμε τον πόλεμο ως μία νοητή-πνευματική άσκηση και τίποτα παραπάνω. Το Warhammer 3 είναι καλή πρόταση για αυτό.

Scream Bloody Gore

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 95%

95%

Bloody fun

Κρατώντας ακέραιους τους συμπαγείς μηχανισμούς του, βελτιώνοντας το multiplayer και προσφέροντας με το καλημέρα 8 φυλές, το Warhammer III παρέχει μία ολοκληρωμένη πρόταση πάνω στις πιο εξελιγμένες μορφές της σειράς Total War.

Παύλος Γεράνιος

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows... Αυτό δεν τον πτόησε και αγάπησε τη Μητέρα Πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Θήτευσε και στην άγονη παραμεθόριο των κονσολών (πάντα σε σπίτια φίλων, ποτέ στο δικό του), αλλά το PC ήταν αυτό που τον κράτησε. Λάτρης των ποιοτικών τίτλων από όλα τα είδη, θεωρεί πώς η ιστορία και αυτό που θέλει να πει το παιχνίδι ως μέσο είναι το κυριότερο και όχι η ταμπέλα. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις φυσικά...

2 Comments

  1. Τελικά, με ποιο από τα τρία να ξεκινήσω? :p

    Από ότι κατάλαβα, καλύτερη επιλογή σε θέματα qol είναι το 3.
    Σενάριο/lore δεν έχει σημασία. Δεν κερδίζεις/χάνεις κάτι εάν δεν παίξεις με την σειρά.
    Το μόνο που δεν έχω ξεκαθαρίσει ακόμα στο μυαλό μου και θα ήθελα να ακούσω απόψεις, είναι εάν αυτό τα chaos mechanics που έχουν εισαχθεί στο 3, εάν μπερδέψουν τον νέο παίκτη σε σχέση με το κλασσικό TW world domination.

  2. Υπάρχει καθαρό TW domination κατακτώντας 50 provinces και καταστρέφοντας ορισμένα key factions. Άρα δεν υπάρχει διαφορά σε αυτό αν και ευνοείται η σεναριακή προσέγγιση! Ναι, αν είμαι αδιάφορος ο παικτης από πλευράς setting και μόνο από τεχνικής πλευράς ενδιαφέρεται (total war και ότι να’ναι) το TWW3 είναι ταμάμ.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL